Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Atentator na papu Ivana Pavla II. traži dva milijuna dolara za intervju

papa
Reuters
08.12.2009.
u 10:51

Atentator je 28 godina proveo u zatvorima, najprije u Italiji, pa u Turskoj. Htio bi doći živjeti u Italiju, a najprije bi, kako je kazao, otišao u Vatikan na grob pape Karola Wojtyle.

Mehmet Ali Agca, turski terorist koji je 13. svibnja 1981. pucao na papu Ivana Pavla II., izaći će iz zatvora 18. siječnja 2010. i traži dva milijuna dolara za ekskluzivni intervju u kojem će, kako najavljuje, kazati tko je naručio atentat.

Poslije 28 godina provedenih u zatvorima, najprije u Italiji, pa u Turskoj, Ali Agca bi htio doći živjeti u Italiju i najprije bi, kako je kazao, otišao u Vatikan na grob pape Karola Wojtyle. Navodno je jedna američka TV-postaja spremna platiti mu dva milijuna dolara za intervju.

Ima li Ali Agca što kazati o naručiteljima atentata na papu Ivana Pavla II.?

Bivši šef ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro Valls sada je izjavio kako ima dojam da "Ali Agca zna o pozadini atentata informacije samo do određene razine iznad koje ne zna ništa". Navarro Valls drži kako Ali Agca, koji najavljuje i objavljivanje knjige, ne može znati "više od onoga što je već kazao". A Navarro Valls ima i pisma koja mu je slao Ali Agca iz zatvora, pa i na osnovi njihova sadržaja može kazati kako atentator na Papu ne zna tko je naručio Wojtylino ubojstvo. Tada se spominjala "bugarska veza" u atentatu, odnosno da je sovjetski KGB naručio od bugarske tajne službe ubojstvo pape Poljaka.

Ali Agca je, poslije 19 godina provedenih u talijanskim zatvorima, 2000. godine, pomilovan. Uhićen je odmah nakon što je pucao na Ivana Pavla II. na Trgu svetog Petra u Rimu te osuđen na doživotni zatvor, ali ga je u jubilarnoj godini tadašnji predsjednik talijanske republike, Carlo Azeglio Ciampi, uz odobrenje Vatikana, pomilovao. Ali Agca je tada izručen Turskoj gdje je bio osuđen za ubojstvo jednog novinara. Sada je odslužio i tu kaznu, a kao slobodan čovjek htio bi doći u Rim i otići na grob Karola Wojtyle, koji ga je 1983. godine posjetio u zatvoru i oprostio mu atentat.

Na vijest kako bi Ali Agca mogao dobiti dva milijuna dolara za intervju, šef senatora većinskoga desnog centra Maurizio Gasparri kaže kako je sramotno da se "obogaćuje kriminalce". Potrebno je osvijetliti prošlost, ali "teroristi i ubojice ne smiju postati bogate zvijezde", rekao je Gasparri.

Komentara 11

MM
Mladen Miletić
11:42 08.12.2009.

Atentator na papu Ivana Pavla II. traži dva milijuna dolara za intervju; da su pametni dali bi mu 5 miliona.

OB
-obrisani-
11:27 08.12.2009.

Ali Agca je posebno zanimljiv novinarima i medijima zbog nagađanja o naručitelju. Postoji jedna velika šansa, da gospodin Agca niti ne izađe iz zatvora, mogao bi se naglo razboljeti ....nakon svojih izjava

OB
-obrisani-
17:29 08.12.2009.

pape i popovi najveci lopovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije