Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
polaganje vijenaca

76. obljetnica proboja iz Jasenovca odvojeno i pod epidemiološkim mjerama

Jasenovac
Danijel Prerad
22.04.2021.
u 06:58

Predsjednik Vlade Andrej Plenković položit će vijenac zajedno s potpredsjednicima Vlade Tomom Medvedom, Davorom Božinovićem i Borisom Miloševićem te ministrima Gordanom Grlićem Radmanom, Ninom Obuljen Koržinek i Ivanom Malenicom

Državni vrh i udruge stradalnika u četvrtak će obilježiti 76. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac odvojeno i pod strogim epidemiološkim mjerama.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković položit će vijenac zajedno s potpredsjednicima Vlade Tomom Medvedom, Davorom Božinovićem i Borisom Miloševićem te ministrima Gordanom Grlićem Radmanom, Ninom Obuljen Koržinek i Ivanom Malenicom. Uz njih će još biti i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer te ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri.

Premijer Plenković vijenac će položiti ispred spomenika Bogdana Bogdanovića "Kameni cvijet", a nakon toga i na Spomen ploču na Romskom groblju Uštica, gdje će i posjetiti Romski memorijalni centar. Obzirom na obavezno pridržavanje epidemioloških mjera izaslanstva će u manjem broju i u zasebnim skupinama odati počast žrtvama logora.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodit će saborsko izaslanstvo te će položiti vijenac u spomen na žrtve logora.

Predsjednik Republike Zoran Milanović odat će počast polaganjem cvijeća i kamenčića kod Spomen obilježja Kameni cvijet, a uz njega će biti bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović te bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Izaslanstvo naroda žrtava predstavljat će saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik Koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus te saborski zastupnik i predstavnik Saveza Roma u Hrvatskoj "Kali Sara" Veljko Kajtazi, a s njima će vijenac položiti i čelnik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

Počast će također odati strani diplomatski predstavnici, izaslanstva gradova, političkih stranaka i udruga, te lokalne udruge saveza antifašista i vijeća srpske nacionalne manjine.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
07:58 22.04.2021.

Zločin je zločin i svaki treba istražiti . Jasenovac nikad nije istražen i postao je mit .

NN
novo nenormalni
09:45 22.04.2021.

čuvajte naše mlade antifašiste od korone nije im još ni 76

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije