Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Austrija donijela zakon koji se nimalo neće svidjeti Hrvatima koji tamo rade, a imaju djecu

I dok je trogodišnje dijete dosad primalo ukupan mjesečni dodatak od 172 eura, on će pasti na samo 106 eura
27. listopada 2018. u 20:18 139 komentara 100249 prikaza
bauštela
Foto: Getty
Pogledajte galeriju 1/2

Djeca koja žive u Hrvatskoj, a čiji jedan ili oba roditelja rade u Austriji, od početka sljedeće godine primat će za trećinu niži dječji doplatak nego do sada. I dok je trogodišnje dijete u Hrvatskoj dosad primalo ukupan mjesečni dodatak od 172 eura, on će pasti na samo 106 eura.

Ilustracija ISPIS IZ DRŽAVLJANSTVA Plaćaju tisuće maraka da više ne bi bili bh. državljani

Ušteda 100 milijuna eura

Rezultat je to novog zakona po kojem bi se pomoć za djecu isplaćena u Austriji vezala za troškove života u EU članici u kojoj dijete živi. Čim je vladajuća koalicija narodnjaka (ÖVP) i slobodnjaka (FPÖ), unatoč snažnom protivljenju opozicije, ovoga tjedna uspjela progurati prijedlog u tamošnjem parlamentu, iz Bruxellesa im je stigao oštar odgovor. Europska komisija zakon je ocijenila neprihvatljivim i zaprijetila Austriji da se neće libiti pokrenuti proceduru kažnjavanja.

Austrija inzistira na indeksaciji dječjeg doplatka u skladu s troškovima života države u kojoj dijete zaista živi. Kažu kako je neodrživo da, primjerice, djeca u Mađarskoj mjesečno primaju 39 eura, u Poljskoj 28, Slovačkoj 24, a u Rumunjskoj 20 eura, dok njihovi kolege iz vrtića ili razreda čini roditelji rade u Austriji dobivaju višestruko više iznose. S druge strane, doplatak za djecu u državama s višim troškovima života, bio bi uvećan.

Komemoracija u Bleiburgu Promjene zakona Austrija zabranjuje simbole ustaškog režima, kazna i do četiri godine zatvora

No kako je takve djece manje, Austrija bi ovim zakonom srezala godišnja davanja za djecu za više od 100 milijuna eura. Na vrhu liste zemalja gubitnika smjestila se Bugarska, gdje će trogodišnjaci primati 76 eura, dok će najmanju razliku osjetiti djeca u Njemačkoj sa 163 eura te ona u Italija s doplatkom od 164 eura. S druge strane, najveći rast očekuje djecu iz Norveške, koja će primati 198 eura mjesečno.

Tijekom cijelog zakonodavnog procesa iz Bruxellesa su stizala upozorenja kako diskriminacije i nepravedan odnos prema djeci koja žive u drugim državama nisu prihvatljivi, a stav je ovog tjedna ponovila i Europska komisija, priprijetivši sankcijama. Iz austrijske vlade pak odgovaraju kako je zadnja riječ njihova, a ne Komisijina.

pregovori oko dva važna pitanja Kurz potvrdio posebni summit o Brexitu u studenome

Socijalni turizam

I u drugim bogatijim europskim zemljama se svako malo poigravaju istom idejom indeksacije doplatka. Takvih je nastojanja bilo u Nizozemskoj, a najdalje je otišla Njemačka, iz koje doplatak prima 17 tisuća djece u Hrvatskoj, koju je prije nekoliko godina u tome također zaustavila Europska komisija.

Unatoč tomu, u kolovozu ove godine ponovno se aktualizirala ista tema nakon što su lokalni čelnici upozorili na porast broja djece koja dobivaju doplatak, a žive u inozemstvu, posebice u zemljama istočne Europe, što predstavlja teret za budžet, ali i otvara pitanje zlouporabe, odnosno kontroverzne prakse “turizma za socijalne benefite”. Zadnji podaci pokazuju da je broj djece koja primaju doplatak ipak lagano pao.

VIDEO Savjeti za kupnju rabljenih automobila

 

 

PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
 • uvijek i sve:

  Opet isplivaše imperijalni porivi germanskih bolesnika, naših stoljetnih tlačitelja. Znadete li što mi njima dajemo? Jedan čovjek, radnik, dok odrasta, hrvatsku državu, svoje roditelje i okoliš košta otprilike 1 milijun kuna. Zatim taj čovjek kao "gotov proizvod", ode u Austriju ... prikaži još! ili Njemačku tamošnjem poslodavcu - za 0 kuna. I onda ti "divni" i "pošteni" Nijemci ne žele platit njegovu djetetu niti puni dječji doplatak iako smo u istoj državi - Europskoj Uniji!? Isto tako nam u Austriji zabranjuju legalni hrvatski pozdrav "Za Dom" na zastavi HOS-a. Zamislite - domovina Adolfa Hitlera, zemlja iz koje su krenuli I i II svjetski rat, nas kažnjava za "nacizam"?

 • Avatar Infinity
  Infinity:

  Ako je ovo dozvoljeno onda je dozvoljeno i nama naplaćivati austrijancima po cijenama koje su u njihovim alpskim turističkim središtima, ako oni diskriminiraju onda to očekuju i od nas

 • Avatar Infinity
  Infinity:

  Plaćaju isti porez kao i oni čija su djeca u Austriji, to je direktna diskriminacija. I država se nema što miješati u to kako će i gdje će netko svoj zarađeni novac trošiti