Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI I SLOVENSKI PREMIJER OPTIMISTIČNI

Arbitražu je ipak moguće riješiti na ekspertnoj razini: Razgovor je prošao bez pritisaka

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
14.07.2023.
u 19:45

Premijer Andrej Plenković naglasio je da ne treba imati iluzija da će se to pitanje riješiti preko noći te da postoji spremnost da se o istoj stvari razgovora iz dva kuta

Pozicije dviju država, Hrvatske i Slovenije, o arbitraži i o granici su jasne i nepromijenjene. Ljubljana je podržava, a Zagreb ju je proglasio ništetnom zbog kontaminacije sudaca, no rješenje bi se moglo pronaći na ekspertnoj razini. To je tek ideja koja se mogla čuti u jučerašnjem razgovoru šefa hrvatske Vlade Andreja Plenkovića i slovenskog mu kolege Roberta Goloba u Zagrebu. Stvar je još vrlo daleko od realizacije, razgovaralo se samo načelno, bez pritisaka.

Ista stvar iz dva kuta

Premijer Andrej Plenković je još jednom naglasio kako stajališta Slovenije i Hrvatske jasna i da ne treba imati iluzija da će se to pitanje riješiti preko noći, ali i kako smatra da rješenje treba naći na ekspertnoj razini. "Postoji spremnost da se na ekspertnoj razini razgovora o istoj stvari iz dva kuta. Iz slovenskog kuta o provedbi arbitraže, a iz našeg kuta o traženju rješenja", dodao je. Slovenski premijer je u svom prvom posjetu Zagrebu od kad je preuzeo dužnost prije nešto više od godinu dana kazao kako za rješenje tog pitanja "nema vremenskog pritiska" te da "obično u prijateljskom duhu mnogo puta nađemo rješenja kada se to ne očekuje".

VEZANI ČLANCI:

– Razgovori, razgovori, razgovori, gdje obje strane uvažavaju oba stajališta. Atmosfera je prava, polazišta su prava, možda ćemo rješenje pronaći brže nego što mislimo. Arbitražu je potrebno provoditi, ali nema vremenskog pritiska, važno je ovu temu koja je zatrovala odnose dviju država povući iz dnevne politike. U prijateljskom duhu ponekad se nađe rješenje i kad se ne očekuje, kad se razgovara s poštovanjem i uljuđeno – kazao je Golob te dodao kako vjeruje "da ćemo, gledajući u budućnost, tražiti projekte kojima možemo pomoći stanovnicima s obje strane granice".

Za sada iz tog korpusa otpadaju ribari koji love u području oko kojega nema suglasnosti o teritorijalnom pripadanju. Broj ribara nije velik, ali je tim ljudima izuzetno teško ribariti uz stalnu pratnju i uznemiravanje policije i inspekcija, ali i uz kazne. Doduše, oni ih ne plaćaju, već prosljeđuju u Zagreb ili Ljubljanu, gdje ih preuzima država koja plaća odvjetnike da se žale na njih. Do sada nije naplaćena ni jedna jedina kazna, a odvjetnicima se plaća lijep novac.

Iako je Zagreb bio aktivan i predložio da se napravi privremeno rješenje, odnosno odredi zona u kojoj će biti moguće ribariti bez kazni, Ljubljana je odustala od skoro već gotovog plana, a takvo rješenje odbacuje i Golob. Kaže kako nema osnova da se ne ispisuju kazne zbog "postojećih zakona Republike Slovenije". No hrvatsko rješenje, koje bi prije svega išlo na ruku ribarima s obje strane, nije ni novost, a sigurno ne ide izvan zakonskih granica EU i potpuno je u skladu s regulativom o ribolovu.

Uz suradnju na području energetike i gospodarstva, središnja tema razgovora bile su i migracije. Golob je pozdravio odluku da će Frontex poslati šest stručnjaka u Hrvatsku, te istaknuo da bi se, po pitanju ilegalnih migracija, Frontex trebao više angažirati na cijeloj zapadnobalkanskoj ruti. Tih šest stručnjaka će, kako je potvrđeno ovog tjedna na Vladi, pomagati kod vraćanja ilegalnih migranata.

Nezakonite migracije

Usto, Plenković je rekao da je Hrvatska spremna na zajedničke policijske ophodnje sa Slovenijom, što bi predstavljalo "doprinos zaštiti od nezakonitih migracija". "U potpunosti sam suglasan s ocjenom Goloba da su nezakonite migracije jedan od najvažnijih problema s kojima se EU bavi. Želimo nastaviti intenzivnu suradnju između policija dviju zemalja koja mora biti tijesna, stalna, kontinuirana i doprinijeti razotkrivanju krijumčara ljudi, onih koji se bogate na tuđoj nesreći, da učinimo sve kako bi se nezakonite migracije spriječile", dodao je.

– Potrebno je djelovati i izvan granica schengenskog prostora, uključujući usklađivanje viznih režima Srbije i BiH s EU budući da dobar dio ilegalnih migranata legalno dolazi u Srbiju i BiH da bi se potom odlučili na ilegalni pokušaj ulaska u Schengen – nastavio je Plenković.

Dvije države jučer su potpisale i dva sporazuma - onaj o solidarnosti, što je sredstvo za osiguranje opskrbe zaštićenih kupaca u slučaju krize u opskrbi plinom te o prekograničnoj suradnji u pružanju hitne zdravstvene pomoći koji će, kako je kazao Plenković, omogućiti hrvatskim građanima i turistima da potraže hitnu medicinsku skrb u Izoli, što predstavlja "ogroman iskorak" za stanovnike zapadne Istre. 

VIDEO Stiže vikend, a s njime i velike gužve na naplatnoj postaji Lučko: Pogledajte ove kolone

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije