Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratna prošlost

Anušić otkrio ratni angažman u BiH, Srebrenički centar: Ispitajte njegove akcije

Mostar: Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić nazočio otkrivanju spomenika "Zore slobode"
Foto: Denis Kapetanovic
1/5
11.06.2024.
u 20:09

Memorijalni centar Srebrenica zatražio je u utorak od hrvatske vlade da ispita je li ministar obrane Ivan Anušić umiješan u zločine nad Bošnjacima nakon što je izjavio da se 1993. borio na strani hrvatskih snaga na području Mostara.

Govoreći na obljetnici važne bitke na tome području, ministar obrane Ivan Anušić je ranije u utorak rekao da se kao dragovoljac priključio Hrvatskome vijeću obrane 1993. i da se borio oko Mostara. "Kao što je veliki broj Hrvata 1991. došao braniti Vukovar, tako sam i ja 1993. kao dragovoljac bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane ovdje u Mostaru gdje sam branio hrvatski narod u BiH", rekao je Anušić na obilježavanju 32. obljetnice operacije "Lipanjske zore", prve vojne pobjede nad srpskim snagama i JNA na području Mostara i Hercegovine.

Memorijalni centar Srebrenica, koji komemorira sjećanje na pokolj više od 8000 Bošnjaka koji su počinile srpske snage 1995., sada traži pojašnjenje Anušićeve uloge u ratnim zbivanjima. „Memorijalni centar Srebrenica traži od vlade RH da pojasni ovu izjavu i umiješanost aktualnog ministra u vojne akcije koje je Haški sud (ICTY) potvrdio kao udruženi zločinački pothvat u presudi Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćorić, i Berislav Pušić“, napisao je centar na X-u.

ICTY je šestoricu bivših političkih i vojnih vođa Hrvata u BiH osudio za udruženi zločinački poduhvat koji je uključivao etničko čišćenje Bošnjaka i pokušaj pripajanja dijela teritorija Bosne i Hercegovine Hrvatskoj. Dio poduhvata bili su i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i zapovjednik Hrvatske vojske general Janko Bobetko, stoji u presudi. Hrvatska je nedavno sponzorirala i u UN-u glasala za rezoluciju o genocidu u Srebrenici čiji je inicijator bio Memorijalni centar.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Pogledajte slike iz zraka iz Batine: Sve je pod vodom, a vrhunac vodenog vala Dunava tek se očekuje

Mostar: Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić nazočio otkrivanju spomenika "Zore slobode"
1/26
Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
06:30 12.06.2024.

Nisu Hrvati u BiH napali Muslimane, već obrnuto. Muslimani su htjeli okupirati hrvatska područja i protjerati sve Hrvate katolike.

BO
Bono1234
10:53 12.06.2024.

Zaboravljaju koliko smo njihovih izbjeglica zbrinuli za vrijeme rata. Zaboravljaju da smo ih spasili u Bihaću. Licemjeri.

HI
Hrvat iz Prigorja
23:00 11.06.2024.

Trebalo je sa srbima se u bih-u složiti i muslimane poraziti, (bez događaja u srebrenici) i podjeliti bih na dva dijela,hercegovina, jedan dio srednje bosne i dio posavine u repobliku herceg bosna ,a druga republika srpska tako da većinom muslimanski krajevi idu republici srpskoj i bio bi mir u bih, ovako če se za par godina opet ratovati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije