Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj zloporabe

Anonimne prijave nastavnika izbacuju se iz zakona

Obnovljena i drograđena škola u Velikom Trojstvu nedaleko Bjelovara
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
28.10.2020.
u 07:02

Izmjena zakona ipak ne znači da će za prijavitelja znati svi u sustavu

Anonimnim prijavama nastavnika, na koje su kao bolnu točku sustava upozoravali profesori, učitelji i nastavnici za svoga najdugovječnijeg štrajka, odzvonilo je. S jučerašnjim danom u proceduru su upućene izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji po kojima će se propisati da svaka pritužba na rad nastavnika koju bude razmatrala prosvjetna inspekcija mora sadržavati ime i prezime prijavitelja.

To ne znači da će za prijavitelja znati svi u sustavu, već da će za prijavitelja znati tek prosvjetna inspekcija koja nije dužna nikome, niti bi trebala otkrivati tko je prijavitelj određenog problema u školi ili nastavnika.

- Izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji kojima se ukidaju anonimne prijave donesene su kako bi svi građani ostvarili svoja zakonska prava, ali i kako bi prosvjetni radnici, odnosno školske ustanove koje podliježu nadzoru prosvjetne inspekcije, bili zaštićeni od proizvoljnih ili neutemeljenih prijava. U posljednjih pet godina zabilježeno je 11.367 prijava od kojih je 23,15% bilo anonimno. Namjera je ovim izmjenama spriječiti zloporabu instrumenta prijave prosvjetnoj inspekciji - poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

Kako su napomenuli iz Ministarstva, riječ je o minimalnim izmjenama navedenoga zakona koje su hitne i nužne, a tijekom 2021. godine planirane su izmjene cjelovitoga paketa zakona, među kojima su i Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Zakon o stručno-pedagoškom nadzoru, te novi Zakon o prosvjetnoj inspekciji.

- Izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji bit će upućene u proceduru javnog savjetovanja nakon suglasnosti Ureda za zakonodavstvo Vlade RH - poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije