Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Glavna područja hrvatskog interesa su infrastruktura, luke i turizam

Plenković je u izjavi novinarima nakon sastanka rekao da Hrvatska bilježi velik rast dolazaka kineskih turista te da ih 2018. očekuje više od 200.000.
27. studenoga 2017. u 14:45 27 komentara 1993 prikaza
Andrej Plenković na skupu 16+1
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/7

Skup 16 zemalja istočne i srednje Europe (CEEC) te Kine Hrvatskoj je bio važan za pozicioniranje u odnosima s tom svjetskom silom koja zadnjih godina pokazuje interes za ulaganja u ovaj dio Europe, rekao je premijer Andrej Plenković u Budimpešti, dodajući da su ključne sfere hrvatskog interesa infrastruktura, luke i turizam.

Andrej Plenković Napredak Plenković summit Istočnog partnerstva ocijenio uspješnim

Nakon završetka šestog sastanka na vrhu CEEC-a i Kine, koji je bio prigoda, kako je rekao premijer, za rezime dosadašnjih postignuća ove inicijative koja postoji od 2012., Plenković je najavio i popodnevni sastanak s kineskim premijerom Lijem Keqiangom s kojim će, vjeruje, dogovoriti konkretne načine unaprjeđenja gospodarske i trgovinske suradnje Hrvatske i Kine.

Galerija: Plenković predstavio proračun, oporba tražila stanke zbog ukidanja povjerenstva

Andrej Plenković na skupu 16+1
1 / 105

Kina ostvaruje sa svijetom, prema nedavnim riječima njezina veleposlanika u RH, trgovinsku razmjenu od 3,6 bilijuna dolara. Sa zemljama istočne i središnje Europe u okviru inicijative 16+1 prošle je godine imala trgovinsku razmjenu od 58,7 milijardi dolara, a s Hrvatskom je ona bila 1,5 milijardi. Ovu inicijativu Kina smatra integralnim dijelom svog megaprojekta Jedan pojas, jedan put, neke vrste suvremenog drevnog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu uopće.

Plenković je u izjavi novinarima nakon sastanka rekao da Hrvatska bilježi velik rast dolazaka kineskih turista te da ih 2018. očekuje više od 200.000. Sljedeće godine, vjerojatno u proljeće, u Dubrovniku će se održati  sastanak ministara turizma u kombinaciji 16+1 i Kine "kako bismo potvrdili interes kineskih investitora za hrvatski turizam i pozicionirali se", rekao je premijer. Dodao je i da se ovaj tjedan u Šangaju otvara ured Hrvatske gospodarske komore, što je još jedan signal za "unaprjeđenje ukupne trgovinske razmjene" koja se povećala proteklih godina.

Plenković i Grabar-Kitarović IVAN HRSTIĆ Hoće li Plenković oprostiti predsjednici?

Zasad je poznato da je Kina dogovorila ulaganje u Krapinske Toplice u visini od 30 milijuna eura, a istu svotu navodno će uložiti kineska kompanija Camel koja proizvodi baterije za e-automobile u tvrtku Rimac Automobili. Ako je suditi po Memorandumu o razumijevanju o suradnji na području luka i lučkih industrijskih parkova, koji je potpisan prošle godine, Hrvatska se nada i većim ulaganjima.

Na pitanje o interesu Kine za izgradnju Pelješkog mosta, hrvatski šef vlade kazao je da ta zemlja "pokazuje veliki interes za ovaj dio Europe... te ne čudi da su se kandidirali i za izgradnju Pelješkog mosta". Šesti sastanak zemalja srednje i istočne Europe otvorili su premijer Mađarske Viktor Orban i kineski premijer koji je na skupu najavio ulaganja veća od 2,5 milijarde eura, od čega će kineska razvojna banka dati 2 milijarde eura razvojnih sredstava, a ostatak zajednički investicijski fond, što će biti usmjereno u CEEC.

Na skupu su, uz Hrvatsku, sudjelovale i Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija. Neke od tih zemalja potpisale su i pojedinačne ugovore s Kinom. Uoči skupa, mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto najavio ih je ukupno 23. Također će se objaviti i tender za obnovu pruge Beograd – Budimpešta, koju bi trebala financirati Kina.

Andrej Plenković na skupu 16+1 | Autor : VL Foto: VL

Odnose s Mađarskom ne svoditi samo na INA-u i MOL

Premijer je najavio i sutrašnji sastanak s mađarskim kolegom Orbanom, naglasivši  da se odnosi dviju država ne smiju svesti na odnose INA-e i MOL-a, već da ih treba gledati "malo šire i naći stvari koje nas spajaju", a to su primjerice hrvatska manjina u Mađarskoj i mađarska u Hrvatskoj. U Mađarskoj živi oko 50.000 Hrvata i s njihovim će se predstavnicima Plenković susresti tijekom dana.

Naglasio je da Hrvatska i dalje stoji na stajalištu da je potrebno ili otkupiti dionice INA-e ili pronaći strateškog partnera za njihov otkup. "Idemo i dalje s procesom odabira međunarodnih savjetnika koji bi nam pomogli u analizi i evaluaciji kompanije i stjecanja dionica MOL-a. Što se tiče mađarske spremnosti na prodaju, ona je nepromjenjiva. Želimo da proces bude kvalitetno pripremljen. Ići  ćemo na opciju ili da Hrvatska stekne dionice ili da se pronađe strateški partner", rekao je premijer.

Što se tiče mađarske blokade ulaska Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Plenković je kazao da je "nedopustivo" da zemlje Europske unije međusobno stvaraju zapreke i usporavaju procese. "Očekujem dugoročnu potporu  i Mađarske i Slovenije, nedopustivo je da članice EU, koje jedna drugoj trebaju davati potporu, usporavaju proces. Na tom ću pitanju inzistirati", istaknuo je.

Službena Budimpešta upravo je stanje MOL-ovih investicija u Hrvatskoj, kao i tretman predsjednika uprave Zsolta Hernadija, navela u rujnu kao razloge blokade hrvatskog članstva u OECD-u. Slovenija kaže da Hrvatsku blokira zbog neprihvaćanja granične arbitraže, a premijer je najavio da bi do sastanka sa slovenskim premijerom moglo doći do kraja prosinca.

S Cerarom vjerojatno do kraja prosinca

S obzirom na to da se tijekom dana na marginama skupa u Budimpešti premijer Plenković susreo s Mirom Cerarom, novinare je zanimalo postoji li kakav novi datum sastanka, nakon što je slovenska strana u rujnu otkazala razgovore. "Očekujem da će Miro Cerar do kraja idućeg mjeseca doći u Zagreb", istaknuo je hrvatski premijer.

Spomenuo je da je prošli tjedan predsjednik EK Jean-Claude Juncker načelno iskazao spremnost da EK pomogne i olakša dijalog između dviju država. "Međutim, moje je mišljenje da najprije Slovenija i Hrvatska, kao dvije prijateljske države, moraju pokazati odgovornost i sjesti za stol", a tek nakon toga eventualno tražiti pomoć, rekao je Plenković.

Pogledajte i video: Juncker uštipnuo Plenkovića

Andrej Plenković i Julieta Valls Noyes J. Valls Noyes Plenković primio veleposlanicu SAD-a u oproštajni posjet Andrej Plenković Prognoza za 2018. The Economist: Andrej Plenković mogao bi sazvati prijevremene izbore! Vlada SJEDNICA VLADE UŽIVO Plenković o presudi: 'Tadašnji državni vrh Srbije je nedvojbeno suodgovoran'

Plenković ne vjeruje da će haška presuda šestorki u srijedu povezati odgovornost Hrvatske

Premijer Andrej Plenković rekao je u Budimpešti da ne očekuje da bi presuda koju Haški sud treba u srijedu izreći šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata mogla na bilo koji način povezati odgovornost Hrvatske s cijelim tim procesom.

"Što se tiče aktivnosti Hrvatske mislim da smo iskoristili sve pravne mogućnosti koje su nam stajale na raspolaganju  u ovom procesu... ja neću prejudicirati, vlada će komentirati presudu kada bude objavljena, to će biti u srijedu.  U svakom slučaju ja ne očekujem da bi na bilo koji način moglo doći do povezivanja odgovornosti Hrvatske u vezi s cijelim tim predmetom", rekao je Plenković u izjavi novinarima, na marginama sastanka na vrhu zemalja središnje i istočne Europe i Kine u Budimpešti.

Žalbeno vijeće Haškoga suda u srijedu će objaviti, u okviru pravomoćne presude u predmetu "Prlić i drugi", i svoju odluku o tome je li postojao hrvatski udruženi zločinački pothvat s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH, što je bio povod Republici Hrvatskoj da se pokuša uključiti u postupak u svojstvu prijatelja suda u prvostupanjskom i u žalbenom dijelu suđenja.

Haški je sud šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata u svibnju 2013. nepravomoćno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
 • androandro:

  Nazalost gospodin Plenovic opet nema hrabrosti priznati sta je Junker rekao oko arbitrazne presude. EK ce se aktivnije ukljuciti, da se arbitrazna presuda provede. A on opet ponavlja nesto, sto nije receno.

 • Vito:

  androandro: gospodin Plenovic ::: ??? __ Kad ste vidjeli da gospodina netko štipa po guzici??? __ Da bi nekog nazvali gospodinom prvo mora biti pošten __ A koji je političar pošten???

 • Avatar Snijeg
  Snijeg:

  opetovano bez veze i nejasno definirano! Glavna podrucija hrvatskog interesa trebali bi biti digitalni sustavi, poreski zakon i suradnja sa susjedima pogotovo u vojnoj industriji! Turizam i infrastruktura vec odlicno stoje...