Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Austrija preuzela predsjedanje Vijećem EU-a pod geslom „Europa koja štiti“

Ključni prioriteti austrijskog predsjedanja bit će sigurnost, posebno zaštita vanjskih granica EU-a, borba protiv nezakonite migracije, promicanje europske konkurentnosti kroz digitalizaciju te daljnje približavanje država zapadnog Balkana EU
30. lipnja 2018. u 14:25 12 komentara 1242 prikaza
Sebastian Kurz
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon što je Bugarska odradila svoj mandat, Austrija je danas simboličnom primopredajom naslovljenom 'Servus Europa', na poznatom austrijskom skijalištu Planai u Schladmingu po treći put, nakon 1998. i 2006. Godine, preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Vijećem Europske unije.

Sebastian Kurz MJERA NA SNAZI Jedino ova zemlja nije potpuno otvorila tržište rada Hrvatima

Pod geslom 'Europa koja štiti', predsjedanje EU-om preuzeo je od svog bugarskog kolege Bojka Borisova, austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz, u nazočnosti predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i više od 200 gostiju i 130 medijskih predstavnika.

Kurz je istakao kako je austrijsko predsjedanje 'velika odgovornost, ali i velika šansa za Europu'. Na konferenciji za novinare je rekao: "Svjesni smo da je međunarodno okružje trenutačno teško".  Tome doprinose, kako je pojasnio, napetosti s Rusijom, nepredvidiva situacija u SAD-u i Brexit. Ponovio je kako Austrija želi biti 'graditelj mostova'.

Theresa May PITANJE BREXITA EU uputila upozorenje Britancima: Stavite karte na stol

"Uspješni možemo biti samo ako će sve države članice Europske unije i sve europske institucije zajedno surađivati“, zaključio je austrijski kancelar Kurz koji je od 1. srpnja do kraja ove godine novi predsjedatelj Vijeća EU-a.

S njim se je složio i bugarski premijer Borisov, koji je Kurzu obećao svekoliku potporu tijekom austrijskog predsjedanja EU-om. Borisov je istakao kako je „sigurnost i zaštita“ moguća samo ako sve države EU-a stoje na istoj strani.

"Potreba za sigurnošću je stara koliko i čovječanstvo, a jasno se je manifestirala, sa svim svojim greškama i tijekom migrantske krize“, rekao je predsjedatelj Europskog vijeća Tusk. Napomenuo je da je uvjeren da će austrijsko predsjedanje EU-om biti "uspješno predsjedanje gradnje mostova“, jer Kurz za to ima "pravi osjećaj“.

Josip Juratović ‘narodu svi isti’ Europa ne može ovisiti o kampanji u Bavarskoj

"Posao svakog političara je da provede Zakon i zaštiti državno područje i granice“, poručio je Tusk. Pohvalio je geslo austrijskog predsjedanja EU-om "Europa koja štiti“

Ključni prioriteti austrijskog predsjedanja bit će sigurnost, posebno zaštita vanjskih granica EU-a, borba protiv nezakonite migracije, promicanje europske konkurentnosti kroz digitalizaciju te daljnje približavanje država zapadnog Balkana EU. Značajni prioriteti bit će i jačanje europske supsidijarnosti te uloge EU u svijetu.

Europska unija zgrada Obljetnica ulaska 5 godina u EU: Evo koliko je koristi Hrvatska dosad imala

Austrija je preuzela predsjedanje EU-om u vrlo delikatnom trenutku: pregovori o Brexitu će ući u napetu fazu, rasprave o zajedničkoj izbjegličkoj politici neće prestati, priprema sedmogodišnjeg financijskog okvira za proračun od 2021. do 2027. godine, samo to su već tri ogromna izazova i „gradilišta“, kako za Austrijance tako i za sve ostale države članice.

Tijekom predsjedanja u Austriji će se održati oko 300 sastanaka i skupova, na kojima se ukupno očekuje oko 48 tisuća gostiju. 
Svoj nastupni govor kao predsjedavajući Vijeća EU-a, austrijski kancelar Sebastian Kurz održat će u utorak 3. srpnja na sastanku Europskog parlamenta u Strasbourgu, a 5.i 6 srpnja  Beč će ugostiti predstavnike Europske komisije.

Predsjedanje Vijećem rotira među državama članicama EU-a svakih šest mjeseci. Za vrijeme tog šestomjesečnog razdoblja predsjedništvo predsjeda sastancima na svim razinama u Vijeću i tako pomaže osigurati kontinuitet rada EU-a u Vijeću.
Aktualna politička, gospodarska i kulturno-znanstvena suradnja s Austrijom samo su jedan od pokazatelja da je nova zemlja predsjedateljica Vijećem EU-a Hrvatskoj itekako značajan partner.

Sebastian Kurz
1 / 13
Sebastian Kurz
Summit Europski summit Sve više lidera govori kao Orbán Donald Tusk DONALD TUSK Predsjednik Europskog vijeća uputio EU dramatičnu poruku!
A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • Dachy89:

    Bravo! Konačno država koja je pravo zrcalo europske kulture, života i religije. Austrija je u mnogome oblikovala europski identitet, kulturu, religiju, umjetnost... I što je najvažnije, ne želi mudžahedine!

  • Avatar PLEN_KI_MOON
    PLEN_KI_MOON:

    Masonski sociopati koji samo glume empatiju!