Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija obitelji

Mama Antonije Bilić: Spremna sam mu oprostiti ubojstvo kćeri

Paravinja
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
06.07.2017.
u 20:12

Draganu Paravinju prepolovljena kazna, umjesto 40, odslužit će 20 godina zatvora. Paravinja bi trebao ići u BiH i u Srbiju na daljnja suđenja, gdje ga čekaju postupci koji su bili u prekidu, kaže odvjetnik Vinko Ljubičić

Nakon šest godina procesa, Vrhovni sud prepolovio je kaznu Draganu Paravinji koji će zbog ubojstva i pokušaja silovanja maloljetne Antonije Bilić iz Drniša, umjesto nepravomoćno presuđenih 40 godina, odslužiti 20 godina zatvora.

Ta jedinstvena kazna zatvora ujedno je i najveća mjera kazne koju je moguće izreći za stjecaj predmetnih kaznenih djela u odnosu na olakotne i otegotne okolnostima utvrđene u pobijanoj presudi.
Uzimajući u obzir roditeljski status Dragana Paravinje kao olakotnu okolnost, a osobito imajući na umu onu otegotnu – da je optuženik višekratno osuđivana osoba zbog silovanja počinjenih gotovo istovjetnim obrascem, što govori o ustrajnosti u činjenju nedjela s elementima nasilja – Vrhovni sud je zaključio da je upravo jedinstvena kazna od 20 godina u pravoj mjeri izraz društvene osude za počinjena djela, u koju će mu biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru i istražnom zatvoru. Temeljem navedenih činjenica, u obrazloženju se zaključno navodi da su kazne zatvora od pet godina i osam mjeseci za silovanje u pokušaju i od 15 godina za ubojstvo primjerene za počinjenje nedjela koje je u crno zavilo obitelj Bilić te duboko potreslo Hrvatsku.

– Upravo sam saznao za presudu. Ne možemo ništa učiniti u ovome trenutku jer se radi o presudi koja je donijeta od samog Vrhovnog suda, dakle, najvišeg suda u RH – kazao nam je Vinko Ljubičić, odvjetnik obitelji Bilić.
– Što se tiče oštećenih, mi ne možemo biti zadovoljni kaznom koja je prepolovljena, a posljedica tako izrečene kazne je prekvalifikacija kaznenog djela s teškog ubojstva na obično ubojstvo. Mukama i agoniji obitelji Bilić konačno je došao kraj, no obitelj nije zadovoljna i ne može biti zadovoljna jer smatramo da je kazna prethodno izrečena i u Šibeniku i u Splitu kod Županijskih sudova bila objektivna. Međutim, presudu Vrhovnog suda treba respektirati. Za ovo kazneno djelo koje je prihvatio Vrhovni sud radi se o maksimalnoj kazni – kaže odvjetnik Ljubičić, dodajući da je riječ o pravomoćnoj presudi koja se može pobijati jedino izvanrednim pravnim lijekom pod određenim okolnostima, ali smatra da je teško očekivati da bi naknadno moglo doći do izmjene.

– Čuo sam se s obitelji Bilić i oni su to prihvatili dosta teško. Pogodilo ih je takvo smanjenje kazne, ali su na neki način zadovoljni time što se konačno sve okončalo – kaže odvjetnik. S obzirom na vrijeme koje je proveo u zatvoru, a koje će biti oduzeto od jedinstvene kazne – pitamo odvjetnika Ljubičića je li moguće da Dragan Paravinja za nekoliko godina zatraži prijevremeno puštanje na slobodu?
– Prema mojim saznanjima, on bi trebao sada ići u Bosnu i Hercegovinu i u Srbiju na daljnja suđenja, gdje ga čekaju sudski postupci koji su na neki način bili u prekidu dok se ovaj postupak u Hrvatskoj ne okonča – kazao je odvjetnik Ljubičić dodajući da je teško očekivati da će Paravinja ubrzo na slobodu jer se radi o iznimno teškim kaznenim djelima.
– Iluzorno je očekivati da će u njegovu slučaju brzo i olako doći do resocijalizacije – zaključio je odvjetnik Ljubičić. Potom smo pokušali kontaktirati Anu Bilić, sestru pokojne Antonije koju je hrvatska javnost dobro upoznala tijekom potrage za nesretnom djevojkom, no nije odgovarala na poruke. Kako smo doznali, otpočela je novi život daleko od rodnih Krički i obiteljske tragedije, udala se u Rijeci, rodila djevojčicu i trenutačno očekuje drugo dijete. No, njezina i Antonijina majka Milka kazala je da čovjek koji oprosti, rastereti i sebe od svega.

Oprostiti za ubojstvo nije mala stvar. Ali to ne može oprostiti čovjek sam bez Boga. Nema tu snagu. Spremna sam oprostiti i kao majka i kao vjernica. U svojoj duši sam to već i učinila, da je i mom srcu lakše – rekla je majka Antonije Bilić.

Komentara 45

Avatar white socks
white socks
20:47 06.07.2017.

Samo želim da se Paravinja kad iziđe poigra sa djecom sudaca koji su bili za smanjenje kazne. Sram ih bilo! Dva puta poništavaju presudu pa je na kraju prepolove.

Avatar TheJack
TheJack
22:24 06.07.2017.

Silovao i ubio sa namjerom, a i nije mu prvi put. 20 godina!? Znaci li to da je zivot, svirepo ubijene djevojke Antonije Bilic bezvrijedan? U SAD, na koje se toliko hrvatske vlasti pozivaju, minimalno bi bilo dozivotna, bez mogucnosti uvjetnog otpusta u drzavama gdje je smrtna kazna ukinuta, dok u ostalim bi se klatio na konpcu, ili przio na elektricnom stolcu. Za silovanje i svirepo ubojstvo NE POSTOJE olakotne okolnosti.

Avatar __MAX__
__MAX__
20:36 06.07.2017.

Oprostiti ubojstvo? To moze samo neuracunjiva osoba ili los sistem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije