Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Račinovcima

Mrak Taritaš: Obnova poplavljenih kuća bit će završena u kolovozu

Anka Mrak Taritaš,Račinovci
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/6
22.04.2015.
u 17:38

Bit će obnovljeno sve što se po zakonu može obnoviti, istaknula je ministrica Anka Mrak Taritaš

Kuće u županjskoj Posavini, koje su stradale u prošlogodišnjoj poplavi, bit će obnovljene do kraja kolovoza ove godine, najavila je to danas tijekom posjeta Račinovcima ministrica graditeljstva u Vladi RH Anka Mrak Taritaš. Prema njezinim riječima poslije Velike Gospe ostat će za obnovu neki sitniji radovi, poput staza i fasada, ali će glavnina radova biti završena.

– Bit će obnovljeno sve što se po zakonu može obnoviti – istaknula je Mrak Taritaš koja je danas posjetila tri kuće u Račinovcima kako bi se upoznala s brzinom i kvalitetom obnovljenih radova. Nositelji obnove dvije obiteljske kuće, Mato Brkić i Višnja Klarić, istaknuli su kako su iznimno zadovoljni urađenim te da imaju samo riječi zahvale za državu i izvođači. U ove dvije kuće stigao je i namještaj, postavljene su pločice i laminati, hidroizolacija, dok se na vanjski zid kuća stavlja izolacija od stiropora debela 20 centimetara. Prema službenim podacima ministarstva, do dana 20. travnja, donesene su 2162 odluke o obnovi od čega je 1530 obnovljenih kuća dok je njih 632 u postupku obnove. Od ukupno obnovljenih kuća njih 1046 obnovili su sami vlasnici dok je država obnovila 484 kuće. Kada je riječ o objektima u obnovi, 111 objekata obnavljaju vlasnici, a njih 521 obnavlja država od čega se obnavlja 327 postojećih kuća, a grade se 194 nove kuće.

– Apsolutno sam zadovoljna do sada napravljenim tijekom obnove. Treba se znati da smo mi obnovu započeli dva mjeseca nakon poplave i dok je još bilo blato. Prim tome nismo niti znali što nas sve čeka jer nismo imali takvoga iskustva. Ovdje je voda više dana bila u kućama i tek nakon što su se osušile pokazalo se pravo stanje stvari. Moja prva izjava nakon poplave bila je da ne znam što će nas sve zateći – rekla je Mrak Taritaš koja je tijekom posjete Račinovcima obišla i kuću Zlatka Štilinovića koji je sam obnovio kuću i uselio se, ali je ona sada opasna za boravak.

Govoreći o svome problemu, Štilinović je rekao kako je sam obnavljao kuću, ali i da su mu prethodno bile tri komisije iz ministarstva koje su rekle kako kuća nije za rušenje. Međutim, nakon što se uselio i što se sve osušilo zidovi u kući su počeli pucati, pločice također, rune se vanjski zidovi kao da su od pijeska... Štilinović je na ime obnove od države dobio 40.000 kuna da bi oni uložili dodatnih 60.000 kuna. Sada ne znaju što će i kako dalje, a od države očekuju konkretnu pomoć i rješenje s obzirom na to da sami nisu krivi.

–  Nije se moglo predvidjeti da će tako biti jer su kuće dugo bile pod vodom. Stvarno stanje pokazalo se tek kada je voda otišla. Takvih slučajeva će sigurno biti još, ali ako od ukupno urađenoga bude deset posto pogreške odradili smo odličan posao – rekla je Mrak Taritaš govoreći na ovu temu. Ministarstvo još uvijek ne zna što će se napraviti po ovom pitanju ali, kako je najavila ministrica, građani koji su uzeli novac od države isti će vjerojatno morati vratiti, a država će im obnoviti kuću ili izgraditi zamjensku.

>>Povjerenik EU za upravljanje krizama u Gunji: Zadovoljni smo onim što je Hrvatska do sada napravila

>>Ubija nas to čekanje, svi se samo želimo vratiti u svoj dom

Komentara 4

VI
viluk007
17:53 22.04.2015.

Ova baba je mrak

Avatar Maslina
Maslina
18:30 22.04.2015.

Moš' mislit..po njenim izjavama tribali su dočekat Božić u obnovljenim kućama pa se cilu zimu smrzavali u konzervama.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
22:41 22.04.2015.

Pogledajte kolika je samo šteta ostala iza nje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije