Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pročitana odluka
Povratak na članak

Arbitražni sud objavio kako treba izgledati granica na Piranskom zaljevu

Junction će biti širok oko 2,5 nautičkih milja i bit će spojen na granicu

Komentari 411

DU
Deleted user
09:19 29.06.2017.

Ovo je velika pobjeda hrv. diplomacije i naročito obavj. službi RH, a koja će imati duboke reperkusije na međunarodno pravo i pravo mora jer je Slovenija bjelodano pokazala kako je lako potkupiti članove arb. vijeća odnosno tek sad slijedi lavina stručnih napisa o ovoj aferi. Hrvatsku nitko ne može prisiliti na prihvaćanje arbitražne presude - čisto de iure govoreći (države su subjekti međunarodnog prava i osvrnite se na slučaj Mađarska vs Slovačka oko HE Gabčikovo) - a moralno smo 100 % čisti pred svijetom jer ostavka slovenskog arbitra je samo krunski dokaz da je Slovenija oduvijek htjela manipulirati arbitražom. Uostalom, Rupel je još 2007. u whiskey blaženstvu govorio po Ljubljani da "arbitre bomo najedli, napili in €€€€€€, šele potem bodo Hrvati ugotovili kje bo potekala mejna črta". Uglavnom, ucjenjivačka platforma Slovenije je ovom presudom definitivno pala u vodu i ovo je velika pouka hrv. pučanstvu da nikad više ne prihvaća nikakve igrice oko ozemlja i mora - što je evidentno bio slučaj kad je Kosor, onako šišmišareći u svojim crvenim opravama, potpisala nevjerojatno štetan deal za Hrvatsku i njene interese. Kako je dogovor bio uvijek nemoguć, sada preostaje samo ICJ (Međunarodni sud pravde) koji je pak za SLO neprihvatljiv u cijelosti jer znaju da tamo ne mogu dobiti ni desetinu "južnih sanja", a i članove Suda bi bilo nemoguće potkupiti jer bi izbio svjetski skandal. Zaključno, samo se treba bojati hrv. političara u budućnosti - kao što je bio pok. Račan, Kosor

VL
TI
Tigrus
11:54 29.06.2017.

Evo razlike između mentaliteta Slovenaca i Hrvata. Pa ne bi se mi ovako blamirali nikada. Jbt imaju mentalitet sitnih lopova i prevaranata. Kakvi likovi iz bajke.... Hahahaha

VL
PU
Pukovnik
08:52 29.06.2017.

Utemeljitelj "hrvatske" diplomacije je Budimir Loncar, veleposlanik u Parizu Ivica Goldstein u EU parlamentu sjede Jozo Rados, Jakovcic i Borzan. Kako da mi dobijemo spor? Kako da mi uopce mozemo ostvariti nas interes kroz vanjsku politiku? Nemoguce

VL
QW
qwertz
14:06 29.06.2017.

Buf, "nesluzbenim informacijama". Pa Slovenci su jos prije dvije godine znali za ishod jer su ga isposlovali. Jel stvarno ima nekog tko to ne kuzi? Pa jel itko misli da bi toliko forsirali da se prihvati odluka arbitraze kad ne bi 100% znali da ide u njohovu korist? Dogovorili su sve sa sucima i znali su vec odavno rezultat, zato toliko i forsiraju da se prihvati jer znaju koji je.

VL
DU
Deleted user
09:17 29.06.2017.

Slovenija vizavi Hrvatske ima kompleks manje vrijednosti sve sporove koje su pokrenuli protiv nas izgubili su.Proglasiti dan D za nesto sto su necasnim radnjama htjeli dobiti cin je frustracija.Eto danas za dogovor otisli su zasjedati u podrum-bunker bez namjestaja jer jer se boje prisluskivanja Boze rasvijetli im pamet.Oni bi na otvoreno more silom i to protivno nacelima prava o moru i to okupacijom hrvatskog mora. Necuveno. Da su bili sigurni u medunarodno pravo o razgranicenju granica na moru ne bi nikad primjenili necasni cin uticaja i korupcije.

VL
SM
SmellsLikeŠit
08:06 29.06.2017.

Bit će onako kako kaže EU. Zbog pregovora u ulasku u EU smo i u situaciji sa arbitražom. A što smo dobili ulaskom u EU? A izgubili smo ono najbitnije ono za što su ljudi ginuli - slobodu i neovisnost. Prije smo plesali kako je svirao Beograd a sada kako svira Bruxelles... d

VL
DU
Deleted user
09:05 29.06.2017.

Steta novaca koje smo dali uzalud.

VL
EL
EldersRealm
14:39 29.06.2017.

Carl Bildt se javio??? Kako taj uopce ima obraza ista komentirati nakon svoje velikosrpske epizode 90ih? Sto se Sv. Gere tice treba odmah poceti naplacivati najamninu Sloveniji i to 100000 eura mjesecno. Pa neka ostanu tu godinama.

VL
PU
Pukovnik
08:39 29.06.2017.

Zbog nesposobne domace garniture politicara smo dosli u ovu situaciju. Naime, "nasa" diplomacija dopusta diskusiju o granicama pa se zbog vlastite nesposobnosti i amaterizma dovede u situaciju da nastaju sporazumi poput onoga izmedu Drnovseka i Racana. On ce biti jedan od temelja za nas negativne presude. Taj mali gnjusni narod ce s time dobiti medunarodni pristup za Luku Kopar koja je unatoc puno losijim uvjetima uspjesnija od Luke Rijeke. Mi nemamo strucni kadrova jer se zaposljava po udbasko-partijskim vezama a rezultati toga su ovakvi sporazumi, INA itd.

VL
Avatar nekakav
nekakav
15:33 29.06.2017.

pod hitno proglasiti ZERP, ako je ikako moguće, sutra ujutro da sabor to donese. na zerp imamo pravo, proglasile su ga sve mediteranske zemlje iz unije. i nitko nam ga ne može osporiti. trenutak je povoljan, mada na prvu ne izgleda. radi nepriznavanja ove presude, možemo i donijeti izuzetno stroga pravila zerp-a, pa onda pod diplomatskim pritiskom, kao malo 'popustiti'. ono, nećemo talijanima naplaćivati ribolov u našim vodama pola milijarde eura, al 250 budemo. slovenci? imaju dva ribarska broda, i buniti će se samo rekreativci sa udicama. bez brige, ništ nismo izgubili što smo imali. piranska policija je uvijek imala jurisdikcija nad tim zaljevom, to su činjenice, koje ovom zaluđenom narodu nikad nitko nije htio reći. sad plenki ispašta radi račana, kosorice. što god napravi, bit će krivo.

VL
Avatar Apsalar
Apsalar
10:45 29.06.2017.

Slovenci se napuhuju upravo proporcionalno važnosti njihovih argumenata. Dakle što ozbiljnija i važnija odluka, to staloženiji i mirniji stav. Što klimaviji i nevažniji rezultat, to više "povijesnih dana" ili "dana d" za Sloveniju. Svjesni su oni itekako da ništa od te arbitraže, samo spašavaju obraz doma i vrše pritisak na EU.

VL
SK
skblzzzz
10:42 29.06.2017.

Današnja odluka arbitražnog suda će biti nešto kao nepravomoćna presuda, iako na nju nema prava žalbe. Slovenija će ju prihvatiti, a Hrvatska neće. Međutim, to ne može biti kraj priče. Neko neovisno tijelo (UN? Neki međunarodni sud?) morat će presuditi je li argumentacija Hrvatske da istupi iz arbitraže prihvatljiva, odnosno je li postupak zaista bio nepovratno kompromitiran. To će potrajati godinama, a dotad će vrijediti dosadašnji granični režim. Najvažnije je da se izbjegnu bilo kakvi incidenti, jer par hektara zemlje i lavor vode nisu vrijedni nečije glave.

VL
AL
alf
13:29 29.06.2017.

Milanovic? Tko je taj?

VL
OB
ObrenM
13:26 29.06.2017.

Najvaznija vijest ovoga clanka je da ce Milanovic prokomentirati presudu suda.Kako je moguce da ovoj kreaturi dajete toliki publicitet.Umjesto da sa bratom Kresom i postenim calcom lezi u uznistvu vi mu pravite reklamu i zelite njegov povratak.

VL
MY
myrtha2
15:10 29.06.2017.

A gdje je sada Jadranka Kosor? I svi koji su ju podržavali? Ona je to potpisala za Hrvatsku. A sada lijepo, stavi rinčice i odje na Dan državnosti kao da je za nešto zaslužna!!! <Ona je sve upropastila svojim potpisom.

VL
Avatar HKNKRZ
HKNKRZ
12:40 29.06.2017.

Idemo poslati jedan vod da ih malo smire

VL
RE
Rex
13:50 29.06.2017.

Hajde sad crveni na granicu i pjevajte slovencima.....tudje necemo-svoje nedamo,po sumama i gorama itd.......samo tu u Zagrebu znate zavijati.....pa vi ste od pokojnog Racana sljedbenici.

VL
AN
Anuna66
13:35 29.06.2017.

Ne vjerujem u europsku pravdu,nije mi jasno zašto je nastavljen taj postupak ako je evidentno kompromitiran?To je pravedno?EU politika je to,uvijek na našu štetu...žalosno.Treba što više koristiti te fondove da nešto i dobijemo od njih,jer ionako plaćamo za sve. A ako itko razumije EU politiku onda je to Plenki koji je dugo bio u Briselu,samo ne znam koliko će biti poslušan..sebi ili njima.

VL
CA
carlo20
15:32 29.06.2017.

Ovo je presuda ista dogovoru Račan-Drnovšek. Drug Račan je potpisivao naloge za Udbaska ubojstva hrvatskih domoljuba po svijetu. Drug Račan je razoružao Hrvatsku u osvit srbočetničke agresije na nju. Drug Račan je napustio Sabor zbog neslaganja s Tuđmanovom rezolucijom o razdruživanju od SFRJ. Drug Račan nas je gospodarski i financijski uništio svojom rasprodajom zlatnih koka kompanija,bankarskog sektora,itd. Drug Račan je s Drnovšekom potpisao dogovor o prepuštanju hrvatskih teritorijalnih voda Sloveniji,a taj dogovor je danas Sloveniji glavni adut na sudu u Den Haagu, i kako danas vidimo, dobili su što su htjeli, put do otvorenog mora koji ima je dao još Račan.

VL
Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
12:07 29.06.2017.

Ma bili on poštivao odluku suda da je na mjestu i ulozi Hrvatske? Malo morgen bi

VL
« 1 2 3 4 5 6 ... 10 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.