Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gotovina: Ptica leti s dva krila, koliko je važno lijevo, toliko je i desno

– Ovaj spomenik simbolizira i sve branitelje koji su se borili za hrvatsku državu – rekao je Miroslav Tuđman
11. travnja 2014. u 12:50 103 komentara 17704 prikaza
Otkriven spomenik Franji Tuđmanu u Pakoštanima
Foto: Frane Šarić
Pogledajte galeriju 1/5

General Ante Gotovina, Miroslav Tuđman i Ivica Tolić, predsjednik udruga gardijskih brigada, na rivi u Pakoštanima otkrili su spomenik prvom hrvatskom predsjednika Franji Tuđmanu.

Autor spomenika je Joakim Gregov. Na svečanosti su i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, Milijan Brkić, kći Franje Tuđmana Nevenka Tuđman...

Akademski kipar fra Joakim Gregov i fra Bernardin Škunca govorili su o spomeniku.

– Ante je na Hvaru vidio taj model i pitao je hoćemo li ga napraviti i za naše Pakoštane. Dogovorili smo se u tri minute. Neka je spomenik na čast i prvom predsjedniku i Pakoštanima – rekao je fra Gregov.

– Predsjednik je na spomeniku predstavljen na katedri. To je katedra hrvatske državnosti na kojoj s pravom stoji Franjo Tuđman. On je učitelj hrvatske državnosti i takva katedra pripada samo rijetkima. Naš predsjednik u rukama ima knjigu Bogoslava Šuleka "Hrvatske pravice" i time je dodatno istaknuo ulogu učitelja hrvatske državnosti. Lažu oni koji Franju Tuđmana prikazuju kao zatvorenog prema svijetu, on je znao artikulirati hrvatske pravice – rekao je fra Bernardin Škunca. Ovo će biti spomen-mjesto za one koji će učiti od učitelja hrvatske državnosti – rekao je fra Škunca.

– Ovaj spomenik simbolizira i sve branitelje koji su se borili za hrvatsku državu. Ovo nije samo spomenik prošlosti, već i sadašnjosti i budućnosti. Nedavno smo u Haagu čuli četničku retoriku i od takve politike poruke da se zabrani obilježavanje Oluje i to nas je podsjetilo na vrijeme agresije. Danas smo suočeni s onima koji nisu željeli Hrvatsku i htjeli su to sve poništiti i zato je ovo važan spomenik prošlosti, ali i sadašnjosti i budućnosti. Ako se ne realizira ideja pomirbe, nema budućnosti – rekao je Miroslav Tuđman.

Gotovina: Lijevo je važno koliko i desno

General Ante Gotovina novinarima je rekao da mu se svidio spomenik i potvrdio je da je autora pitao može li taj spomenik biti izrađen za Pakoštane. Upitan od novinara da li to što je na svečanosti bilo vodstvo HDZ-a znači da podržava desnu opciju, rekao je kako je lijevo važno koliko i desno. – Ptica leti s dva krila, koliko je važno lijevo, toliko je i desno. Taj jaz ne bi trebao biti i neće ga biti. Hrvati su razumni ljudi. Mene politika ne zanima. Samo more – rekao je general Ante Gotovina.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko istaknuo je zadovoljstvo što je spomenik dr. Franji Tuđmanu otkriven u Pakoštanima i rekao je da je to pokazatelj da Tuđman ne pada u zaborav te da Tuđman pripada hrvatskom narodu i hrvatskoj državi.

Milivoj Kurtov načelnik općine Pakoštane rekao je da je vrijednost spomenika oko 200.000 kuna i da je postavljen sukladno zakonu jer zbog njegovih gabarita nije trebala biti ishođena građevinska dozvola.

>> General Gotovina u procesiji Za križen u svojim Pakoštanima

VIP izdvaja za Vas

 • ličkiustanik:

  Moj jedini predsjednik.Ponosan sam što sam bio njegov suvremenik i što smo se jednom prilikom rukovali.Bio je to čvrst i odlučan stisak kao što je bio i njegov karakter i njegova politika.

 • tenkre12:

  Šljiviš krila kada naša Hrvatska ptica nema glavu.

 • Avatar delminium
  delminium:

  bilo kako bilo franjo je bio na čelu ,,,,,,, naravno da nisam zadovoljan granicom jer oteto nam je srce tko ne vjeruje nek pogleda kartu