Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOTINE INTERVENCIJA

Austrija ponovno na udaru snažnog olujnog nevremena: 'Mislili smo da je smak svijeta'

Screenshot Youtube/TNN/DPA/PIXSELL
29.07.2021.
u 13:35

Jedna kuća je srušena, mnogima su oštećeni krovovi, rušilo se i drveće, poplavljeni su podrumi...

Olujno nevrijeme s jakom kišom i tučom praćeno olujnim vjetrom koji je puhao i do 100 km na sat pogodilo je u srijedu dijelove austrijske pokrajine Gornje Austrije, a najgore je prošlo područje oko grada Braunaua. Oluja je trajala kratko, ali razornom orkanskom vjetru bilo je to dovoljno da sruši jednu od obiteljskih kuća u Eggelsbergu. Orkan je porušio i brojna stabla koja su u nekim dijelovima pokrajine pala i na prometnice zaustavivši promet.

U Handenbergu, kako su javili gornjoaustrijski mediji, jedan je vozač u zadnji trenutak uspio izaći iz auta i izbjeći smrt prije nego što je na njegov automobil palo stablo. Vatrogasci i pomoćno osoblje imalo je pune ruke posla. Samo u pola dana više od 400 intervencija. Akciji spašavanja pridružio se je i helikopter za hitne slučajeve koji se je unatoč orkanskom vjetru uspio spustiti i spasiti 58-godišnju Čehinju koja je bila u životnoj opasnosti.

Naime, Čehinja je, nakon što je palo drvo na automobil na regionalnoj prometnici B 156 ostala zarobljena u vozilu. Nakon te intervencije iz zraka oglasili su se i djelatnici nadležne Gorske službe spašavanja, poručivši kako su posebno ponosni na pilota spasilačkog helikoptera, čije je, kako su istaknuli, uspješno spuštanje i spašavanje ozlijeđene žene „pravo remek-djelo“, s obzirom na orkanski vjetar koji je u tom trenutku nemilosrdno puhao.

Samo u stambenom okrugu oko Braunaua bilo je 220 intervencija, a olujnim nevremenom teško su pogođeni i gradovi Ried u Innkreisu, Vöcklabruck i Wels s okolicom. Pokrajinsko vatrogasno zapovjedništvo Gornje Austrije izvijestilo je da je u intervencijama zbog nevremena u srijedu na teren izašlo 2300 vatrogasaca. Samo u četiri dana, od prošle nedjelje do ove srijede bilo je to već peto veliko olujno nevrijeme koje je zahvatilo Gornju Austriju i pričinilo golemu materijalnu štetu milijunskih razmjera.

Orkansko nevrijeme potom se jučer proširilo i na susjednu austrijsku pokrajinu Donju Austriju, gdje je tijekom srijede u 140 intervencija interveniralo 900 vatrogasaca. Oluja je najteže pogodila područje oko St. Pöltena, glavnog grada te pokrajine, Kremsa, Korneuburga, Mödlinga i Badena pokraj Beča.

„Oko 16.30 sati nebo se odjednom smračilo i u samo nekoliko minuta počeo je puhati strašan vjetar koji je u nekim regijama bio jakosti između 90 i 100 km na sat“, rekao je glasnogovornik Pokrajinske vatrogasne središnjice Franz Resperger. Istaknuo je kako su srušena drveća koja su pala na električne i telefonske vodove te kuće bez ili s oštećenim krovovima, kao i poplavljeni podvožnjaci, podrumi i garaže rezultat orkanskog nevremena. Još slikovitije su olujno nevrijeme opisali mnogi stanovnici Donje Austrije, od St. Pöltena i Tullna sve do Berndorfa  na društvenim mrežama, istaknuvši kako su 10 minuta, koliko je trajalo, mislili da je „smak svijeta“.

Resperger je napomenuo kako su vatrogasne jedinice „posebno dobro pripremljene“ za pomoć kod olujnih nevremena nakon što je u drugom dijelu srpnja zbog obilnih kiša s tučom i poplava na teren moralo izaći čak 5300 vatrogasaca. Osim Gornje i Donje Austrije, nevrijeme je jučer zahvatilo i Beč. „Jaka kiša, tuča i snažni udari vjetra otjerali su Bečane s ulica u njihove domove“, izvijestila je u srijedu svoje gledatelje u večernjem TV dnevniku austrijska televizija ORF.

Vremenski ekstremi ovoga ljeta nanijeli su goleme materijalne štete Austriji. I dok neka područja ove alpske zemlje, pogotovo na zapadu Austrije, „stenju“ pod sve češćim naletima olujnih nevremena s obilnom kišom i tučom, na istočnom djelu zemlje, posebice u Gradišću, vinogradarima veliku brigu zadaje dugotrajno sušno razdoblje.

Ključne riječi

Komentara 4

AF
Adam.F
14:41 29.07.2021.

Malo jača kiša predstavljena kao smak svijeta, svašta.

RA
radijatori
16:00 29.07.2021.

Da nije kiše, rekli bi: "Austrija na udaru vrućine i suše", nikad zadovoljni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije