Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZIV AUSTRIJSKOG MINISTRA

Anschober: Moja molba, moj apel je da se svi zajedno koncentriramo na obranu od pandemije

Rudolf Anschober
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
24.07.2020.
u 18:54

Vezano uz stanje u Europi istakao je kako smo nakon prvotnog pozitivnog razvoja stanja na europskom tlu, „sada ponovno konfrontirani s rastućim brojkama“.

„Aktualno epidemiološko stanje u Austriji - porast novozaraženih, razlozi i protumjere“, bila je središnja tema u petak na konferenciji za novinare u Beču, na kojoj se je javnosti obratio ministar zdravlja Rudolf Anschober, potpomognut virologinjom Elisabeth Puchammer-Stöckl s bečkog Medicinskog sveučilišta i epidemiologinjom Danielom Schmid iz Nacionalnog referentnog središta za epidemiju i zaraze (AGES).

Anschober je uvodno rekao kako ga razvoj epidemiološke situacije u svijetu zabrinjava i da „vrhunac pandemije još nije dostignut“. Vezano uz stanje u Europi istakao je kako smo nakon prvotnog pozitivnog razvoja stanja na europskom tlu, „sada ponovno konfrontirani s rastućim brojkama“.

„Na međunarodnoj razini to znači da smo sada u važnoj i odlučujućoj fazi, koja ide u smjeru drugog vala“, napomenuo je. Dodao je da je situacija u Austriji unatoč naglom porastu broja zaraženih „stabilna i pod kontrolom“, da „nema razloga za uzbunu“ i da je on osobno „optimističan“. Anschober je najavio povratak tjednog izvještavanja javnosti o epidemiološkom stanju u zemlji zbog uzlazne putanje širenja zaraze. „Jedino što nam sada želim je što je moguće ravnija sinus krivulja“, dodao je istaknuvši kako se slijedećih tjedana u Austriji očekuje linearni rast broja zaraženih.

„U Austriji se testira kao nikada prije. Od početka pandemije napravljeno je 833.000 testova, u prosjeku dnevno oko 10.000, što je i dio naših priprema za izazovnu jesen“, napomenuo je ustvrdivši: „ Nema razloga za zdvojnost, Mi smo do sada već nevjerojatno mnogo naučili i u mnogo smo boljem položaju nego u ožujku. Ali i dalje je potreban oprez, budnost i pridržavanje mjera“.

„Moja je molba, i moj apel, da se u sadašnjoj situaciji svi skupa zajednički koncentriramo na obranu od pandemije i preuzmemo sami odgovornost kako bi uspjela gospodarska obnova i spriječilo se socijalnu krizu“, Anschoberova je zamolba i poziv upućen svim austrijskim građanima, uz poruku kako je pridržavati se mjera „jednako važno kao i prvoga dana“ pandemije.

Virologinja Puchammer-Stökl i epidemiologinja Schmid su također izrazile zabrinutost porastom broja novozaraženih u Austriji, kojih je jučer bilo čak 170, a danas 115 u samo 24 sata .

„Pogotovo zato jer u jesen će stanovništvo biti konfrontirano još i s drugim virusima“, napomenule su. Obje su pozvale Austrijance na pridržavanje propisanih mjera, nošenje maske, pranju ruku i držanje fizičkog razmaka od najmanje metra. „Kad je u pitanju držanje razmaka, trenutačno u Austriji to ne funkcionira tako dobro kao prije“, ustvrdile su poznate austrijske stručnjakinje.

Komentara 1

NL
ne_lupetkajte
20:52 24.07.2020.

Jedi govna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije