Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽAN OKRUGLI STOL

Apel oboljelih muškaraca: 'Što prije uvedite probir na rak prostate kako bi povećali preživljenje!'

Foto: Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate
1/4
30.03.2023.
u 17:06

Godišnje od raka prostate oboli oko 2800 građana, umre ih oko 800, a još ih je gotovo 600 svake godine neotkriveno, što značajno povećava smrtnost od ove bolesti

Rak prostate je u zadnjih nekoliko godina postao najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj, nakon što je 2016. po učestalosti  preskočio rak pluća. Drugi je uzrok smrti od raka kod muškaraca po čemu smo među lošijim EU članicama, što pokazuje da je nužno pojačati edukaciju muškaraca o načinima prevencije i ranog otkrivanja, zadržati kvalitetnu dostupnost suvremenih terapija, ali i potaknuti sustav na ranije otkrivanje ovog sijela raka kroz uvođenje nacionalnog programa probira za rak prostate, zaključak je okruglog stola "Rak prostate – kako potaknuti rano otkrivanje i smanjiti smrtnost?“.

Iz Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate snažno su pozdravili najavu pokretanja analize isplativosti uvođenja novih programa probira raka, između ostalog i raka prostate, kako je naznačeno u Akcijskom planu za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka za razdoblje do 2025., koji se trenutno nalazi u javnom savjetovanju. Apeliraju na Ministarstvo zdravstva da se analize ubrzaju i da se građanima što prije omogući pristup probiru koji može značajno unaprijediti preživljenje oboljelih od raka prostate.

Prema podacima iz Registra za rak od 2020. godine, od raka prostate oboljelo je 2299 osoba. Iste godine je od tog raka umrlo 785 ljudi, a godinu ranije njih 807. Pritom je kod raka prostate te pandemijske godine zabilježen najveći pad novootkrivenih oboljelih od raka prostate, što znači da smo posljednje dvije godine u kojima još čekamo dovršetak statističke obrade imali i puno gore pokazatelje. Kada se usporedimo s EU, u Hrvatskoj se dijagnosticira 20-ak posto manje raka prostate: stopa incidencije u Hrvatskoj je 122,1 oboljeli na 100.000 stanovnika, a EU prosjek je 153,9 oboljelih na 100.000 stanovnika. To sugerira da u normalnoj situaciji bez utjecaja pandemije u populaciji godišnje imamo gotovo 600 neotkrivenih bolesnika kojima je zbog izostanka dijagnoze značajno smanjen životni vijek.

A kod raka prostate dokazano je da isključivo kombinacijom ranog otkrivanja bolesti i široke dostupnosti suvremenih terapija može produljiti život bolesnika, poboljšati njihova kvaliteta života i odgoditi nepovoljni ishodi. - Rak prostate najčešće napada muškarce u dobi iznad 50 godina, to su muškarci koji su na vrhuncu svojih karijera, ekonomski nositelji svojih obitelji i zajednica. Rak prostate se zbog izostanka simptoma teško otkriva u ranoj fazi, a baš tada je ključno dijagnosticirati taj rak kako bi se s njim uspješno borili. Prema podacima ankete EUPROMS europske udruge bolesnika s rakom prostate preventivni pregledi su najučinkovitiji za rano otkrivanje bolesti, pa u kombinaciji s dostupnim modernim terapijama mogu značajno produljiti život i smanjiti neugodne nuspojava terapija, koje u poodmaklim fazama bolesti značajno smanjuju kvalitetu života bolesnika. Podržavamo uvođenje programa probira i smatramo da je to jedini način odmicanja Hrvatske sa začelja Europe u ovom sijelu raka - izjavio je Velimir Korak, predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate.

Da bi uvođenje kvalitetnog sustava probira povećalo preživljenje pacijenata složili su se svi stručnjaci. - Nažalost kod raka prostate ne postoji mogućnost samopregleda. Kod ovog raka u ranijoj fazi ne postoje ni simptomi. To znači da je jedini način da ovaj rak otkrijete u ranoj fazi da se obratite urologu. Ako ste u rizičnoj skupini, ako ste iznad 50 godina, odnosno ako u obitelji postoji povijest raka prostate to je i ranije od 45 godine, važno je da se testirate putem specifičnog krvnog testa PSA. Uvođenju sustava probira moramo pristupiti promišljeno. Ne možemo samo nešto iskopirati jer zdravstveni sustavi nisu jednaki, čak su i teško usporedivi po brojnim parametrima. Moramo osmisliti na jedinstven model koji će biti specifičan, integriran, stručno i ekonomski opravdan - izjavio je prof. Igor Tomašković, urolog iz KBC-a Sestre Milosrdnice te predsjednik Hrvatskog urološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. 

- Kod raka prostate imamo jedan konstantan rast pojavnosti sve do 2020. godine u kojoj smo imali pad od preko 20 posto, odnosno 600 slučajeva. Svjesni smo da taj pad nije stvaran, nego je u covid pandemiji došlo do manjeg broja postavljenih dijagnoza. Rak prostate je nužno otkriti u što ranijem stadiju kako bi terapija bila učinkovita i tu je važno podići razinu svjesnosti muškaraca o potrebi  odlaska na preventivne preglede. - Petogodišnje preživljenje od raka prostate je, prema zadnjim dostupnim podacima u Hrvatskoj, preko 82 posto -  izjavio je epidemiolog doc. Marijo Šekerija, voditelj Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

- Prije godinu ili dvije za metastatski hormonski rak prostate nismo imali puno mogućnosti. Zadnje dvije godine uvedeno je dosta hormonskih terapija i s njima smo produljili preživljenje. Prije je medijan preživljenja u metastatskim tumorima prostate bio 2 do 3 godine, a sada je to s novim lijekovima udvostručeno, i na tome smo svi u sustavu zahvalni - rekao je prof. Tomislav Omrčen, specijalist onkologije i radioterapije iz KBC-a Split.

>> VIDEO Iskustva liječnice iz Austrije: Nezamislivo je da vam šef ne plati prekovremeni rad


 
Ključne riječi

Komentara 1

FR
franjo
17:30 30.03.2023.

Nije samo PSA koji može ukazati na rak prostate odlučujući već uzorak tkiva, biopsija je jedino točno a psa može biti čak ispod 3,,5% Samo radikalna operacija je garant i drugo ništa. Pojavio se kad sam imao točno 50 godina.. Vrč sam 25 godina živ a psa je 0,001

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije