Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBRAJAJU SE ŠTETE

Apokaliptične scene diljem Hrvatske: Zbog vode, odrona i velikih rupa ceste i dalje zatvorene

Rešetari: Ogromno klizište na dionici ceste koja povezuje Požešku kotlinu s autocestom
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/17
22.05.2023.
u 22:33

Čak 23 prometnice potpuno su ili djelomično zatvorene jer je na njima još voda, odroni ili klizišta diljem Hrvatske

Vode nabujalih rijeka na karlovačkom i sisačkom području povukle su se u svoja korita nakon prošlotjednih velikih poplava, oslobodile su kuće i okućnice, ali ceste i polja su na mjestima još pod vodom. Zbog toga je čak 18 lokalnih prometnica na području Karlovačke, Sisačke, Varaždinske i Zadarske županije, nabraja ih HAK, i danas bilo zatvoreno za sav promet. Uz to, dodatnih pet prometnica djelomično je zatvoreno za promet. Razlog su posljedice koje je ostavila nedavna poplava; od toga da se na nekim cestama voda još nije povukla, do odrona, klizišta ili čak i otvaranja rupa na cestama nastalih uslijed ispiranja podzemnih voda koje su zabilježene u Karlovcu. Ovih dana i stožeri civilnih zaštita u mjestima s poplavama zbrajaju štete.

Vodostaji još visoki

– Vodostaji opadaju, prometnice na kojima je bila voda čiste se i saniraju, na nekoliko lokacija nastala su ulegnuća i rupe pa iako su ograđena, građane pozivamo na dodatan oprez. Stanovnici poplavljenih područja kojima su potrebni isušivači trebaju se obratiti povjerenicima Civilne zaštite i bit će im dopremljeni – poručili su Karlovčanima sa sastanka Stožera Civilne zaštite grada Karlovca. Prema posljednjim podacima, u Karlovcu je poplavljeno 198 stambenih objekata i 652 gospodarska te 6 poslovnih prostora. Isušivači su dopremljeni, traje i nabava dodatnih i dodjeljuju su po prioritetima, najprije za stambene objekte.

VIDEO Ogromno klizište na dionici ceste koja povezuje Požešku kotlinu s autocestom

Od prometnica koje su bile poplavljene nizvodno od Karlovca uz Kupu, te uz Koranu u Karlovcu dio je već očišćen, a čišćenje je nastavljeno i tijekom ponedjeljka. Silne naplavine oko pontonskog mosta na rijeci Korani u Karlovcu bit će uklonjene čim se za to steknu uvjeti budući da je trenutačno vodostaj Korane za to previsok.

U Karlovcu su nakon povlačenja rijeka u vodostaje nastale četiri velike pukotine na cestama. Ulegnuće prometnice na križanju Trga bana Jelačića i Ulice kralja Tomislava u centru grada, gdje u blizini nema rijeka, privremeno je sanirano u petak. Na dijelu Ulice Rakovac ograđeno je i promet zabranjen, a slijedi dodatno osiguravanje zgrade koja je još u petak evakuirana, kako bi mogla početi sanacija prometnice, za što je angažirana tvrtka iz Zagreba. Zbog ulegnuća je za sav promet zatvorena i cesta u naselju Drežnik uz Kupu, a dežurne službe osiguravaju instalacije. Na Korani pored atletske staze nastala poveća rupa u zemlji je ograđena, a kako je nastala i na dijelu privatne parcele, privatnik će je sanirati.

VEZANI ČLANCI:

Gradonačelnik Damir Mandić kazao je da će stanovnicima s nebranjenih područja tvrtka Čistoća besplatno osigurati kontejnere za krupni otpad kako bi se odvezao uništeni inventar, a tvrtka Vodovod i kanalizacija besplatno će prazniti septičke jame koji su unazad godinu dana to već učinili.

Prve procjene govore da je šteta nastala posljednjih tjedan dana na području Grada Ivanca oko dva milijuna eura. Obilne padaline koje su opet pogodile Ivanec, prouzročile su poplave na cijelom administrativnom području grada, od Jerovca, Bedenca, Kaniže i samoga naselja Ivanca, do Salinovca, Stažnjevca, Margečana, Seljanca, Peca, Lukavca… Nabujale oborinske i podzemne vode poplavile su, kažu u Gradu, obiteljske kuće i okućnice, podrume stambenih zgrada, gospodarske objekte, gradske i županijske ceste, poljoprivredne površine te prouzročile ogromne štete. Prema podacima Gradske uprave, do danas je na području grada Ivanca evidentirano 12 klizišta i više od 20 odrona.

GALERIJA Na području grada Ivanca evidentirano 12 klizišta i više od 20 odrona

Rešetari: Ogromno klizište na dionici ceste koja povezuje Požešku kotlinu s autocestom
1/7

Evakuacije zbog odrona

– Najveće i najopasnije je ono u Ulici Ivaneševec u Ivancu, koje je zaprijetilo obiteljskim kućama, pa je na sam dan havarije jedna obitelj morala biti evakuirana i preseljena na sigurno. Veća klizišta pojavila su se i u Prigorcu, u ivanečkoj Mihanovićevoj ulici, u Gačicama, Radovanu, Knapiću, Salinovcu, Radovanu, Škriljevcu, Bedencu, Bistrici… Aktiviranje novih klizišta i odrona tek se očekuje, tako da ove štete nisu konačne. Do ovoga trenutka ukupne štete procjenjujemo, ugrubo, na između 1,5 i dva milijuna eura – rekao je gradonačelnik Milorad Batinić. Velik odron zatrpao je cestu od Prigorca prema groblju na Sv. Duhu. Napominje da je javna cestovna infrastruktura na najpogođenijim područjima uništena ili teško oštećena, kao i makadamske prometnice te oborinska odvodnja. Podivljale bujice posve su razorile uređena korita vodotoka, a njihova sanacija iziskivat će velika novčana sredstva. Velik dio nasada poljoprivrednika, tek zasijan kukuruz, krumpir, kulture pod plastenicima, potpuno su uništeni, a brojni vinogradi zahvaćeni su klizištima i odronima. Šteta na poljoprivrednim nasadima procjenjuje se zasad na oko 100.000 eura, no sigurno su veće jer prijave još stižu.

I u mjestu Rešetari, općini kod Nove Gradiške, uslijed velikih kiša koje su padale aktiviralo se veliko klizište na cesti. Cesta se na dužini od nekoliko desetaka metara ''prepolovila'' te postala potpuno neprohodna. Zatvorena je za promet i čeka se cjelokupna sanacija ceste. Djelomično je i danas za promet zatvorena i cesta u Gračacu koju je za velikih kiša prekrilo kamenje i zemlja koji su se odronili s brda uz cestu unatoč svim sigurnosnim mrežama.

GALERIJA Ulegnuća ceste u središtu Karlovca

Rešetari: Ogromno klizište na dionici ceste koja povezuje Požešku kotlinu s autocestom
1/6

Komentara 1

Avatar mimica
mimica
23:23 22.05.2023.

Ne odrzavanje odvodnih kanala ,nasipavanje jalovinom kod izgradnje sve to daje svoj doprinos stanju kakvo je ,bit ce i gore ,a kasa je prazna ,nema ni firme koja moze odraditi takve stvari . Jad i bijeda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije