Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Političarka, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja

Anka Mrak Taritaš

Anka Mrak Taritaš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Članica je HNS-a. Ministricom postaje 15. prosinca 2012. Pripremila je i provela tijekom 2013. Zakon o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata.

Pripremila je i provela tijekom 2013. Zakon o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata, do rujna je pristiglo 816 tisuća zahtjeva za legalizacijom, plan je riješiti te zahtjeve do kraja 2015. godine.

Rođena je 24. studenog 1959. u Bjelovaru gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1983. Preko student servisa radila je te godine u „Ina projektu“ na izradi glavnih projekata za Sveučilišnu bolnicu i ACY-jeve marine na Jadranu.

U kolovozu 1984. zapošljava se u općini Trnje kao pripravnik u Komitetu za urbanizam i graditeljstvo na poslovima prostornog planiranja, gradnje, tehničkih pregleda te izdavanja uporabnih dozvola. U prosincu 1992. prelazi u Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva gdje postaje voditelj Odsjeka nacionalnog, regionalnog i lokalnog planiranja. 2002. je bila na edukaciji u Finskoj i Njemačkoj vezano uz odobrenja za građenje i zakonodavne okvire.

2003. odlazi u Gradski zavod za planiranje Grada Zagreba na dužnost pročelnice. Tu ostaje do srpnja 2005. U kolovozu iste godine vraća se u Ministarstvo na mjesto načelnice odjela u Upravi za prostorno planiranje. Sudjeluje u radu Povjerenstva za ocjenu studije o utjecaju na okoliš. 2008. je doktorirala na temu Analiza kvantifikacijskih pokazatelja planiranja turističkih zona unutar zaštićenog obalnog pojasa mora.

Anka Mrak Taritaš
1/4

 

U prosincu 2011. nakon pobjede koalicije predvođene SDP-om i HNS-om postaje zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uređenja. Članica je HNS-a. Ministricom postaje 15. prosinca 2012. nakon odlaska njenog prethodnika Ivana Vrdoljaka na dužnost ministra gospodarstva.

Nakon dolaska na tu dužnost pojavila se u aferi oko Plinacroa, državne tvrtke koja je „pripala“ HNS-u a u koju je nakon fiktivnog natječaja zaposlen njen suprug Zlatko Taritaš.

Nakon pritiska javnosti njen suprug je dao otkaz u toj tvrtki.

Međutim, od prosinca 2012. je osim ministarske funkcije preuzela i dužnost predsjednice Hrvatskoj jedriličarskog saveza. I tamo je svog supruga instalirana u Vijeće za natjecanje iako nije ni jedriličarski trener niti ozbiljni jedriličar. Sa suprugom ima dvoje djece, hobi su joj jedrenje, skijanje i kuhanje. S ministarske funkcije otišla je 14.studenoga 2012.

2017. godine kandidirala se za gradonačelnicu grada Zagreba, no izgubila je od Milana Bandića u drugom krugu izbora. Iste godine napustila je HNS te osnovala vlastitu stranku Glas.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije