Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MVEP:

Odluka arbitražnog suda Hrvatsku ne obvezuje i neće je primijeniti

Foto: Robert Anic/PIXSELL
04.07.2017.
u 20:58

MVEP još jednom podsjeća da je riječ o bilateralnom pitanju koje je bilo predmet arbitraže koja je, protupravnim djelovanjem  Slovenije, teško kompromitirana i iz koje je Hrvatska izašla 2015. godine

Odluka arbitražnog suda Republiku Hrvatsku ne obvezuje i neće je primijeniti, poručili su danas iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova nakon izjave potpredsjednika EK Timmermansa u kojoj se referirao na rješavanje hrvatsko-slovenskog otvorenog graničnog pitanja.

MVEP još jednom podsjeća da je riječ o bilateralnom pitanju koje je bilo predmet arbitraže koja je, protupravnim djelovanjem  Slovenije, teško kompromitirana i iz koje je Hrvatska (na temelju jednoglasne odluke Hrvatskog sabora) izašla 2015. godine.

Republika Hrvatska ostaje otvorena za dijalog s Republikom Slovenijom s ciljem  rješavanja graničnog  pitanja, ističu iz MVEP-a.

Komentara 57

DU
Deleted user
21:45 04.07.2017.

U četvrtak 29. lipnja kada je objavljena odluka arbitraže jedan prijetalj mi je rekao: "da nismo ušli u Europsku uniju ovo nam se ne bi dogodilo"!! Imao sam odmah potrebu ispraviti ga. Jer, mi nismo UŠLI u Europsku uniju. Mi Mi smo UPUZALI u Europsku uniju. Sve ovo što se sada događa su posljedice tog upuzanja!! Dopustili smo da se na nas gleda tako kako se u Europskoj komisiji gleda - beskičmenjake koji zašute čim se izgovori koja konkretna riječ te komisije koja je sama po sebi i paradoksna i smiješna do boli. Evo sada prilike hrvatskom političkom vodstvu posljedice našeg upuzanja u EU početi ispravljati. Prvo se treba uspravit, podignuti glavu i čelom parati nebo - pa birokratima iz Europske komisije poslati jasnu poruku. A ta poruka, po mojem skromnom mišljenju, morala bi izgledati ovako: Draga Europska komisija - znali ste da je cijela arbitraža nepovratno zagađena lopovskim i prevarantskim ponašanjem Slovenije kao sudjelovatelja u arbitražnom postpuku. Sve ste te lopovluke podržali i blagoslovili. Sada od nas tražite da plod tog lopovluka i potkupljenosti arbitražnog suda i njegova predsjednika prihvatimo "zdravo za gotovo". NE, nećemo. Hrvatska je odlukom Hrvatskog sabora od 29. lipnja 2015. godine izašla iz arbitražnog postpuka. I to ste znali - nije vas se doticalo - znali ste da predsjednik arbitražnog suda ostaje isti i da nastavlja postupak bez naše suglasnosti. Mi odluku ne prihvaćamo i amen! Slijedeći korak za pokazivanje sa smo se od upuzanja oporav

ST
stefj
23:13 04.07.2017.

Primjena ovisi o upornosti Hrvatske koliko će moći odbijati arbitražno rješenje i o količini ucjena od strane Slovenije, Njemačke i ostalih EU država... Kao što je Njemačka podržala Slovensku ucjenu kada smo ulazili u EU, tako je sada podržala i arbitražnu presudu koja oštećuje Hrvatsku... Cijeli sukob je postavljen na tome da se odlučivalo koliko Hrvatskog teritorija će Slovenija uspjeti uzeti. Tražili su nemoguće, dobili su više nego što je bilo moguće po bilo kakvom međunarodnom pravu... Ovo je jako dobar primjer osvajanja teritorija mirnim putem, sad je pitanje samo kada će se to primijeniti, Teško će se Hrvatska oduprijeti pritisku cijele EU.

Avatar jest
jest
21:26 04.07.2017.

Ma kakvi, neće Hrvatska primjenjivati odluku arbitraže i tako sve dok nas Njemačka ne pritisne a onda ćemo podviti mali delikatni repić i blago pseći cviliti. Koga mi zavaravamo, nismo mi zemlja srpske, slovenske, dubrovačke diplomacije koja svojom mudrošću, odlučnošćuu i čvrstoćom pobjeđuje i najsnažnije, mi smo izvrsni i pokorni sluge a loši i slabašni gospodari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije