Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Anonimni Scott Brown ponizio demokrate u njihovoj utvrdi

scott brown
AFP
20.01.2010.
u 16:30

Nacija je šokirana jer je pobijedio malo poznati republikanac kojega do prije nekoliko mjeseci gotovo nitko nije poznavao niti u Massachusettsu, a kamo li na nacionalnoj razini. Uvjerljivo je sa 52:47 pobijedio favoritkinju Marthu Coakley, kojoj je u kampanji pomagao čak i predsjednik Barack Obama

Kakav poraz Obaminih demokrata u Massachusettsu! Ikona Demokratske stranke Edward Kennedy, koji je gotovo pola stoljeća predstavljao ovu liberalnu državu u američkom Senatu, “okreće se u grobu”, a predsjednik Barack Obama vida političke rane u Washingtonu. Nacija je šokirana jer je u utvrdi demokrata pobijedio malo poznati republikanac Scott Brown, kojega do prije nekoliko mjeseci gotovo nitko nije poznavao niti u Massachusettsu, a kamo li na nacionalnoj razini. Uvjerljivo je sa 52:47 pobijedio favoritkinju Marthu Coakley, kojoj je u kampanji pomagao čak i predsjednik Barack Obama.

Istopljena prednost

Američki mediji ističu da se u Massachusettsu dogodio “masakr” te da su demokrati poraženi i poniženi. Iako je Scott Brown tijekom kampanje polako sustizao veliku prednost koju je Martha Coakley imala na početku kampanje, pobjeda republikanca je svejedno veliko iznenađenje. Ovaj bi poraz mogao zakomplicirati stvari u Washingtonu. Postoji opasnost da bude zaustavljena zdravstvena reforma koju je Obama označio kao najvažniji unutarnjopolitički cilj svojega prvog mandata. Zanimljivo je da je o zdravstvenoj reformi senator Kennedy govorio kao o svome životnom projektu. Sada demokrati imaju 59 senatora, što znači da više nemaju dvotrećinsku većinu. Budući da “zdravstveni zakon” još jednom mora proći kroz Senat, to više neće biti moguće bez podrške republikanaca. No bilo bi pojednostavljeno tumačiti da su demokrati izgubili samo zbog zdravstvene reforme. Ameriku još uvijek trese recesija koja je donijela i veliku nezaposlenost. Ona u Massachusettsu iznosi oko 10 posto, što je za američke prilike strašno puno.

Loša kampanja

Iako uzroci krize sežu daleko u vrijeme Bushove vladavine, birači kažnjavaju one koji su sada na vlasti. Neki analitičari predbacuju demokratskoj kandidatkinji da je vodila kampanje bez žara, kao da joj je mjesto već rezervirano.

Nije se željela “smrzavati” na ulici i razgovarati s biračima. Njezin protukandidat Scott Brown upravo je to činio. U svom kombiju neumorno je obilazio birače i na svakom križanju “propovijedao” svoj program. Predstavljao je sebe kao autsajdera koji se bori protiv bahatih. Imao je sličnu kampanju kao Barack Obama na predsjedničkim izborima. I naravno, bio je žestoko protiv reforme zdravstva. Iako je Massachusetts utvrda demokrata i klana Kennedy, birači nisu bili sentimentalni.

- Uza sav respekt, ovo senatsko mjesto ne pripada obitelji Kennedy niti demokratima, nego narodu - rekao je jedan birač.

Ključne riječi

Komentara 2

SC
shq_controI
18:14 20.01.2010.

sjaši kurta da uzjaši murta... pa onda malo sjaši opet murta... kurta, murta, kurta, murta... demokracija...

ZD
zdravko
23:30 20.01.2010.

Idemo sad plakati , sta ce sad siroti Obama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije