Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne želi izručenje

Assange se neće predati unatoč naredbi britanske policije

Akrobatski rock and roll
Foto: Renato Branđolica
1/2
29.06.2012.
u 22:49

Osnivač WikiLeaksa već se deset dana nalazi u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, čime krši pravila kućnog pritvora

Julian Assange odlučio je do daljnjeg ostati u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu unatoč naredbi britanske policije. Osnivač WikiLeaksa u veleposlanstvu se nalazi već deset dana, otkad je ondje podnio zahtjev za azilom u Ekvadoru. Britanska policija u četvrtak ga je pozvala da se preda jer boravkom u zgradi veleposlanstva krši pravila kućnog pritvora.

- Gospodinu Assangeu je savjetovano da ne postupi prema policijskom zahtjevu. Ovo ne treba smatrati znakom nepoštovanja. Prema međunarodnom i britanskom pravu razmatranje zahtjeva za azilom imaju prednost pred zahtjevima za izručenje - izjavila je danas ispred veleposlanstva Assangeova glasnogovornica Susan Benn. Dodala je kako bi Assangeova predaja mogla dovesti do njegova izručenja SAD-u, čime bi se kršila njegova prava.

- Jasno je da postoji plan da se Juliana Assangea dovede u SAD - rekla je. Assange bi u SAD-u mogao biti procesuiran zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata putem stranice WikiLeaks.

Podsjetimo, Assange je uhićen u Velikoj Britaniji u prosincu 2010. godine i otada se bori protiv izručenja Švedskoj, gdje je tražen zbog ispitivanja o optužbama za silovanje jedne i seksualno zlostavljanje druge WikiLeaksove volonterke. Assange, koji je do bijega u veleposlanstvu bio u kućnom pritvoru, odbacuje optužbe i tvrdi da su politički motivirane. Britanski sud odbacio je njegovu žalbu na odluku o izručenju, pa Assangeu preostaje obraćanje Europskom sudu za ljudska prava, ili - traženje azila. Ekvadorski predsjednik Rafael Correa, ljevičar i simpatizer Assangea i WikiLeaksa, rekao je kako se njegov zahtjev za azilom razmatra.

Komentara 16

OB
-obrisani-
23:55 29.06.2012.

Osnivač WikiLeaksa već se deset dana nalazi u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, čime krši pravila kućnog pritvora. >>> Ovo je najobicniji politicki progon i zavjera da se unisti covjek koji obznanjuje tajne bagre koja vlada svijetom.

DE
Daniel Ellsberg je heroj
08:52 30.06.2012.

Da je danas Britanija ugrozena vojno i politicki kao sto su Iran ili Rusija - vidjeli bi vi svi i te kako veliki teror i hapsenja po Britaniji.

UN
unbekant
23:50 29.06.2012.

Assange jednostavno zna i posjeduje puno matrijala,koji moze nanijeti mnogo zla Englezima i Amerima,jer koliko su oni napravili zla po bjelom svjetu,to nesmije procuriti,jer banda ce onda biti prozvana,za to zlo koje su ovi osvajaci i otimaci ucinili,zbog toga once biti predan amerima,i izgubice mu se svaki trag.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije