Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Anschober: Sve više mladih u Austriji zaraženih koronavirusom

Kao primjer je naveo klaster zaraze otkriven u St. Wolfgangu u Gornjoj Austriji, gdje su gotovo svi zaraženi, a bilo ih je više od 70, bili djelatnici i praktikanti 16 mjesnih hotela i drugih smještajnih kapaciteta. Njih više od 60 posto bilo je mlađe od 20 godina.
31. srpnja 2020. u 15:37 0 komentara 1644 prikaza
Ministar zdravlja R. Anschober
Foto: BKA Dragan Tatic
Pogledajte galeriju 1/2

Austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober rekao je u petak na konferenciji za novinare u Beču, održanoj zajedno s eksperticom za higijenu Mirandom Suchomel i infektologom Florianom Thalhammerom kako je u svijetu trenutačna epidemiološka situacija vezana uz pandemiju koronavirusa „dramatična kao i prije“, a da je broj novozaraženih u Austriji „ponovno vrlo visok“.

PBZ PROMO Predanost društveno odgovornom poslovanju i kontinuirana podrška unaprjeđenju razvoja zajednice u kojoj poslujemo u fokusu su PBZ grupe

U Austriji je naime u petak u proteklih 24 sata zabilježeno čak 175 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 1.654 aktivno Covid-19 bolesnih. Anschober je istakao kako je reprodukcijski faktor zaraze „stabilan“ i da iznosi oko 1,07. Upozorio je kako je i dalje potrebno držati minimalni fizički razmak od metra, iako nepridržavanje nije kažnjivo ( nakon žalbi nekih kažnjenih prekršitelja - odluka Ustavnog suda), te nositi zaštitnu masku tamo gdje je propisana. Kako bi poruka bila slikovita na Pressicu je donio malog slonića napravljenog od kartona, kao prikaz kako bi trebalo izgledati držanje razmaka, za kojeg je rekao da je „još živ i da ćemo ga trebati i dalje“.

„U Austriji su Beč i Gornja Austrija aktualni hotspots po broju novozaraženih, a ono što je novina je da su uglavnom zarazom pogođeni mladi ljudi“, istakao je Anschober, dodavši kako se je starosna dob zaraženih rapidno promijenila. „Pojavio se je novi trend, koji je počeo otvaranjem gastronomije, i sada od koronavirusa najčešće obolijevaju osobe između 15 i 24 godine“, napomenuo je.

Koronavirus u Austriji PO UZORU NA NJEMAČKU Beč ne vjeruje testovima povratnika i traži da Austrija uvede besplatno testiranje

Kao primjer je naveo klaster zaraze otkriven u St. Wolfgangu u Gornjoj Austriji, gdje su gotovo svi zaraženi, a bilo ih je više od 70, bili djelatnici i praktikanti 16 mjesnih hotela i drugih smještajnih kapaciteta. Njih više od 60 posto bilo je mlađe od 20 godina.

Dodao je kako se je zaraza zadržala samo među mladima, koji su se međusobno družili i izlazili, tako da na sreću nije prenesena na starije osobe. „Između 16. ožujka i 11. travnja zarazom su najviše bile pogođene osobe starije od 50 godina“, rekao je Anschober dodavši: „Trenutačno je sve više mladih zaraženo koronavirusom. Molim vas, ne vjerujte u to da se samo stariji mogu zaraziti. Nema razloga da smatrate da se morate pravilno ponašati samo ako vam država priprijeti kaznama“, poručio je Anschober mladima apelirajući da se „konzenkventno pridržavaju preventivnih pravila, čak iako to nije zakonski propisano“.

Austrija ALARM U Austriji rekordnih 175 novozaraženih u 24 sata, 78 u Beču

„Držite razmak, pridržavajte se higijenskih mjera i nosite maske“, poručio je ministar zdravlja mladim Austrijancima, apelirajući na njihovo „razumno ponašanje“. „Posramljujuće je da mora doći pandemija da peremo ruke“, konstatirala je Suchomel, a infektolog Thalhammer je upozorio kako „maske ne koriste ama baš ništa, ako ih se nepropisno i nemarno nosi“.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Adria Tour - Biserka Petrović i Novak Đoković
BISERKA PETROVIĆ
Draženova mama demantirala Nikolinu Ristović i progovorila o Novaku Đokoviću
Preduvjet za ostvarivanje koncepta pametnog grada
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.