Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah od recesije

Atenska burza ponovno otvorena: Dionice banaka odmah pale za 30 posto

Atena burza
Foto: Reuters/PIXSELL
03.08.2015.
u 10:45

Atenska burza otvorila se danas nakon što je pet tjedana bila zatvorena, a glavni indeks Athex odmah po otvaranju je pao za 22,87 posto

Atenska burza otvorila se danas nakon što je pet tjedana bila zatvorena, a glavni indeks Athex odmah po otvaranju je pao za 22,87 posto, piše BBC.

Najviše su pale vrijednosti dionica četiri najveće grčke banke i to za 30 posto. Banke drže oko petine vrijednosti cijelog indeksa. Burza je bila zatvorena malo prije nego je grčka vlada Alexisa Tsiprasa uvela "kontrolu kapitala" zbog dužničke krize.

Povratak u recesiju

Nedugo nakon otvaranja, indeks Athex je pao za 182.36 bodova, na 615.16 bodova. Urednica britanskog internetskog portala specijaliziranog za financije Morningstar, Holly Cook, kazala je da takav razvoj događaja ne iznenađuje jer bi se moglo dogoditi da Grčku čeka dugi put oporavka.

- Moramo vidjeti što će se dogoditi u tjednima i mjesecima pred nama - kazala je Cook.

Iako se Grčka prošlog mjeseca uspjela dogovoriti o uvjetima za početak pregovora o sklapanju novog "programa pomoći" sa kreditorima, politička nestabilnost zbog tih uvjeta mogli bi dovesti do toga da premijer Alexis Tsipras raspiše prijevremene izbore. Europska komisija procjenjuje da će se Grčka ove godine vratiti u recesiju, sa padom BDP-a od 2 do 4 posto. Grčka ekonomija je bila u recesiji, odnosno bez rasta, punih šest godina, od 2008. do 2014. 

>>Tko je žena pred kojom drhti cijela Grčka

>>'Grci su sjajni domaćini i to se nije promijenilo'

Komentara 2

Avatar Lutkica
Lutkica
20:34 03.08.2015.

Atena - 16 %...National Bank - 30,00%, a sve ostale europske banke u plusu

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
21:32 03.08.2015.

Kak' možeš bit' u recesiji ako si na dnu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije