Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Analiza presude: Tri ključna razloga za i protiv odluke arbitraže

U trenutku kad smo pristali na arbitražu koja neće odlučivati isključivo po međunarodnom pravu, već će uvesti i procjenu "pravednog" rješenja te pristali i na uvođenje pojma "junction", za koji su hrvatski političari lagali da nema pravnih posljedica, pristali smo i na podjelu koja bi mogla biti u korist Slovenije.

Komentari 159

Avatar pendreck
pendreck
15:48 01.07.2017.

ma sta, mozemo pristati ak dobimo koridor Zagreb - Ptuj-Sentilj. Sirk najmenje 5 m, da mozemo bez vinjete...i bez cekanja do zapadne civilizacije.

VL
EL
EldersRealm
15:43 01.07.2017.

G. Hrstic je zaboravio komentirati najgori promasaj ove arbitraze a to je da je granica pomaknuta na kanal Sv. Odorika a ne na korito Dragonje gdje se stvarna granica nalazi. To nikad nece proci na medjunarodnom sudu jer bi takav presedan znqcio da bilo kakvo skretanje toka rijeka mijenja i granicnu crtu medju drzavama. Apsolutni nonsens koji novinar uopce nije spomenuo. Ogroman propust ili namjerno?

VL
NE
Neonacionalist
15:48 01.07.2017.

Prema pomorskom pravu je vrlo jasno i jednostavno kako odrediti morsko razgraničenje u zaljevu zapravo uvali ovakvog tipa , dakle povuce se ravna crta koja spaja Rt Savudriju sa naše strane i rt Madonu kod Pirana s njihove kao na na ovoj gornjoj slici , točno na sredini te crte odnosno na jednakoj udaljenosti između dva rta se označi točka te iz te točke povuče crta na ušće Dragonje gdje je kopnena granica dviju država i to je granica prema pravu , to što je slovenska strana zaljeva znatno gušće naseljena ili što je nekada u ex.Yu pom.policija iz Pirana patrolirala cjelim zaljevom ili to što je Račan bio spreman pokloniti dio hrv.morskog teritorija jednostavno nisu nikakvi argumenti nego čisto politikanstvo kao i tzv.slovensko načelo pravičnosti . Meni je zaista žao što Slovenci nemaju dulju obalu koja bi usto bila pozicionirana tako da imaju izravan izlaz na otvoreno more koje toliko žele iako je zapravo otvoreno more na Jadranu tek dole u južnom dijelu Jadrana a ono što oni smatraju otvorenim morem je epikontinentalni pojas između Hrvatske i Italije koji se treba podjeliti formiranjem gospodarskog pojasa na obje strane , naime sam Jadran je zatvoreni duguljasti zaljev Mediteranskog mora a ne neko otvoreno more ili ocean ali dobro da sad ne ulazim u to dakle žao mi je što nemaju više obale ali neće je ostvarivati na našu štetu .

VL
MA
marsovac
15:52 01.07.2017.

slovenci su nam vec u bivsoj yugi pljuvali u lice,........to da imamo u politici bivse yugo-komuniste nas je dovelo uopce u ovakav polozaj da se moramo pravdati....................................Jedna je stvar sigurna, nakon Hrvatskoga opravdanoga izlaska iz arbitraze, .....nas niko, ama bas nitko nemoze natijerati da rezultate arbitraze prihvatimo......................................Samo nas moze jedan osramotiti a to je saka antihrvata, i isto tako nas uvaliti sa njihovim antihrvatskim ponasanjem u sljedeca g..ovna.

VL
DU
Deleted user
15:37 01.07.2017.

Porazna je činjenica da je netko svojevoljno (pok. Račan) htio SLO de iure pokloniti više nego što je dobila ovom presudom jer ne zaboravimo - "dimnik" je bio na logičnoj navigacijskoj poveznici i imao bi status otvorenog mora, što sadašnji koridor nije nego "zaobilazan" i posve nerealističan put za navigaciju. Osim toga, 80,4 % zaljeva bi pripalo Sloveniji po D-R! E to je katastrofa, baš kao i najnoviji pristanak na arbitražu, što je uz nevjerojatno produciranje Jadranke Kosor bio amenovan i u HR parlamentu - iako dubinski štetan po hrv. interese i jasno da je bio više politički nego strogo pravni postupak dijeljenja zemlje i mora. Junction su nam "smotali" - a hrv. javnost nije ni pisnula. Sretan trenutak je pak da arbitražna presuda ide u ropotarnicu (npr. slučaj ICJ Slovačka vs Mađarska oko HR Gabčikovo također nije poštovana presuda i to je danas pravno štivo bez primjene), ali da nije bilo tog prisluškivanja i kompromitacije slov. arbitra - javnost bi danas bila Jadranki Kosor "pod pendžerima"... Pouka - nema što jedan premijer ili premijerka neće napraviti, ako smatraju da je njima po volji, ali opasno po hrv. dugoročne interese. Srećom pa javnost sada izrazito senzibilizirana pa se to više neće ponoviti. Ta pojava je glavna blagodat ove arbitraže - da nikad više, nalik gavranu iz poeme E. A. Poe

VL
HE
herojulice
18:34 01.07.2017.

Malo morgen. Kakvo načelo pravičnosti? Što je to? Ako ćemo po pravičnosti onda se koridor Slovencima za izlaz u teritorijalne vode mora podijeliti između Hrvatske i Italije.

VL
OI
oiramb
16:10 01.07.2017.

Evo još jednog koji bi poklanjao nešto Slovencima. Previše takvih imamo. Slovencima daš prst, a uzmu ti ruku. A ovakv "plemenit" pristup bi onda iskoristili i ostali susjedi i grabili što im ne pripada.

VL
DU
Deleted user
15:41 01.07.2017.

Budimo posteni ni jedna strana ne moze biti zadovoljna,ali me iritira za sada toliki cvrst stav Hrvatske kad znam da ce ih EU pogotovo Plenkovica vrlo brzo smeksati da ce na kraju prihvatiti arbitraznu presudu. Trebalo je na pocetku slovenskee ucjene ne pokleknuti pa i na ustrb ne ulaska u EU jer danas bi ipak bili clanica EU ali bez skidanja gaca i gorcine u ustima i srcu.

VL
LC
Lepi Cane
15:44 01.07.2017.

Ni cm mora niti kopna se ne smije pod ni koju cijenu predati, prepustiti ili bilo što slično, tko to napravi je veleizdajniki treba mu galvu skinut. Dosta je bilo otimačine, Hercegovina, veliki dio Bosne, Srijem do Zemuna, Boka Kotorska, Neum i okolica...DOSTA !!!

VL
Avatar dmitarX
dmitarX
15:45 01.07.2017.

Arbitraža nije važeća, čemu dalje pisanje?

VL
DU
Deleted user
17:27 01.07.2017.

Taj dimnik i ovakva arbitraža je najvjerojatnije njemaČka ideja od početka, oni su slovencima rekli što da rade i kako, prvo je bilo sve u redu i onda se odjednom pojavio dimnik

VL
MA
marsovac
15:56 01.07.2017.

slovenski mediji pljuju po Hrvatima i Hrvatskoj,....a nasi mediji zeljni i voljni to jos vise siriti i u tome uzivati..........................Jos do dan danas nisam procitao clankem koji temeljito i cisto odgovore slovencima, ili srbima ili bilo kome koji nas blate,...............................zalosno, zalosno........tako zvani hrvatski mediji. sramite se.

VL
DU
Deleted user
16:07 01.07.2017.

Čemu debatiranje o razlozima "za" i "protiv" odluke kad se Hrvatska iz arbitraže povukla prije 2 god.? I onako usput, nisu samo političari drsko lagali o posljedicama sporazuma, nego i mediji skupa s njima.

VL
Avatar TAJSAM
TAJSAM
22:34 01.07.2017.

Ne mogu vjerovati da naši političari ne mogu nači karte svih granica sa Slovenijom, Crnom Gorom, Srbijom i BiH i to od stoljeća sedmog. Kad bi se mene jadnog malog čovjeka pitalo i bez fakultetskog školovanja za tjedan dana bi prikupio povjesne karte i to iz svih ispravljanja tako da se vidi porijeklo granica ali ne bih dozvolio nikakve pljačke podmorja , mora i zemlje pa što košta da košta jel to su zemlje naših djece i unučadi pa nemamo pravo trgati i prodavati njihovo vlasništvo. Pozdrav dobrim ljudima

VL
DU
Deleted user
15:44 01.07.2017.

Glupost je davanje bilo kakve važnosti parafu D-R, sabor i parlamenti služe tome da se samovoljne stvari korigiraju i nedopuštaju, D-R nema nikakvu težinu ili valjanost

VL
Avatar pendreck
pendreck
19:47 01.07.2017.

Nesto mie cudi da se ne oglasavaju demokrazia partija istriana DDI, nomparlati italioano ali que agazo silenzio? Vostra Histria non laborare?!

VL
DU
Deleted user
16:28 01.07.2017.

Nevjerovatno kako novinarska peta kolona u hrvatskoj uporno piše o arbitraži na način kao da hrvatska nije izasla van. Stvarno su placenicko sme...c....e....pljuc!

VL
VL
????
18:04 01.07.2017.

Švabe stoje iza svega, ako vas zanima zašto, upišite u njemačku wikipediju "Deutsch-Niederländische Grenzfrage" i pogledajte kartu zaljeva i njemačku verziju granice prema NL. Također u tražilicu upišite "Deutschlands Meereszonen in Nordsee und Ostsee" i otvorite prvi pdf koji se pojavi. I sve bu vam jasno ;-)

VL
SA
sarajevo2015
16:53 01.07.2017.

Zanimljivo, nitko od onih koji su u Saboru glasovali za arbitražu nije se niti ispričao o Kosor da i ne govorimo.

VL
DH
dalibor.hren
17:40 01.07.2017.

Hrstiću, sjeti se, Hrvatska ne priznaje arbitražu i svaka analiza je bespredmetna, da ne velim glupa!

VL
« 1 2 3 4 5 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.