Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Erjavec:

Nakon Plenkovićeva govora jasno je da je dijalog s Hrvatskom nemoguć

Karl Erjavec
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
1/5
24.09.2017.
u 12:37

Dodao je da EK ima niz instrumenata kako bi države koje ne poštuju vladavinu prava uvjerila da se ponašaju drukčije.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da očekuje jak pritisak Europske komisije (EK) na Hrvatsku nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u u kojem je optužio Sloveniju za nepoštivanje međunarodnog prava.

Plenković je u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a rekao da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom koju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo "nepoštivanje međunarodnog prava" obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Slovenski ministar kaže da je nakon Plenkovićevog govora "svakom Slovencu jasno da je dijalog s Hrvatskom nemoguć".

"Arbitražni sporazum je bio potpisan pod okriljem EU-a. Potptredsjednik EK-a Frans Timmermans je ponudio svoju pomoć ako ne bi došlo do dogovora s Hrvatskom o implementaciji arbitražne presude. Mislim da će naš slijedeći korak biti da ga obavijestimo o tome što se u New Yorku dogodilo", kazao je Erjavec u razgovoru za RTV Slovenija.

Dodao je da EK ima niz instrumenata kako bi države koje ne poštuju vladavinu prava uvjerila da se ponašaju drukčije.

"Znamo što EU čini u pogledu Poljske zbog pravosudne reforme koju provodi njihova vlada. EU može zamrznuti europska sredstva takvim državama. Ipak mislim da će u slučaju Hrvatske biti dovoljan i poneki oštar poziv u Zagreb", kazao je Erjavec.

Po njegovim riječima, da bi se arbitražna presuda provela potrebna je suradnja Hrvatske, ali  Slovenija "neke stvari može implementirati sama" prihvaćanjem nekih zakona u parlamentu koje je premijer Miro Cerar najavio za ovaj mjesec.

Zbog Plenkovićeva govora Cerar je u četvrtak navečer otkazao dogovoreni susret s hrvatskim premijerom u Zagrebu 27. rujna o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora.

Ljubljana smatra da je arbitražna odluka konačno rješenje koje treba primijeniti, a Zagreb traži novo bilateralno rješenje spora koji dvije države opterećuje od raspada bivše Jugoslavije 1990-tih godina.

Komentara 71

DU
Deleted user
13:52 24.09.2017.

Erjavec je prvi, u gostovanju na TV Velenje prekršio pravila arb. vijeća s izjavom da po njegovim neslužbenim informacijama, arbitraža ide povoljno za Sloveniju i da će dobiti sve što je tražila. Nakon toga se "izblebetala" njihova suradnica za arb. vijeće, kad je dala izjavu iz koje je bilo razvidnoi da ima insiderske informacije o tijeku arb. postupka. I tek nakon ta 2, ničim izazvana (unforced errors, rekli bi tenisači) prekršaja - stupile su u igru naše obavj. službe i "detonirale" arb. proces sa snimkom, nakon čega je slov. arbitar podnio ostavku. Tako je bilo - eno Google je veće zlopamtilo od mene pa provjerite osobno kronološki razvoj zbivanja oko arbitraže. I najteže kršenje arb. procesa je bilo ograđivanje navodne granice bodlikavom žicom 2015. godine, iako u sporazumu eksplicitno se navodi da ni jedna strana neće poduzimati korake, bla bla bla. Čak ni ta ograda, vidljiva na Google Earth snimkama i eno stoji još danas, nije smetala tom i takvom arb. vijeću da donese presudu. Što je previše, ipak je too much...

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
13:18 24.09.2017.

Erjavec o vladavini prava ??? Da nije žalosno , bilo bi smiješno !

Avatar unačelu
unačelu
13:05 24.09.2017.

Očekuje snažan pritisak EK zbog toga što je plenki rekao istinu u UN, ni ovome pamet baš puno nesmeta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije