Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUKOTINE U OPORBI

Plenković još jednom u Saboru demonstrirao svoje ‘mogu što hoću’

Foto: Robert Anić/Pixsell
11.11.2017.
u 19:49

Najveće iznenađenje SDP-u priredio je partnerski HSS čijih je svih pet zastupnika napustilo sabornicu prije nego što je počelo izjašnjavanje o povjerenju Vladi

Ja mogu što hoću”, poručio je nedavno saborskoj oporbi premijer Andrej Plenković, a sudeći po raspletu SDP-ove inicijative da se premijeru i Vladi izglasa nepovjerenje, bio je u pravu. Rezultat od 59:78 pokazao je da je Plenkovićeva većina, iako mršava, ideološki neskladna i opterećena DORH-ovim optužnicama, itekako čvrsta.

Formalno, većinu za opoziv Vlade morala je osigurati oporba, no otpočetka je bilo jasno da se to neće dogoditi pa su u tom smjeru išle i poruke iz SDP-a. Nitko, međutim, nije računao na to da se na glasovanju neće pojaviti ni jedan zastupnik iz HSS-a, koji s SDP-om ima potpisan sporazum kojim mu najveća oporbena stranka jamči šest mjesta u parlamentu.

Rasprava im dovoljna

Izostanak svih petero HSS-ovih zastupnika pokazao je pukotine u oporbi za koje ranije nismo znali i još jednom otvorio pitanje HSS-a kao HDZ-ova “rezervnog igrača”. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak ošto opovrgava takvu mogućnost.

– Nemamo ništa sa Sauchom, HNS-om, manjincima i sličnim prodanim dušama i mislim da smo to već dokazali – rekao je Beljak. Objašnjava razlog zašto HSS-ovi zastupnici, koji su potpisali prijedlog opoziva Vlade i u raspravi govorili protiv vladajuće koalicije, nisu bili na glasovanju nešto poslije ponoći.

– Za to nije bilo nikakvog skrivenog motiva. Otpočetka smo znali da nemamo šanse skupiti dovoljno ruku, izostali su i neki drugi, dio naših zastupnika je bolestan, ali da je nedostajalo malo glasova za rušenje Vlade, sasvim sigurno bismo bili unutra – poručuje Beljak.

Na primjedbu da su izostankom poslali poruku da ne stoje do kraja uz partnersku stranku, priznao je da je HSS pogriješio.

– Znam da je ispalo malo nezgodno, ali nije bilo skrivene namjere – ponavlja Beljak i dodaje kako je s Bernardićem u kontaktu, da su se čuli i poslije glasovanja te da među partnerima nema razmirica. U SDP-u nisu najsretniji što je HSS odlučio da neće čekati kasno glasovanje i da ide doma.

– Razgovarali smo s njima i rekli im da bi trebali ostati, ali oni su zaključili da je ono što su rekli u raspravi dovoljno – požalio nam se visokopozicionirani SDP-ovac.

Tvrdi da se rezultat glasovanja ne može smatrati debaklom jer, kaže, SDP ni u jednom trenutku nije tvrdio da može skupiti dovoljno ruku da sruši Plenkovića.

– Htjeli smo prisiliti vladajuće da raspravimo neke stvari, zato što inače na svaki način onemogućavaju raspravu – objašnjava.

Među oporbenjacima koji se nisu pojavili na glasovanju su i Neovisni za Hrvatsku, Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih i Željko Glasnović. No na njihovu podršku nitko nije ni računao, s obzirom na to da bi im birači s desnice teško oprostili da stanu iza SDP-ove inicijative rušenja HDZ-ove Vlade.

Hrelja službeno u Rijeci

Izostao je i Silvano Hrelja iz HSU-a, koji je također procijenio kako mu se zbog glasovanja koje ne može završiti pozitivno za oporbu ne isplati vraćati iz Rijeke, gdje je bio na službenom sastanku, te SDP-ovka Romana Jerković, koja se ispričala zdravstvenim problemima. Jedan glas manje oporbena je inicijativa imala i zbog činjenice da je SDP u zadnji tren predložio zamjenu za Ivana Klarina, a HDZ nije dopustio da se mandat Marije Alfirev potvrdi prije glasovanja o opozivu. Na glasovanju, ali ni na raspravi o povjerenju Plenkoviću, nisu se pojavili nezavisni Marin Škibola ni Goran Aleksić (SNAGA), a stranačku disciplinu pokazali su Most i IDS te u punom sastavu poduprli opoziv.

Analitičar Žarko Puhovski smatra da Beljak želi ulogu šefa oporbe, zato što je Bernardić slab.

– SDP-u ide loše, Bernardić očito ne kontrolira svoj klub i HSS-ovci su se odlučili distancirati i glasove tražiti na nekoj drugoj strani. Takvo što HNS-ovcima nije palo na pamet. Oni su se pokazali najjadnijima – kaže Puhovski.      

Komentara 34

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
19:57 11.11.2017.

Beljak bi ostao na glasovanju, ali je dobio dojavu o jednom nečuvanom parkiralištu, i tako...

SN
Samo naprijed
23:36 11.11.2017.

Beljak? Osim što je osuđeni lopov on je i lažov.

BR
brojevi
22:47 11.11.2017.

SItni kriminalac Beljak, poučen HNS-om, za svaki slućaj ostavlja odškrinuta mala vrata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije