Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOŠ ČEKAJU SA SLOVENIJOM

Austrija od vikenda djelomično otvorila granice prema šest susjednih država

Austrijsko-mađarska granica
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL
1/3
17.05.2020.
u 11:09

Svi koji žele ući u Austriju, bez obzira iz koje zemlje dolaze, osim navedenih iznimaka, moraju i dalje na ulazu u Austriju imati liječničku potvrdu da su negativni na koronavirus, ne stariju od četiri dana ili u protivnom moraju ići u karantenu. To vrijedi i za hrvatske državljane.

Austrija je u ponoć otvorila granične prijelaze prema Njemačkoj, Švicarskoj i Lichtensteinu uz napomenu da se "djelomično mobilno nadziru". Ulaz i izlaz iz zemlje dozvoljen je pod određenim uvjetima. 

Direktor policije u austrijskoj pokrajini Vorarlberg (na tromeđi Austrija-Švicarska-Njemačka) Hans Peter Ludescher je rekao:

"Stalne kontrole na graničnim prijelazima su završile. Od nedjelje ujutro (danas) kontrole se provode samo još selektivno". 

Na većim graničnim prijelazima u "glavno" vrijeme prijelaza (veći protok prometa), i dalje je nazočno osoblje za nadzor državne granice. Manji prijelazi nadziru se sporadično.

Pri ulazu u Austriju , austrijski državljani s prebivalištem u Austriji moraju imati potvrdu o negativnom testu na koronavirus ne stariji od četiri dana, inače u protivnom moraju u 14-dnevnu karantenu.

Iznimka su, između ostalih, osobe koje stanuje i žive u pograničnom području, ili svakodnevno putuju na posao preko granice.

Posebni razlozi za prelazak granice su slijedeći: 

Granice su otvorene i za osobe koje imaju "posebne obiteljske razloge" za prelazak granice (vjenčanja, pogrebi i vjerske svečanosti) ili neodgodive razloge skrbi o životinjama.

Kao valjani razlog prelaska granice navodi se i posjeta svom životnom partneru s druge strane granice. U slučaju kontrole navedena osoba mora dokazati životno partnerstvo s navedenom osobom potvrdom od mjestu stanovanja ili kopijom putovnice partnera koji živi u Austriji.

Sva turistička putovanja preko granice i dalje su zabranjena. Prema tome ulaz i izlaz iz Austrije dozvoljen je i dalje samo pod određenim uvjetima. 

Što se tiče ublažavanja graničnih kontrola s Češkom, Slovačkom i Mađarskom austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova je istaknulo da se s tim zemljama u subotu u ponoć također otvaraju granice:

- Sinkronizirano s otvaranjem granice s Njemačkom, Lichtensteinom i Švicarskom, sada se ukidaju granične kontrole zdravstvenih vlasti i policije i na prelazima s Češkom, Slovačkom i Mađarskom - stoji u objavi austrijskog MUP-a. 

VIDEO Operite ruke! Pogledajte kako se brzo koronavirus širi u restoranu

 

Istaknuto je da će se kontrole zdravstvenih organa vlasti s policijom smanjiti i kontrola provoditi samo na principu slučajnog uzorka i više neće biti kontrole svakog vozila.

Ograničenja na granici Austrije s Mađarskom uvedena zbog situacije u vezi ilegalnih imigranata ostaju i dalje na snazi.

Ograničenja na granici sa Slovenijom ostaju na snazi do 31. svibnja, što znači da pri ulasku iz Slovenije u Austriju još uvijek je potreban negativan test na koronavirus ne stariji od četiri dana, u protivnom se mora u 14-dnevnu karantenu.

- Naš je cilj da omogućimo što više sloboda i imamo ograničenja samo koliko je nužno. Ove olakšice prije svega vrijede za ljude koji žive u pograničnom području i koji svakodnevno putuju na posao preko granice, ističe austrijski MUP.

Prema tome i tu se radi o ublažavanju graničnih kontrola od danas i djelomičnom otvaranju granica.

MUP je najavio potpuno otvaranje austrijskih granica 15. lipnja, ako to dozvoli epidemiološka situacija.

Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
10:17 17.05.2020.

Austrija je otvorila granicu prema njemačkoj koja i 175 000 zaraženih i prema Švicarskoj koja ima 30 000 zaraženih,a još ne i prema Sloveniji koja ima 1 400 zaraženih

ZA
!zagreb!
10:37 17.05.2020.

Jako cijene slovence.

Avatar kreator63
kreator63
12:51 17.05.2020.

kod nas neće puštati ljude cijelo ljeto da zaštite svoj turizam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije