Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt Moja.hr

Art-film, najduhovitiji uradak i klavir na tvrđavi svetog Nikole

Vinkovci: Završna svečanost Večernjakovog projekta Moja.hr
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/10
26.06.2022.
u 07:52

Jedan od onih koji je sudjelovao bio je i 17-godišnji gitarist Frano Živković iz Rijeke koji u Puli završava drugu godinu Glazbene akademije, a iza njega je već više od 300 koncerata u Hrvatskoj i Europi

Kako se zove, bila je stvarno fantastična - pitali su sudionici ovogodišnjeg projekta Moja.hr Ivana Hladilo, Nikola Butina i Ivan Štimac tražeći na internetu pjevačicu čiji ih se vokal dojmio.

Radilo se o Neri Mamić koja je s Uptodown bendom nastupila u završnici otpjevavši “Mijenjam sve”. Kritike okupljenih na njezin vokal bile su izvrsne, baš kao i na nastup Mie Dimšić koja je nastupala prije nje otpjevavši “Netko drugi”. Osim nastupa dviju Slavonki, glazbe je u programu bilo još. Naime, prije nego što su prikazani filmovi i predstavljeni njihovi autori pušten je spot u kojem su mladi glazbenici iz cijele Hrvatske otpjevali i odsvirali “Put ka sreći” Vinkovčanina Gorana Bare za koji je aranžman za tu prigodu napravio Viktor Lipić - Lipa.

Glazbeno čudo od djeteta

Jedan od onih koji je sudjelovao bio je i 17-godišnji gitarist Frano Živković iz Rijeke koji u Puli završava drugu godinu Glazbene akademije, a iza sebe već ima više od tri stotine koncerata u Hrvatskoj i Europi. Nastupao je Frano s Tommyjem Emmanuelom, po mišljenju mnogih jednim od najvećih akustičnih gitarista svih vremena, svirao je i gitaru legendarnog Presleyeva gitarista Scottyja Moorea, bio gost na kocertima Zucchera, 2Cellos, Manfreda Manna, Kaki King, bio na turneji s bendvoima koji su nastupali na Woodstocku 1969. godine... Svirati je počeo s dvije-tri godine, zovu ga čudom od djeteta i glazbenim virtuozom, a osim gitare Frano svira i violinu i klavir. Snimio je dva albuma autorske glazbe, plan mu je dalje se glazbeno usavršavati i upisati dirigiranje. I skladati:

- Glazba je moj život, sve moje se kreće oko nje. Bilo mi je baš zanimljivo na ovaj način sudjelovati u spotu za Moja.hr i raditi gitaristički aranžman za anasambl. Nadam se da sam pridonio onime što znam, ali i da se svidjelo ostalima - rekao nam je talentirani Frano Živković.

Osim njega se u spotu mogu vidjeti i čuti udaraljkaš Jan Drenovački, Lucija Kaplowitz koja pjeva, svira violinu i stepa, vokali su bili i Staša Kukić, Ana Leona Lončar te Antonio Mik koji je i svirao gitaru te bio jedan od sudionika projekta Moja.hr, uime Bjelovarsko-bilogorske županije. Spot je, kao i ostali, vidio tek u televizijskom prijenosu:

- Baš je lijepo isplao - prokomentirao je taj mladić iz Daruvara.

U spotu su bili i Dragutin Rogić s tenor-saksofonom, Marko Martinović svirao je bisernicu, Antea Čvorak violončelo, Nino Krznar bas, učenice glazbene škole iz Virovitice flaute, sa Šolte je sviračica alt-saksofona, iz Dubrovnika je dopro zvuk roga, iz Osječko-baranjske županije zvuk violine... Bubnjar Lemi je iz Međimurske županije i bio je najmlađi glazbenik.

Mnogi od sudionika projekta Moja.hr također su glazbenici, poput pjevačice Romane Pavliše iz Koprivnice, Gospićana Karle Krmpotić koja pjeva i svira klavir te Ivana Starčevića koji kaže da gotovo i nema instrumenta koji ne svira, Ivana Hladilo iz Dubrovnika svira flautu, Zagrepčanin Ognjen Ivanović gitaru, glazbenik je i Istranin Marko Purišić koji piše pjesme za hrvatsko i njemačko tržište, Brođanin Tomislav Zirdum pleše...

Bakin scenarij za priču

Kad smo već kod glazbe, možda nije zgorega kazati kako je tim iz Šibensko-kninske županije, koji je vodio Luciano Grmovšek iz Knina, zbog svojega filma za Moja.hr na vrh kninske tvrđave te na tvrđavu svetog Nikole u Šibeniku donio 450 kilograma težak klavir star 200 godina, a na najvišem vrhu Hrvatske, Sinjalu na Dinari, snimili su violinisticu.

Bilo je uistinu kreativnih uradaka, Riječanke Klara Dujmović i Gea Rajić bile su se odlučile napraviti art film, Zadraninu Antoniju Joviću minuta je bila premalo. Sudeći prema rekaciji publike, Splićanin imotskih korijena Antonio Nikolić napravio je najduhovitiji film, Slunjani Nikola Butina i Ivan Štimac od tehnike su na raspolaganju imali samo mobitel, Varaždinac Luka Ivić digao je dron, njime se koristio i Bruno Dadić iz Siska...

Udruga Đola iz Darde pokazala nam je baranjske legende, tim Anamarije Tenđere iz županije domaćina proveo nas je kroz vukovarsko-srijemski kraj. Leonardu Bosnaru iz Desinca scenarij je napisala baka a da to ni sama nije znala, nego je tek gledajući televiziju shvatila da ju je unuk snimao dok mu je objašnjavala “zakaj voli Zagorje”.

Tim Mladena Katića ispričao je urbanu priču iz požeško-slavonske županije, supružnici Mateja i Ivan Vrbanić kroz svoju su se Virovitičko-podravsku županiju provezli na biciklu, kulturu i turizam Međimurja u priču je spojio Filip Živaljić, da se radom i trudom svašta može postići pokazala je Marina Drašković iz Zagrebačke županije, džudaška trenerica djece u kolicima.

- Žiriju doista nije bilo lako - komentirali su uzvanici. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije