Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Merčepu

Andrija Hebrang: Zvao sam Vekića i rekao mu da pusti Gunjevića

Andrija Hebrang
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/2
29.09.2015.
u 16:59

Merčepa se po zapovjednoj odgovornosti tereti da pojedine pripadnike policijskih postrojbi kolokvijalno zvane “merčepovci” nije spriječio u odvođenju i ubijanju civila u Pakračkoj Poljani i Zagrebu

Andrija  Hebrang svjedočio je na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja  Tomislavu Merčepu optuženom za ratne zločine nad civilima. Merčepa se po zapovjednoj odgovornosti tereti da pojedine pripadnike policijskih postrojbi kolokvijalno zvane “merčepovci” nije spriječio u odvođenju i ubijanju civila u Pakračkoj Poljani i Zagrebu, a jedan od takvih civila bio je i Đorđe Gunjević, bivši pomoćnik vladina povjerenika za Pakrac.

Gunjević je u svom iskazu opisao mučenja u Pakračkoj Poljani, a kazao je i kako vjeruje da je on iz zatvora bio pušten nakon Hebrangove intervencije. Stoga je Hebrang pozvan kako bi svjedočio na te okolnosti, a na početku svog iskaza  kazao  je kako nema neposrednih saznanja o onome što se u Pakračkoj Poljani događalo 1991.

– U Pakračkoj Poljani nisam nikada bio, no više sam puta  bio u Pakracu i to radi izmještaja tamošnje bolnice. Đorđa Gunjevića poznajem jer sam ga angažirao da kroz sela, koja su bila pod kontrolom neprijateljske vojske, organizira konvoj od 270 psihijatrijskih bolesnika srpske nacionalnosti iz pakračke bolnice na slobodni teritorij Hrvatske. Htjeli smo ih razmjestiti po drugim psihijatrijskim klinikama u Hrvatskoj nakon što je general Andrija Rašeta odbio preuzeti te bolesnike. Gunjević je  pomagao da taj konvoj prođe kroz okupirano područje, a poslije me zamolio da mu pomognem da s obitelji ode u Švicarsku. Pristao sam mu pomoći, no malo nakon ove akcije netko mi je od njegove obitelji javio da je uhićen u Pakracu.  Zbog toga sam nazvao Ivana Vekića koji je tada bio ministar policije i kod njega sam intervenirao da se Gunjević pusti i da mu se pomogne otputovati u Švicarsku jer nam je mnogo pomogao oko bolesnika – kazao je Hebrang

Odgovarajući na pitanja kazao je da ne zna koja je postrojba uhitila Gunjevića, odnosno da se ne sjeća da mu je to rečeno. Kazao je i da na terenu nikada nije sreo Merčepa, te je dodao da ga je znao sretati u zgradi MUP-a, s obzirom na to da je Merčep bio pomoćnik ministra. Nije se mogao sjetiti da je s Merčepom o nečem posebnom razgovarao. Hebrang je na kraju svog iskaza samoinicijativno kazao kako se prisjetio da je u rujnu 1991. Gunjeviću radi evakuacije bolesnika dao radiostanicu.

– Kada sam razgovarao s Vekićem, kazao sam da ću, ako je Gunjević uhićen zbog radiostanice, dati pisanu zapovijed da mu je ta radiostanica dodijeljena – kazao je Hebrang.

>> Suđenje Merčepu odgođeno jer nije došao Andrija Hebrang

>> Svjedok na suđenju Merčepu: Za likvidacije je znao, no nije u njima sudjelovao

Komentara 17

Avatar delminium
delminium
17:05 29.09.2015.

tomislav merčep legenda obrambenog rata, eh da smo više tomislava imali ... hrvatska mora svoje heroje slaviti a dezertere procesuirati pa da vidimo što je milanović student ili dezerter

NE
Neo001
21:31 29.09.2015.

Andrija Hebrang je jedan od najčasnijih sinova hrvatskog naroda, jedan od postojanih i najvažnijih stupova u stvaranju SLOBODNE HRVATSKE, desna ruka Oca domovine.

GU
gustirna
18:25 29.09.2015.

Hrvatskim herojima se sudi do besvjesti dok se cetnici pustaju ....nadajmo se da ce za ovu sekektivnost netko od partijskog dorha zyvrsiti u lepoglavi....na stotine skeleta i pletenica djece koju su antifasisticki genkcidni koljaci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije