Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednik Arbitražnog suda sam će imenovati i 'slovenskog' i hrvatskog arbitra

Gilbert Guillaume razmotrit će posljedice najavljene hrvatske namjere da okonča arbitražu te moguće implikacije koje na proces imaju događaji u pozadini hrvatske odluke.
19. kolovoza 2015. u 18:52 11 komentara 1215 prikaza
arbitraža
Foto: Goran Stanz/VLM

Predsjednik Arbitražnog suda Gilbert Guillaume imenovat će “slovenskog” i “hrvatskogarbitra, a potom – kad se ponovno formira arbitražno vijeće okrnjeno istupima slovenskih arbitara Jerneja Sekoleca i Ronnyja Abrahama te hrvatskog Budislava Vukasa – sud će pažljivo razmotriti stajališta obje strane u sporu.

Razmotrit će i posljedice najavljene hrvatske namjere da okonča arbitražu te moguće implikacije koje na proces imaju događaji u pozadini hrvatske odluke. U tom pogledu sud može pozvati strane da podnesu nova očitovanja o pravnim i činjeničnim pitanjima ako to bude potrebno.

Dužnost i autoritet suda

Tako je – nakon što smo poslali upit Arbitražnom sudu o daljnjim koracima u slučaju razgraničenja Slovenije i Hrvatske, s obzirom na to da su još 27. srpnja, i prije hrvatskog istupanja iz sporazuma i procesa, objavili da će promptno, u nekoliko dana, reagirati i pozvati obje strane da se izjasne s argumentima – iz Haaga stigao odgovor u obliku izjave za javnost. Zanimljivo je što se sada, prvi put, spominje da će Sud razgovarati i uzeti u obzir ne samo hrvatsko istupanje iz procesa, nego i, riječima Suda, događaje koji su nagnali Hrvatsku na taj potez, a to je nedopušteno ponašanje slovenske zastupnice Simone Drenik te suca Jerneja Sekoleca.

Nadalje, Sud je objavio kako je 13. kolovoza primio primjedbe Slovenije na službenu najavu Hrvatske da prekida Sporazum o arbitraži. Prema slovenskom mišljenju, Sud ima autoritet i dužnost da nastavi s postupkom. Ne učini li to, širom otvara vrata svakoj stranci koja želi odgoditi ili spriječiti sud da donese presudu. Slovenija tvrdi da je Hrvatska postigla vitalan interes i pridružila se EU “kroz učinke članka 9. sporazuma koji sada želi razvrgnuti”.

Pisana dokumentacija

Iz hrvatskog MVP-a podsjećaju da su arbitražni postupak, odnosno pisana dokumentacija, kompromitirani postupcima slovenske strane te da je stoga Hrvatska prestala s primjenom sporazuma. Ne žele komentirati posljednje priopćenje, no upozoravaju da se ni u ovom ni u ranijim priopćenjima ne navode hrvatska argumentacija i razlozi okončanja arbitražnog postupka, dok se vrlo široko elaboriraju pisma druge strane u sporu.

>>Borut Pahor: Hrvatska odluka o izlasku iz arbitraže bila je pretjerana

>>Europska komisija: Arbitraža će se nastaviti i u slučaju da hrvatski parlament izglasuje povlačenje

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • strsljen2013:

    Ponavljam kao papagaj. Imenujte šta želite i koliko želite, mi smo se povukli iz arbitraže. Zna se gdje se takvi sporovi rješavaju. Valjda će "netko odozgora" prosvijetliti naše političare.

  • mare_split:

    Preporučila bi 'arbitrima' da DOBRO razmisle i da si postave pitanje o tome na koji bi to način mogli 'implementirati' odluku o Savudrijskoj vali koja valu ne bi dijelila PO POLA i kada bi slovencima dali ono što nije niti ... prikaži još! njihovo niti slovensko? Recite? ... Možda primjenom sile? Preporučam im da odaberu - MIR i povuku se iz ovog srania!

  • Deleted user:

    A da on mijenja jednog i drugog da farsa bude kompletna