Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed u Kutini

Antene su 10 metara od zgrade, a nas nitko nije ništa pitao

\'OLYMPUS DIGITAL CAMERA         \'
Rudolf Krznarić/VLM
12.01.2011.
u 18:42

Ogorčeni stanari nebodera strahuju za zdravlje, posebice djece. Smirivali su ih predstavnici vlasti, a mobilni operater poručuje da opasnosti - nema

Pedesetak stanara susjednoga nebodera te građana okupilo se danas ispred hotela "Kutina", prosvjedujući protiv montaže antene VIP-a na njegovu vrhu.

Preko naših leđa

– Dio zemljišta uz neboder i hotel vlasništvo je stanara, ali nitko s nama nije pokušao kontaktirati i čuti naše mišljenje – kazao je Željko Sokadić. Dodao je i kako smatraju da su odašiljači štetni za zdravlje građana.

– Mi znamo da su predstavnici VIP-a ishodili suglasnost Ministarstva zdravstva, ali nam nije jasno zašto se sve prelomilo na štetu nas i naše djece – bili su ogorčeni prosvjednici.

Valentin Jakovljević iskazao je bojazan stanara za njihovo zdravlje, jer su antene VIP-a svega desetak metara od zgrade u kojoj žive.

Skupu su prisustvovali i dožupan Andrija Rudić te kutinski gradonačelnik Davor Žmegač.

– Apsolutno podržavam želje građana da se ustanovi činjenično stanje. Ispunio sam i prijavu inspekciji da bi se utvrdilo je li sve u redu u procesu postavljanja antena. Inspekcija će na teren izaći sutra – rekao je Žmegač.

I direktorica hotela Vesna Glavica odgovorila je na primjedbe stanara.

– Predstavnici sustava VIP-a prije godinu i pol zatražili su od nas suglasnost da bi postavili antenu na zgradu hotela. Mi zaista nismo očekivali da bi se naši susjedi protivili tome, pa smo dali suglasnost, ali pod uvjetom da VIP ispoštuje sve odredbe Zakona o telekomunikacijama – naglasila je V. Glavica. Dodala je kako sličnih antena u Kutini ima više, ali nitko se dosad nije bunio.

Ni Tomo Andrić, gradski vijećnik, smatra da tu nema ništa sporno.

Suglasnost ministarstva

– Svi imamo mobitele, internet i druge aparate koji zrače, ali to nikome ne smeta. Postavljanjem antene na hotel "Kutina" svi korisnici VIP mreže imat će bolji signal, a što se odnosi na štetnost zračenja, ne vidim razlog da se pojedini građani bune. Samo u Zagrebu takvih antena ima 450, s time da je jedna postavljena na zgradi KBC-a Rebro. Uostalom, pitao sam stručnjake koji su kazali da tu nema nikakvih znakova za uzbunu – rekao je Andrić. VIPnet je prije postavljanja antenskog prihvata dobio građevinsku dozvolu te suglasnost Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. – Naša tvrtka prije puštanja stanica u rad provodi sva potrebna ispitivanja u skladu s Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja. Procjena jakosti elektromagnetskog polja je ispod graničnih vrijednosti određenih Pravilnikom. Također, u Hrvatskoj se primjenjuju standardi koji su i do pet puta stroži od onih prihvaćenih u EU – poručili su iz VIP-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije