Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenkovića naljutili novinari: 'Pitajte se kakve je vrste djelovanja ovo vaše pitanje'

"Odite na web-stranicu Vlade, poslušajte moju izjavu i izjavu Vlade RH od toga dana, pa će vidjeti da takvo spinanje nečega što se nije izgovorilo i nije reklo, nije dobro", kazao je Plenković.
06. prosinca 2017. u 13:44 113 komentara 8025 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u Opatiji da Republika Hrvatska, kada je riječ o poštivanju presuda Haaškog suda, kao odgovorna članica UN-a i međunarodne zajednice nema nikakvih dilema te je ocijenio da o pokretanju revizije posljednje haaške presude mora odlučiti neki od petorice Hrvata iz BiH, i da to onda može otvoriti politički prostor za uključivanje hrvatske države. 

šestorka Mate Mijić Ljevica šokirana slavljenjem haških osuđenika, a sama štuje osuđenog terorista Tita

Premijer je to rekao odgovarajući na opetovana novinarska pitanja o haaškim presudama šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata, među kojima i generalu Slobodanu Praljku, koji je zbog presude za ratni zločin izvršio samoubojstvo popivši otrov u sudnici prilikom izricanja presude. Na novinarsku konstataciju i tvrdnju o navodnom obratu u njegovim stajalištima glede haške presude, i na pitanje ''kako to da sada prihvaća presude, a neke dijelove ne', te ''kako je došlo do obrata'', premijer Plenković novinarki je odgovorio kako se  "očito ubraja u one koji izvrću teze." 

Andrej Plenković
1 / 13
Andrej Plenković

 "Odite na web-stranicu Vlade, poslušajte moju izjavu i izjavu Vlade RH od toga dana, pa će vidjeti da takvo spinanje nečega što se nije izgovorilo i nije reklo, nije dobro. Možete se pitati kakve je vrste djelovanja ovo vaše pitanje", naglasio je u odgovoru Plenković.

Pijetet prema žrtvama

Predsjednik Vlade je podsjetio da je Republika Hrvatska početkom 90-tih kao žrtva ratne agresije poticala Ujedinjene narode da osnuju rezolucijom Vijeća sigurnosti ad hoc Međunarodni kazneni suda za bivšu Jugoslaviju, a da je on nakon više od 20 godina došao svome kraju.  "Kada je riječ o poštivanju presuda, mi kao odgovorna članica UN-a i međunarodne zajednice nemamo nikakvih dilema. O tome da smo nezadovoljni pojedinim dijelovima ili kvalifikacijama smo bili jasni, i to je naš konzistentan stav", naglasio je premijer Plenković.

Slobodan Praljak EKSKLUZIVNO Četvorica iz Haaga obitelji: Praljkov čin je upozorenje

Na pitanje što su mu rekli hrvatski branitelji u Mostaru i zašto je tamo bilo potrebno ''smirivati situaciju'', Plenković je odgovorio da je početkom tjedna išao u posjet BiH i Mostaru, na razgovore s predstavnicima političkog vodstva Hrvata u BiH i sa svim strankama koje djeluju u okviru Hrvatskog narodnoga sabora. Nakon ove presude, koja jest relevantna i bitna za cijeli hrvatski narod i za braniteljske udruge, razgovarali smo o njihovim reakcijama i o svemu što slijedi, kazao je Plenković. Dodao je kako su postigli visoki stupanj razumijevanja, uz pijetet prema žrtvama, i o kaznenim djelima i o zločinima koji su obuhvaćeni ovom presudom, ali isto tako i o svemu drugome što se dogodilo na teritoriju BiH, naravno i o zločinima počinjenima nad hrvatskim narodom, rekao je. 

O reviziji odlučuju petorica Hrvata

Na pitanje što će se učiniti s analizom haaške presude, koju je najavio ministar Bošnjaković, te je li to možda lijek koji će Hrvatska uložiti, Plenković je odgovorio da analiza nije lijek, da je jedini lijek koji postoji za presudu eventualno revizija. "Revizija je institut koji nazivamo izvanrednim pravnim lijekom, a da bi se revizija pokrenula, o tome mora odlučiti neki od petorice Hrvata iz BiH i to onda eventualno može otvoriti politički prostor za uključivanje države," naglasio je premijer. Predsjednik Vlade RH također je podsjetio da je Republika Hrvatska tri puta tražila status ''prijatelja suda'' u tom predmetu, a da sud to ni jednom nije uvažio.

Vinko Puljić KARDINAL PULJIĆ Žrtve treba poštovati, a presuda je doza stigmatizacije jednog naroda

"Smatramo da to nije dobro i da bi argumenti, koji su bili pokušani biti predstavljeni sudu, sigurno pridonijeli boljem i kvalitetnijem razumijevanju i sadržaju povijesnih zbivanja, činjenica i zaključaka," naglasio je.

Naravno da je Ministarstvo pravosuđa, koje je nadležno za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i međunarodnim kaznenim sudom nadležno da provede tu analizu s odgovarajućim stručnjacima iz akademske zajednice, rekao je Plenković.

Plenković u Opatiji otvorio Konferenciju o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi

Premijer Plenković je u Opatiji otvorio Konferenciju o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi. Čestitajući na organizaciji Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe, u sklopu kojih je održana konferencija, izjavio je kako je očita sinergija dviju hrvatskih dimenzija – jadranske i podunavske Hrvatske, naglasivši kako smo jedina zemlja koja ima tu prednost istodobno biti i jadranska i podunavska.

Podsjetio je na važnost hrvatskog pomorstva, razvoja položaja brodara, luka, prometne povezanosti i kvalitetnog obrazovanja u pomorstvu te najavio novi zakonski okvir u pomorskom sektoru. Koliko nam je ova grana bitna govori i 800 milijuna kuna, koliko je  u proračunu osigurano za sektor pomorstva, rekao je predsjednik Vlade.

Glavni su ciljevi izmjena povećanje učinkovitosti i transparentnosti te objektivnije i brže imenovanje sudaca, rekao je ministar Dražen Bošnjaković HAAŠKA PRESUDA Bošnjaković: 'Postoji jedan pravni lijek koji se zove zahtjev za obnovu postupka'

 Plenković s predstavnicima lokalne i područne samouprave

Premijer Plenković jutros se prije konferencije sastao s predstavnicima lokalne i područne samouprave. Rekao je da je s gradonačelnikom Opatije Ivom Dujmićem razgovarao o ukupnom stanju grada, odličnoj turističkoj sezoni,  o opatijskim turističkim kapacitetima, posebice kongresnima, te o Opatiji kao primjeru produljene sezone.

S gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom razgovarao je o projektu Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020.. Premijer je ocijenio kako je to golemi projekt, od velike važnosti za cijelu Hrvatsku, dodavši da Vlada aktivno sudjeluje i priprema se pomoći Rijeci i svim drugim gradovima koji će biti uključeni u projekt. Sa županom Zlatkom Komadinom Plenković je razgovarao o prometnim i energetskim temama, financiranju lokalne i područne samouprave, pripremi sastanka Vlade i župana u petak u Šibeniku.

Premijer je istaknuo da je nakon sjednice Vlade u Osijeku te nakon Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Slavonskom Brodu, dinamika, povjerenje i intenzitet odnosa, kao i razumijevanje i sinergija rada svih, prema reakcijama veća nego u bilo kojoj Vladi do sada. Upitan je li Hrvatska primorska ili pomorska zemlja, Plenković je rekao da, što se tiče kadrova, djeluje kao primorska, s obzirom na to da su ministar mora, ministar turizma i direktor HTZ-a iz Primorsko-goranske županije te da mu se čini kako je doprinos Primoraca u hrvatskoj pomorskoj orijentaciji, u ovom sastavu kadrovskih rješenja, jako utjecajan. 

praljak Tomislav Krasnec Tri razloga zbog kojih je presuda nepravedna Carmel Agius kritizirali Hrvatsku Čelnici ICTY-ja: 'Žalosno je da su tragičnu situaciju iskoristili da bi podrivali sud' Božo Petrov ČELNIK MOSTA Petrov dramatično poručio HDZ-u: Jeste li svjesni što se danas događa u BiH?
Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • carlo20:

  Zoran Milanović je 2016. godine potpisao dokument u kojem se u kandidaturi Vesne Pusić za Glavnu tajnicu UN-a kao referenca navodi knjiga ‘Demokracije i diktature’ u kojoj Hrvatsku na čak nekoliko mjesta otvoreno optužuje za agresiju na BiH! Kako onda ... prikaži još!a očekivati drugačiju presudu Haaškog suda u slučaju Praljka i ostalih? Dok je Hrvatska diplomatska mreža koju su izgradili Mesić, Josipović i Pusić stajala po strani ili radila protiv Hrvata u Hagu, Bošnjačka diplomacija, i njihove tajne službe su sve radile da se donese osuđujuća presuda šestorki. 200 svjedoka, većinom Bošnjaka koji su htjeli svjedočiti Praljku u korist je ušutkano i zabranjeno im je govoriti. Bošnjaci u Washingtonu imaju 17 lobističkih ureda, Srbi 9, HrvatiI - NULA! Bakir Izetbegović i Vučić u svojim državam imaju 80% medija na svojoj strani, a u Hrvatskoj je 90% medijia i novinara na strani SDP-a koji je napustio sabor kada se proglašavala novisnost Hrvatske. 90% medija je na strani ljevice koja mrze Hrvatsku, Hrvate, dijasporu i Katoličku crkvu. 90% medija i novinara u Hrvatskoj služe partiji i istočnim susjedima, npr. index i Matiju Babića je od propasti spasio velikom financijskom injekcijom Veselin Jevrosimović, Dačićev i Vučićev bliski prijatelj i financijer. Posao 90% medija i novinara u Hrvatskoj je blatiti Hrvatsku, širiti apatiju i depresiju, prodavati laži i izopačene konstrukcije, spinove te uništavati svakoga tko je partiji trn u oku.

 • Avatar xenon
  xenon:

  Dakle, novinari mogu pitati što hoće, kako hoće , komentirati i donositi zaključke kako im paše, ali to isto ne smije nitko drugi a pogotovo ne političari. Ma nemojte. Od političara gori su samo novinari.

 • CROLINDA:

  prije će deva kroz iglene uši nego bogataš u raj i prije će bogataš u raj nego hipopismeni novinari koji izvrću spinaju kleveću lažu potpisano i nepotpisano i navode tuđe riječi bez bitnoga konteksta i subjektivno interpretiraju truju i zavađaju ... prikaži još! međusobno hrvatski narod