Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spomenik Tuđmanu

Gotovina: Ptica leti s dva krila, koliko je važno lijevo, toliko je i desno

Otkriven spomenik Franji Tuđmanu u Pakoštanima
Foto: Frane Šarić
1/5
11.04.2014.
u 12:50

– Ovaj spomenik simbolizira i sve branitelje koji su se borili za hrvatsku državu – rekao je Miroslav Tuđman

General Ante Gotovina, Miroslav Tuđman i Ivica Tolić, predsjednik udruga gardijskih brigada, na rivi u Pakoštanima otkrili su spomenik prvom hrvatskom predsjednika Franji Tuđmanu.

Autor spomenika je Joakim Gregov. Na svečanosti su i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, Milijan Brkić, kći Franje Tuđmana Nevenka Tuđman...

Akademski kipar fra Joakim Gregov i fra Bernardin Škunca govorili su o spomeniku.

– Ante je na Hvaru vidio taj model i pitao je hoćemo li ga napraviti i za naše Pakoštane. Dogovorili smo se u tri minute. Neka je spomenik na čast i prvom predsjedniku i Pakoštanima – rekao je fra Gregov.

– Predsjednik je na spomeniku predstavljen na katedri. To je katedra hrvatske državnosti na kojoj s pravom stoji Franjo Tuđman. On je učitelj hrvatske državnosti i takva katedra pripada samo rijetkima. Naš predsjednik u rukama ima knjigu Bogoslava Šuleka "Hrvatske pravice" i time je dodatno istaknuo ulogu učitelja hrvatske državnosti. Lažu oni koji Franju Tuđmana prikazuju kao zatvorenog prema svijetu, on je znao artikulirati hrvatske pravice – rekao je fra Bernardin Škunca. Ovo će biti spomen-mjesto za one koji će učiti od učitelja hrvatske državnosti – rekao je fra Škunca.

– Ovaj spomenik simbolizira i sve branitelje koji su se borili za hrvatsku državu. Ovo nije samo spomenik prošlosti, već i sadašnjosti i budućnosti. Nedavno smo u Haagu čuli četničku retoriku i od takve politike poruke da se zabrani obilježavanje Oluje i to nas je podsjetilo na vrijeme agresije. Danas smo suočeni s onima koji nisu željeli Hrvatsku i htjeli su to sve poništiti i zato je ovo važan spomenik prošlosti, ali i sadašnjosti i budućnosti. Ako se ne realizira ideja pomirbe, nema budućnosti – rekao je Miroslav Tuđman.

Gotovina: Lijevo je važno koliko i desno

General Ante Gotovina novinarima je rekao da mu se svidio spomenik i potvrdio je da je autora pitao može li taj spomenik biti izrađen za Pakoštane. Upitan od novinara da li to što je na svečanosti bilo vodstvo HDZ-a znači da podržava desnu opciju, rekao je kako je lijevo važno koliko i desno. – Ptica leti s dva krila, koliko je važno lijevo, toliko je i desno. Taj jaz ne bi trebao biti i neće ga biti. Hrvati su razumni ljudi. Mene politika ne zanima. Samo more – rekao je general Ante Gotovina.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko istaknuo je zadovoljstvo što je spomenik dr. Franji Tuđmanu otkriven u Pakoštanima i rekao je da je to pokazatelj da Tuđman ne pada u zaborav te da Tuđman pripada hrvatskom narodu i hrvatskoj državi.

Milivoj Kurtov načelnik općine Pakoštane rekao je da je vrijednost spomenika oko 200.000 kuna i da je postavljen sukladno zakonu jer zbog njegovih gabarita nije trebala biti ishođena građevinska dozvola.

>> General Gotovina u procesiji Za križen u svojim Pakoštanima

Komentara 103

LI
ličkiustanik
11:38 11.04.2014.

Moj jedini predsjednik.Ponosan sam što sam bio njegov suvremenik i što smo se jednom prilikom rukovali.Bio je to čvrst i odlučan stisak kao što je bio i njegov karakter i njegova politika.

TE
tenkre12
14:24 11.04.2014.

Šljiviš krila kada naša Hrvatska ptica nema glavu.

Avatar delminium
delminium
11:50 11.04.2014.

bilo kako bilo franjo je bio na čelu ,,,,,,, naravno da nisam zadovoljan granicom jer oteto nam je srce tko ne vjeruje nek pogleda kartu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije