Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FRANJO HABULIN

Predsjednik Antifašista: Bez obzira na razloge, državni vrh trebao bi zajedno biti u Jasenovcu

Franjo Habulin
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
21.04.2021.
u 15:40

Treba se izdići iz dnevnih problema, smoći snage i biti tih nekih pola sata zajedno i s pijetetom odati počast žrtvama tog logora, govori

Predsjednik savjeta Javne ustanove Spomen područje Jasenovac i predsjednik Antifašista Hrvatske Franjo Habulin kazao je da je protokol za sutrašnje obilježavanje obljetnice proboja logoraša iz Jasenovca dovršen. Prema njemu vijence će položiti gotovo 40-ak izaslanstava, svako u svoje vrijeme pa tako i premijer Andrej Plenković koji će kod Kamenog cvijeta biti u 9 sati, predsjednik Sabora koji vijenac polaže u 10 sati te predsjednik države koji će vijenac položiti u 11 sati.

Što znači da dogovor da, kao i lani, državni vrh vijence položi zajedno u isto vrijeme, a čemu se Habulin nadao, definitivno nije postignut.

- Ne bih to pripisivao epidemiološkim mjerama. Lani smo dogovor da cijeli državni vrh skupa sa predstavnicima žrtava bude zajedno u Jasenovcu uspjeli postići. I to je bilo dobro i u redu. Treba se izdići iz dnevnih problema, smoći snage i biti tih nekih pola sata zajedno i s pijetetom odati počast žrtvama tog logora. Predsjednik države htio je to i ove godine i tražio, ali se očito otišlo predaleko pa to nije bilo moguće. Žao mi je zbog toga jer to nije dobra sika ni dobra poruka - kazao je Habulin.

Na pitanje smatra li da je to greška premijera koji je taj koji je odbio poziv od predsjednika Habulin je ponovio kako bi se, bez obzira na razloge, kada je u pitanju Jasenovac, trebalo izdići iznad problematike i napraviti napor da se bude tamo i da se održi komemoracija. 

Habulin je kazao i kako ne smatra da je Inicijativa Židovske općine Zagreb o zakonskoj zabrani upotrebe ustaškog pozdrava „za dom spremni“ kroz izmjene i dopune kaznenog zakona , a koju podupiru i Antifašisti te Srpsko narodno vijeće presudno utjecala na klimu i raspoloženje pred samu komemoraciju u Jasenovcu. No isto tako kaže kako bez potpore premijera od izmena zakona u tom smjeru neće biti ništa.

- Ako u razgovoru s premijerom dobijemo i njegovu podršku za takve izmjene onda ćemo moći vjerovati da će izmjene i dopune kaznenog zakona u tom smjeru i proći. Bez toga, bez podrške Andreja Plenkovića to će biti pod znakom pitanja- kazao je Habulin.

Za sada još uvijek, dodao je, takvo obećanje od premijera nemaju, ali imaju, kaže,otvorena vrata za razgovor te je uvjeren kako će to potrajati još neko vrijeme. Na pitanje ima li od predsjendika države otvorenu potporu za inicijativu kazao je kako vjeruje da će ih podržati i kako im je svaka podrška dobrodošla.

 

Pfizer najavio i treću dozu, cijepit ćemo se jednom godišnje?


 

Komentara 65

MA
Magistrica
15:52 21.04.2021.

I kako i mogu procitati sta ovaj kaze kad je pored njega bista jednog od najvecih zlocinaca i krvoloka u povijesti?!

Avatar Udruga_Briselskih_Anemicara
Udruga_Briselskih_Anemicara
15:54 21.04.2021.

Predsjednik ANTIfasista uz bistu diktatora i zlocinca, samo u Hrvatskoj! Ovaj nas domaci "antifasizam" je zapravo vrsta "moj fasizam je bolji od tvog".

AN
Antonio1952
16:02 21.04.2021.

Lijevi fasisti nisu nista bolji od desnih, samo su desni zabranjeni i bili su aktivni par godina dok ovi lijevi djeluju i danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije