Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Atena i Lisabon potpisali izjavu protiv mjera štednje i o migracijskoj krizi

U gospodarskom dijelu zajedničke izjave Costa i Cipras izražavaju uvjerenost da su politike štednje pogrešne i socijalno kobne.
11. travnja 2016. u 19:00 2 komentara 151 prikaza
costa  i tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL

Grčki i portugalski premijeri Aleksis Cipras i Antonio Costa potpisali su "zajedničku izjavu" o pojačanoj suradnji u okviru EU-a protiv štednje i o migracijskoj krizi.

Tekst, potpisan tijekom službeng posjeta portugalskog čelnika Ateni ističe odlučnost dviju zemalja da pojačaju suradnju pred izazovima s kojima je Europska unija suočena.

U gospodarskom dijelu zajedničke izjave Costa i Cipras izražavaju uvjerenost da su politike štednje pogrešne i socijalno kobne.

"Programi prilagodbe ne mogu riješiti sve probleme. Kao da se bolesniku daje veća doza lijeka za smanjene vrućice. Vrućica pada, ali bolest je i dalje tu", rekao je Costa novinarima. " Europa neoliberalne desnice želi odrediti jedinstveni model bez alternative. Grčka i Portugal dokazuju da su drugi demokratski putevi mogući", dodao je.

"Ne radi se o pravilima koja nisu primjenjena, već su neučinkovita, pa ih treba popraviti", rekao je Cipras, kojeg vjerovnici pozivaju da prihvati bolne reforme i mjere štednje kako bi i dalje zemlji omogućio financijsku pomoć.

U pogledu migracijske krize, dvije zemlje pozivaju na solidarno upravljanje migracijskom krizom, na temelju europskih vrijednosti. Oni osuđuju podizanje ograda i nedostatnu želju nekih zemalja članica da sudjeluju u europskim planovima raspodjele izbjeglica u EU.

Dvije zemlje će pojačati zajedničke napore reformiranja procesa iz Dublina kako bi migranti bili ravnomjerno raspodijeljeni u EU, dodaje se u njihovom tekstu.

Cipras je rekao da je razgovarao s Costom o hitnom premještaju u Portugal velikog broja izbjeglica blokiranih u Grčkoj nakon odluke Lisabona da primi još 5800 izbjeglica, uz 4500 koje mu je odredila Europska unija. 

>> Portugal uči Grčku kako i štednja može pokrenuti ekonomiju

Što se to događa?
Severina odgovorila Igoru, a prozvala je i njegove roditelje Olju i Dragana
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • Avatar Sunčica
    Sunčica:

    nevjerojatno,ali istinito,kako jedna mala državica kao Makedonija bolje održava red i dispciplinu na svojoj granici pri ulazu imigranata...od Grčke koja anarhično i bez ikakvog reda dozvoljava ulazak svega i svačega u Europu

  • zimerman:

    Grcka je dokazala da je socijalisticki sistem pogresan , sami sebe su doveli pred bankropt zbog toga sto su vise trosili nego zaradjivali . Sada kad im neko nudi sistem koji funkcionira oni se prave pametni ,kad ponovo potrosili tudje ... prikaži još! tudje pare koje su im na povijerenje date , ponovo ce molit za jos samo jedno posudjivanje kao I do sada