Naslovnica Vijesti Svijet

Nakon pet dana, australski sud zabranio i poništio 27 istospolna braka

Federalni zakon iz 2004. godine propisuje da je brak zajednica muškarca i žene
12. prosinca 2013. u 08:56 45 komentara 5230 prikaza
gay zastava
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kratko je trajalo veselje istospolnih partnera u Australiji koji žele sklopiti građanski brak. Prvi istospolni par vjenčao se prošle subote u Canberri, a već je jučer Vrhovni sud zabranio takve brakove. Oni sklopljeni u proteklih pet dana – a takvih je 27 – bit će poništeni.

“Zakon o braku ne vrijedi za osnivanje ili priznavanje braka za parove istog spola”, objavio je sud koji je odluku donio jednoglasno. Savezna vlada obratila se pravosuđu jer brak u Australiji uređuje savezni zakon, a ne zakon šest država i dva teritorija koji čine zemlju. Još se i prije sklapanja prvog homoseksualnog braka znalo da je cijeli proces na klimavima nogama.

Naime, u Australiji, kao i u mnogim drugim federalnim državama, savezne ovlasti i odluke ne prolaze uvijek federalna tijela. U konkretnom slučaju zakonodavna skupština Teritorija Canberre odobrila je istospolne brakove u listopadu, zakon je stupio na snagu samo u toj državi 7. prosinca, a parovi su stajali u redu kako bi na prvi otkucaj ponoći sklopili brak.

U Canberri su se mogli vjenčati parovi bez obzira na to u kojem dijelu Australije žive. Neke savezne države u Australiji dopuštaju istospolna civilna partnerstva, no prema saveznom zakonu iz 2004., brak je zajednica muškarca i žene.

>> U Indiji homoseksualnost opet postaje kažnjivo djelo

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

 • asi2013:

  Trebali bi aktivisti gayeva hitno otputovati u Canberru. Eto još jedne zatucane i nekulturne zemlje, koja nije istočni blok Europe. Zatim sve redom civilne udruge i glasači ljevice. Tamo napraviti velike demonstracije! Otvoriti im oči!

 • Deleted user:

  u svim drzavama svijeta u kojima je ozakonjen gey brak, narod nije nitko nista pitao.....

 • Avatar capirex
  capirex:

  Zatucani? Klerofašisti? Homofobi? Očekujem masovne prosvjede intelektualne, političke i estradne "elite" ispred AU veleposlanstva.