Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Četvorica iz Haaga obitelji: Praljkov čin je upozorenje

Pismo će biti odneseno u prostorije Hrvatskog generalskog zbora u Zagrebu. U zatvoru u Scheveningenu pojačane mjere sigurnosti
06. prosinca 2017. u 11:50 139 komentara 25854 prikaza
Slobodan Praljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

“Čin vašeg Slobodana, našeg suborca i već 14 godina susjeda iz ćelije A210, povijesnog je značenja kojeg nismo ni svjesni u ovome trenutku, čin upozorenja međunarodnoj zajednici i njezinim tijelima koja na svojoj savjesti nose njegov život”, napisali su Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Milivoj Petković i Valentin Ćorić u pismu obitelji pokojnog Slobodana Praljka, koji je zajedno s njima pravomoćno osuđen na višegodišnje zatvorske kazne zbog ratnih zločina u Herceg-Bosni.

Andrej Plenković, Dragan Čović STIGAO U MOSTAR Plenković: Bilo bi jako važno da se ne stvara dojam da Hrvatska ne poštuje presudu

Provjere pritvorenika i noću

Pismo izgleda zgužvano, što znači da je prošlo puno ruku. Ali, s obzirom na to odakle je stiglo, to nije ni čudno. “Pritvorska jedinica UN-a, Haag, 1. prosinca 2017.”, stoji u zaglavlju. Naslovljeno je na obitelj Slobodana Praljka. Večernji list imao je uvid u to pismo, koje će, kako doznajemo, biti odneseno u prostorije Hrvatskog generalskog zbora u Zagrebu i prepisano u knjigu žalosti koja je ondje otvorena za generala Praljka.

“U potpunu uvjerenju i promišljenoj odluci vrhunske hrabrosti, vaš i naš Slobodan, žrtvujući život za istinu, iskazao je na jedini preostali mu način protest protiv nanesene nepravde – proglašavanja pravno i činjenično udruženog zločinačkog pothvata, čiji su članovi ne samo mi osuđeni nego i tisuće časnika i vojnika HV-a i HVO-a te dužnosnika Republike Hrvatske i institucija Herceg-Bosne”, piše na početku.

“Sud nije htio prihvatiti njegove i naše jasne dokaze o borbi za slobodu jednog naroda, s tisućama primjera potpore RH, HVO-a i Herceg-Bosne našoj Bosni i Hercegovini i pripadnicima muslimansko-bošnjačkog naroda, koji govore da je istina sasvim drukčija od one koju su konstruirala tijela ovog ad hoc Suda”, nastavlja se dalje u pismu. Nakon toga slijedi prvotno citirani ulomak, a potom još dva paragrafa. Žrtve ratnih zločina koji su bili predmet optužnice i suđenja u pismu se ne spominju.

“Na organiziranoj misi u pritvoru molili smo za njegovu dušu te za sve nas da nas ne preplavi srditost, već uvjerenje u Božansku pravdu. Pravdu koju je, kad već nije ovdje na Zemlji, Slobodan dočekao u nekom mnogo boljem svijetu od ovoga.”

“Kaća, Nataša, Nikola, Tanja, Zorane te svi ostali članovi obitelji, primite najdublju sućut i dignite glavu, kako bi vam to i Slobodan rekao u ovome trenutku”, završava pismo.

Prema posljednjim neslužbenim informacijama, komemoracija za generala Praljka, koju Hrvatski generalski zbor planira organizirati u dvorani Lisinski u Zagrebu, najvjerojatnije će se održati u ponedjeljak u 12 sati.

U Haagu nema novih službenih informacija iz dviju istraga koje se vode nakon Praljkova trovanja kalijevim cijanidom u sudnici. Jednu vodi nizozemsko javno tužiteljstvo, a drugu sam ICTY koji istražuje sigurnosne propuste. No, neslužbeno od upućenih izvora doznajemo da je u pritvorskoj jedinici UN-a u zatvoru u Scheveningenu značajno pojačan stupanj sigurnosti. Uvedene su dodatne kontrole, pretresi, a prema jednom izvoru pritvorenici se noću bude svakih pola sata kako bi se provjerilo da su živi. Sve to očito i zbog straha, odnosno jedne od pretpostavki iz istrage, da je čitav prostor kontaminiran ako se u jednom primjeru pokazalo da je u njega unesen smrtonosni otrov.

Otrov je mogao unijeti sam?

Također neslužbeno doznajemo da se u istrazi barata barem teoretskom pretpostavkom da je Praljak mogao unijeti otrov sam, bez pomoći ikoga izvana kad se posljednji put prije nekoliko godina vraćao s privremene slobode u ćeliju u Scheveningenu. Odnosno, da je kalijev cijanid u prahu potajno unio i čuvao svih tih godina. Službenih potvrda za takvu pretpostavku nema.

VIDEO: Kronologija drame u Haagu: Praljak popio otrov

Andrej Plenković i Dražen Klarić ANDREJ PLENKOVIĆ 'Poštujem haašku presudu, ali izražavam nezadovoljstvo pojedinim dijelovima' GENERAL PETKOVIĆ Šestorka je bila duboko svjesna osuđujućih presuda Žalbenog vijeća Denis Derk Zašto Slobodan Praljak nije postao komunistički princ

 

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
 • Avatar putnik83
  putnik83:

  Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujemo vašu presudu!

 • CROLINDA:

  u svijetu ne manjka slučajeva da su osuđeni koji nisu krivi - a takav je i ovaj slučaj - u Americi ima i više slučajeva da su pogubljeni pojedinci za koje se kasnije dokazalo da nisu krivi za ono za ... prikaži još!a što su osuđeni - kao što je Stepinac mučenik vjere tako je i Praljak politički mučenik

 • CROLINDA:

  nadam se da mu je Krist bio milosrdan da mu je olakotno uzeo svu patnju i žrtvu koju je podnio za svoj narod i bolnu nepravdu i tjeskobu u kojoj je počinio suicid - nadam se da mu je Isus ... prikaži još!s spasio dušu jer Sokrat ni Shakespeare to ne mogu - i nadam se da on sada tamo gdje caruje istina i samo istina da on moli za nas i da je našao odmor i Milosrđe koje je iznad svake ljudske utjehe i iznad svake ljudske ne-pravde