Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koriste izvanredno stanje

Antidemokratski virus širi se istokom Europe poput korone

Foto: PIXSELL
1/4
17.04.2020.
u 06:36

Čelnici Mađarske, Srbije, Slovenije i Poljske – Viktor Orbán, Aleksandar Vučić, Janez Janša i Andrzej Duda – zloupotrebljavaju pandemiju koronavirusa za dodatnu uzurpaciju vlasti i obračun s opozicijom i kritičnim novinarima

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) predlaže dvogodišnje produljenje mandata predsjedniku Andrzeju Dudi kako bi se zbog pandemije koronavirusa izbjegli predsjednički izbori planirani za 10. svibnja. Iz PiS-a poručuju kako trenutačna situacija vezana za pandemiju koronavirusa opravdava izmjenu ustava, a Dudin petogodišnji mandat tako bi se produljio na sedam godina, ali bi on time izgubio pravo na kandidaturu za drugi mandat.

Koriste zabrane okupljanja

Antidemokratski virus očito se nastavlja širiti Europom. Ovaj je prijedlog iznenadio mnoge i u PiS-u s obzirom na to da su se PiS i njegovi politički saveznici dosad zauzimali za održavanje izbora, uz mogućnost glasanja poštom, kako birači ne bi morali riskirati zarazu na biralištima. U ovom je trenutku posve neizvjesno hoće li vladajući imati dovoljno ruku za promjenu ustava. PiS ima ugodnu većinu u parlamentu, ali za promjenu ustava potrebna je dvotrećinska većina, dok iz opozicijske Građanske platforme poručuju kako očekuju da prijedlog neće biti usvojen.

Dvogodišnje produljenje predsjedničkog mandata predstavlja jedinstveno rješenje problema s kojim su se zbog pandemije suočile još neke zemlje, ali su ga riješile jednostavnije: odgodom izbora. Poljski ultrakonzervativci, međutim, predložili su drukčije rješenje, koje otvara pitanje koriste li vladajući pandemiju i izvanredno stanje kao krinku za donošenje nedemokratskih mjera. I to ne bi bio prvi takav pokušaj. Ovih dana, primjerice, poljski parlament raspravlja o dodatnom pooštrenju ionako drakonskog poljskog zakona o pobačaju, i to u vrijeme kada je zbog zabrane javnog okupljanja praktično onemogućeno prosvjedovanje.

Još se očekuje reakcija Bruxellesa na poljsku najavu promjene ustava i vjerojatno neće biti sretni načinom na koji su poljski konzervativci odlučili riješiti problem izbora u pandemiji. PiS treba potporu predsjednika države u provedbi konzervativne agende, ponajprije reforme pravosuđa, koja po mišljenju Bruxellesa predstavlja povredu načela vladavine prava.

No, što god da u Varšavi napravili, imat će svesrdnu potporu mađarskog premijera Viktora Orbána, koji je nedavno iskoristio koronavirus kako bi proglasio izvanredno stanje i preuzeo neograničenu vlast u zemlji, suspendirajući izbore na neograničen rok, čime je Mađarska i formalno istupila iz kluba demokratskih zemalja. Kada je riječ o zloupotrebi izvanrednog stanja Orbánova Mađarska otišla je najdalje, no na istom su tragu i srpski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je pandemiju također iskoristio za dodatnu uzurpaciju vlasti, kao i slovenski premijer Janez Janša, koji je u jeku pandemije pokrenuo otvoreni rat s opozicijom i kritičnim novinarima, koje proglašava petokolonašima i protudržavnim elementima.

Janšin zaokret

Orbánova vlada jučer je protjerala 14 Iranaca, većinom studenata, pod optužbom da su kršili sanitarne propise o sprečavanju širenja virusa, a upravo je Orbán na početku pandemije optuživao strance i migrante da su donijeli virus u Mađarsku iako za to nije bilo nikakvih dokaza.

Europski parlament ovih bi dana trebao raspravljati o rezoluciji koja će prozvati Mađarsku i Poljsku zbog kršenja ljudskih prava pri donošenju mjera protiv pandemije. Međutim, Mađarska i Poljska neće ostati osamljene. Imat će čvrstog saveznika u Janši, koji se ovih dana otvoreno distancirao od “stare” Europe i solidarizirao s Višegradskom skupinom – Mađarskom, Poljskom, Slovačkom i Češkom – zemljama koje imaju problem sa shvaćanjem i implementacijom načela vladavine prava i demokracije. Riječ je o dramatičnom zaokretu slovenske vanjske politike: prije nekoliko godina Ljubljana je zahtijevala od Europske komisije da zbog nepriznavanja arbitraže i protiv Hrvatske pokrene postupak oduzimanja glasačkih prava kao što ga je pokrenula i protiv Poljske, a danas se Ljubljana solidarizira s Mađarskom i Poljskom, glavnim kršiteljicama vladavine prava u EU.

Komentara 47

AN
Antiflašist
07:03 17.04.2020.

Interesantno, uglavnom ste nabrojili zemlje koje ne dozvoljavaju masovne ilegalne invazije iz afirke i azije, slucajno zar ne? Izgleda da je stanoviti financijer iz Amerike kojem se ne smije napisati ime jer vecernji to ne dozvoljava posalo novu transu para, treba srusiti te zemlje i naseliti ih Pakistanicma, Alzircima, Afganistancima?.

MC
McDonaldTrump
07:03 17.04.2020.

Libaralo-anarhisticki virus hara Evropom vec tridesetak godina i medii su principalnii vektori njegovog sirenja. Taj virus je ucinio vise zla nego sve Corone, Ebole, Side i ratovi u zadnjih sto godina. Srecom da jos ima odlucnih ljudi i or cazti da mu se usprotive, kao Trump, Orban i jos par.

JO
jorgen
08:27 17.04.2020.

Ma vidi ti to, tko je našao pričati o demokraciji... Portal večernjeg na kojemu iz nekog 'nepoznatog' antidemokratskog razloga ne smiješ napisati So_ros ! Zanimljivo i vrlo indikativno! Zaštićena vrsta? Sponzor? Od Jutarnjeg bih to očekivao odmah, ali mislio sam da je Večernji barem malo manje pristran... Kako to objašnjavate? Tu cenzuru, tu neslobodu izražavanja? Tko je on, Bog??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije