Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Antifašistička liga: Suprostavimo se relativizaciji zločinačkog karaktera NDH

"Za veliku većinu onih koji su patili i stradali u ustaškim logorima, od svake upaljene svijeće ili donesenog cvijeta bila bi važnija naša opredijeljenost i naša odlučnost da se suprotstavimo relativizaciji zločinačkog karaktera ideja koje su do njihovog stradanja vodile", poručuje u priopćenju Antifašistička liga
22. travnja 2021. u 07:08 7 komentara 429 prikaza
Zagreb: Antifašistička liga RH obratila se državnim institucijama
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Antifašistička liga (AFL) u četvrtak je povodom obilježavanja 76. godišnjice proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac upozorila na opasnost relativizacije ustaških simbola i zločinačkog karaktera ideja te pozvala na suprotstavljanje njihovom veličanju.

Jasenovac polaganje vijenaca 76. obljetnica proboja iz Jasenovca odvojeno i pod epidemiološkim mjerama

"Za veliku većinu onih koji su patili i stradali u ustaškim logorima, od svake upaljene svijeće ili donesenog cvijeta bila bi važnija naša opredijeljenost i naša odlučnost da se suprotstavimo relativizaciji zločinačkog karaktera ideja koje su do njihovog stradanja vodile", poručuje u priopćenju Antifašistička liga.

Podsjećaju da na opasnost takve relativizacije, "na impotentnost odgovornih državnih institucija" da se suprotstave veličanju notornih ustaških simbola poput "Za dom spremni" upozoravaju godinama te pitaju što se u međuvremenu, od prošlogodišnje komemoracije do danas dogodilo.

Visoki prekršajni sud u Zagreb donio je, podsjećaju, oslobađajuću presudu za Thompsona koji na svom koncertu uzvikuje "Za dom spremni", uz obrazloženje da taj pozdrav nije ilegalan jer je na koncertu bila dobra atmosfera.

Franjo Habulin FRANJO HABULIN Predsjednik Antifašista: Bez obzira na razloge, državni vrh trebao bi zajedno biti u Jasenovcu

"Grupa Bad Blue Boysa iz Kustošije, u dobroj atmosferi na katolički praznik Tijelovo i uz uzvike 'Ubij Srbina', mahali su transparentom 'Jebat ćemo srpske žene i djecu'. Svi su se zgražali nad vulgarnošću balavih ustašofila, nad količinom primitivnosti i mržnje, a novine su "jebat" pisale s točkicama. No zapravo bi s točkicama trebalo pisati mnoge izjave političara, biskupa, akademika, sudaca, novinara, koje godinama stvaraju ozračje u kojem ovakvi "cvjetovi zla" prirodno proklijaju", navodi AFL.

Podsjećaju i na slučaj mladića iz Kutine, koji je jedva punoljetan, pucao iz kalašnjikova po sjedištu Vlade s namjerom da ubije predsjednika Vlade ili već nekog tko naiđe. Ubrzo se, dodaju, pokazuje da su na njegov svjetonazor i konačnu odluku da se obračuna s "hrvatskim izdajicama koji su išli u koaliciju sa Srbima", presudnu ulogu imali neki članovi HSP-a i HOS-a.

"Sve to pokazuje da sjećanje na žrtve ustaške ideologije i odnosa prema njoj nema samo veze s prošlošću Hrvatske nego i s njenom sadašnjošću i budućnošću", poručuje Antifašistička liga u priopćenju koje potpisuje predsjednik Zoran Pusić.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • Antikomunist:

    Notorni veličatelji masovnog ratnog zlocinca i krvolocnog diktatora "tita"

  • Ivan Grozni:

    Paradoks je kad se netko bori protiv relativizacije a sam to čini . To je kao kad lopov viče držite lopova .....

  • bf23:

    A najviše od svega vole "ustaške"kune iz proračuna....uostalom to i je svrha njihovog postojanja