Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Anto Nobilo: Šeks je izmislio da sam montirao proces protiv HDZ-a

Odvjetnik Anto Nobilo demantira navode Vladimira Šeksa objavljene u VL-u u intervju “Nobilo je pripremao proces protiv Tuđmana, mene i vrha HDZ-a”
04. srpnja 2013. u 14:35 0 komentara 26 prikaza
'05.11.2011., Amruseva, Zagreb - Odvjetnik Anto Nobilo u svom uredu u Amrusevoj ulici 7. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar/PIXSELL'

S Vladimirom Šeksom nikad se ni oko čega nisam slagao, ali sam uvijek priznavao da je najpametniji HDZ-ovac, moguće i najzločestiji, ali čovjek s “klikerom” i nerijetko vrlo duhovit.

Uvijek mi je bilo zadovoljstvo tijekom posljednjih 20-ak godina s njim ulaziti u javne polemike pa i osobne sukobe.

Bilo mi je žao kad su ga nove snage HDZ-a marginalizirale i shvaćam osobne frustracije političara koji je bio važan, a više nije.

U toj situaciji i Vlado Šeks se uhvatio za jednu moju usputnu napomenu da u Beogradu egzistira optužnica protiv njega i da će Srbija ulaskom u EU moći aktivirati uhidbeni nalog.

To mu je bilo dovoljno da ishodi i intervju, naslovnicu i da istrči pod svjetla javnih reflektora. Odmah se proglasio da je on premijerov King Kong, glavna meta u HDZ-u, simbol HDZ-a i sl.

I to je bilo shvatljivo. Ako bi to pomoglo da se Vladu Šeksa vrati u HDZ, mogao me zamoliti i ja bih ga spominjao i napadao redovno svaki mjesec.

Međutim, u intervjuu Vladimira Šeksa vašem listu on prelazi granicu istine, izmišlja, konstruira i kleveće samo kako bi me diskreditirao.

Iznosi čitav niz netočnosti kao npr. da sam ja zastupao optužnicu kod obitelji Zec, što nije istina, ali na to se ne bih previše osvrtao. Isto tako, kad je već spomenuo moj odbačaj kaznene prijave u odnosu na pripadnike JNA iz Đakova, valja napomenuti da i nakon što sam otišao iz Državnog odvjetništva, očito po naputku Šeksa, Državno odvjetništvo je podiglo optužnicu, pripadnici JNA su oslobođeni, a ta presuda je i potvrđena po Vrhovnom sudu RH. Dakle, bio sam u pravu kad sam odbacio tu kaznenu prijavu.

Najveću neistinu Šeks iznosi kroz tvrdnje da sam bio dio operativne grupe, stvorene po nalogu partije, koja je pripremala montirani proces protiv HDZ-a, Tuđmana, Šeksa i drugih članova HDZ-a, da smo obavili tehničke pripreme, ali da nam u konačnici partija to nije dala. Ništa od navedenog nije istina. Šeks je sve izmislio, a povod mu je bio jedan drugi događaj koji je tekao upravo suprotno od onog što Šeks danas priča.

1. 12. 1990. u sklopu “događanja naroda” u Srbiji koji je vodio Šolević i na čijim krilima je Milošević došao na vlast, najavljen je dolazak u Zagreb i organiziranje mitinga istine. Zbog toga sam dežurao te noći u zagrebačkom Okružnom sudu na Zrinjevcu. Kad su došli predstavnici SUP-a (MUP-a) s letkom kojim se pozivaju Hrvati na fizičko sprečavanje mitinga. Policija je zaista tražila pokretanje kaznenog postupka protiv Tuđmana, Manolića i Bobetka mlađeg koji su potpisali taj letak. O Šeksu nije bilo ni govora. Nakon pravne analize sadržaja letka zaključio sam da ne postoje obilježja kaznenog djela i odbio postupati.

Nakon sat vremena pozvali su moju tadašnju šeficu pokojnu Ivanu Pintar Gajer, sve u cilju promjene moje odluke. Ja sam ostao uporan u svojoj pravnoj argumentaciji. Mlađi pripadnici MUP-a prešli su na moju stranu i u konačnici me i gđa Gajer podržala i odbili smo zahtjev policije. To je sve. I da se razumijemo, da je bilo pravne podloge, ja bih bez oklijevanja pohapsio Tuđmana i ostale. Ali nije bilo. I Tuđman je za to čuo i spominjao u svojim intervjuima.

Ova laž Šeksu očito nije bilo dovoljna. On ide dalje.

Šeks tvrdi da je drugi dio plana pretpostavljao uključivanje u akciju vojne kontraobavještajne službe JNA, KOS-a, i njihovu fizičku likvidaciju. Tvrdi da sam ja za to znao i bio jedan od ključnih ljudi u tom planu, a da su mozak bili pripadnici poznate grupe Labrador.

Ključna riječ je labrador. Labrador očito muči Šeksa. Labrador je bila špijunsko-teroristička mreža kontraobavještajne službe JNA. Kako nije postojao ni prvi plan, nije postojao ni drugi, bar koliko ja znam.

Šeks je sve pomiješao i zaboravio da sam ja prije njegova dolaska kao tužilac vodio akciju uhićenja članova grupe Labrador. Zaboravio je da sam s istražnim sucem vodio istragu, pronašao na Sljemenu i u Zagrebu bunkere s uskladištenim oružjem i eksplozivom namijenjenim terorističkim akcijama u Hrvatskoj i Zagrebu posebno.

Ali, isto tako zaboravio je da sam ja saslušao pripadnike hrvatske državne sigurnosti – članove grupe Labrador. Zaboravio je da su neki od pripadnika meni sve ispričali, uključujući i izvorno agente Udbe iz Osijeka, koji su stvorili HDZ. O tome postoje potpisani zapisnici. Postoje i živi svjedoci. Treba li dalje?

Tu ću stati. Zasad.

>>Šeks: Nobilo je pripremao proces protiv Tuđmana, mene i vrha

Plodine
Boravak u prirodi
Roditelji, pažnja! Uz ove savjete vaša djeca će uživati, a vi popiti kavu na miru
Život s dijabetesom
Sve više Hrvata boluje od ove bolesti. Doktorica otkriva što bismo trebali poduzeti!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.