Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ante Jelavić u bijegu?

bih-jelavic-txt.jpg
import
06.10.2005.
u 12:18

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine proglasio je jučer bivšeg člana Predsjedništva BiH, Antu Jelavića, krivim za zloupotrebu položaja i ovlasti, nesavjestan rad i pronevjere u službi, u doba dok je bio ministar obrane Federacije BiH. Sudsko vijeće koje je vodilo predmet u slučaju Hercegovačka banka Jelaviću je izreklo zatvorsku kaznu od deset godina.  

Gdje je optuženi?
Kakvu će presudu izreći Sud, moglo se naslutiti već na početku jučerašnjeg suđenja, kada se Jelavić nije pojavio u sudnici. Budući da njegov branitelj, Dragan Barbarić, nije dao detaljnije obrazloženje njegove odsutnosti, predsjedatelj Sudskog vijeća, britanski sudac Malcolm Simmons, na zahtjev tužitelja Johna McNaira, izdao je nalog za Jelavićevo privođenje, koji je, među ostalim, proslijeđen i Državnoj graničnoj službi. Iako ima mogućnost žalbe, Jelavić bi odmah nakon uhićenja trebao biti upućen na izdržavanje kazne, u koju će mu biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru.

Sudac Simmons je punih sat vremena obrazlagao presudu, za koju je rekao da je “razumna u ovakvim okolnostima”. Presudom se Jelavić oslobađa samo točaka optužnice koje se odnose na neuplatu doprinosa za pripadnike HVO-a, što je samo jedna od četiri velike optužbe koje je na njegov račun iznijelo tužiteljstvo. U presudi je Sudsko vijeće posebno naglasilo Jelavićevu ulogu u zlouporabi donatorskih sredstava iz Republike Hrvatske za kupnju dionica Hercegovačke banke, preko koje se, kako tvrdi Sud, omogućavalo nekontrolirano bogaćenje visokih dužnosnika HVO-a i HDZ-a. Sudsko vijeće smatra da su donatorska sredstva iz Hrvatske, koja su samo u 1998. godini dostigla 872 milijuna kuna, bila namijenjena HVO-u, te da su morala biti uvrštena u proračun FBiH.

Namirenje štete  
Vidljivo rezigniran Jelavićev odvjetnik, Dragan Barbarić, napustio je Sud BiH, odbivši novinarima dati izjavu.  
- Stravično, kratko je prokomentirao Barbarić izlazeći iz zgrade državnog suda.  
Mnogo raspoloženiji za razgovor bio je kanadski tužitelj, John McNair, kojem je ovo prva veća sudska “pobjeda” otkako je prije nekoliko godina preuzeo rukovođenje Posebnim odjelom za korupciju i organizirani kriminal Tužiteljstva BiH.  

- Izrečena je presuda bitan korak u uspostavi vladavine prava u BiH. Ovaj predmet je važan, ne zbog same presude, nego zbog pravičnosti postupka kojim se došlo do toga, rekao je McNair, ponovivši svoju ocjenu da je presuda Jelaviću dokaz kako su institucije BiH odlučne u borbi protiv korupcije i kriminala, čak i kada je riječ o visokopozicioniranim dužnosnicima iz vlasti.

Kako je rekao, Tužiteljstvo BiH će nastaviti procesuirati slučajeve  korupcije, a izrazio je nadu da će i budući slučajevi imati sličan sudski epilog.   
Prema presudi, Jelavić će morati namiriti i sav iznos materijalne štete koja je nastala kao posljedica djela za koja je osuđen, iako je taj iznos, zasad, nepoznat. Jelavić će morati nadoknaditi i proračunski novac kojim su plaćene usluge njegova odvjetnika.


Procesi protiv Prce i Čovića

Ante Jelavić je najviši, ali ne i jedini hrvatski dužnosnik koji je osuđen pred Sudom BiH. U slučaju Hercegovačka banka na kraće zatvorske kazne osuđeni su Jelavićev nasljednik na mjestu ministra obrane FBiH Miroslav Prce i nekadašnji pomoćnik Ante Jelavića, a potom i direktor Hercegovina osiguranja, Miroslav Rupčić. Obojica su postigla dogovor s tužiteljstvom o priznanju krivnje. Uskoro se očekuje i intenziviranje procesa u slučaju Hrvatska samouprava, gdje je Jelavić također prvooptuženi. Za raspuštanje hrvatske sastavnice Vojske FBiH, odnosno za ugrožavanje obrambene moći FBiH, odgovarat će i tadašnji ministar obrane Miroslav Prce te bivši zapovjednik Vojske FBiH Dragan Čurčić. Idućeg tjedna počinje i sudski proces protiv aktualnog predsjednika HDZ-a i bivšeg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji je optužen za financijske malverzacije vezane uz tvrtku Lijanovići. Zajedno s njim optužen je i predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić, sveučilišni profesor Zdravko Lučić te četvorica braće Ivanković-Lijanović.


Muselimović: Komemoracija pravosuđu

MOSTAR - Predsjednik Odvjetničke komore Federacije BiH i prvi Jelavićev branitelj ocijenio je da jučerašnja presuda ničim nije opravdana te da predstavlja komemoraciju pravosuđu. - Kazneni proces protiv gospodina Jelavića počeo je uz najgrublje povrede temeljnih ljudskih prava i sloboda. U trenutku kada te povrede nismo uspjeli ukloniti, u dogovoru s gospodinom Jelavićem napustio sam sudjelovanje u obrani. Na taj način željeli smo skrenuti pozornost pravosuđu i cjelokupnoj demokratskoj javnosti na to što se događa na Sudu BiH. Nažalost, naša tadašnja strahovanja danas su se obistinila. Obranu je preuzeo kolega Dragan Barbarić i po svim ocjenama obavio ju je briljantno. U sudnici je napravio sve za donošenje oslobađajuće presude. O predmetu imam i osobnih saznanja i mišljenja sam da je ta kazna tragičan događaj. Zato ovaj dan doživljavam kao onaj u kojemu je održana komemoracija neovisnom pravosudnom sustavu. Ovo je trenutak nad kojim se svi mi, ne samo osobe koje su procesuirane, moramo dobro zamisliti i upitati tko jamči minimum ljudskih prava u ovoj zemlji.


Verbalni sukobi Barbarića i Simmonsa

Jučerašnje izricanje presude dva puta je bilo na rubu incidenta i to zbog verbalnog sukoba odvjetnika Barbarića i suca Simmonsa. Barbarić je najprije iznervirao britanskog suca kada je na upit o tome što mu je Jelavić u telefonskom razgovoru prije suđenja kazao, ležerno odgovorio: - Ništa posebno, uobičajene stvari. Veća prepirka dogodila se pri kraju izricanja presude, kada je Barbarić zatražio da mu se dopusti napuštanje sudnice, zbog obveza koje ima na Kantonalnom sudu u Sarajevu. Simmons mu to nije dopustio, iako je Barbarić nekoliko puta ponovio kako njegova prisutnost na izricanju presude nije nužna. Simmons je nakraju prekinuo ovu raspravu, kazavši kako Barbarić mora ostati u sudnici, a da će on opravdati Kantonalnom sudu njegovu odsutnost.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije