Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEX AGROKOR

Ovo su 3 najvažnije točke novog zakona: Dužnik mora pristati na početak procesa, ali...

Andrej Plenković i Martina Dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
31.03.2017.
u 20:41

Konzultacije o lex Agrokor trajale su od jutra

Prijedlog zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, kolokvijalno zvan lex Agrokor, na sjednici Vlade predstavio je premijer Andrej Plenković. Poručio je da zakon nije usmjeren na spašavanje pojedinih osoba ni kompanija niti na nejednako tretiranje vjerovnika. Podsjetio je da su i druge članice EU koristile posebne pravne režime kada su im se u teškoćama našle kompanije sa sistemskim značajem za gospodarstvo i financijski sustav zemlje.

Nije riječ o nacionalizaciji, izvlaštenju ili bilo kakvom intervencionizmu koji bi bez privole ugrozio bilo čije vlasništvo – istaknuo je Plenković. Oporbu je pozvao da pokažu odgovornost. – Vlada je proteklih tjedana djelovala razborito i odgovorno, nitko nije rekao nijednu rečenicu koja je mogla pogoršati situaciju – rekao je premijer.

Konzultacije o lex Agrokor trajale su od jutra. Plenković ga je u Saboru predstavio klubovima vladajuće većine, a potom u Vladi predstavnicima klubova oporbe. Neslužbeno se moglo čuti da premijer od oporbe nije tražio potporu za zakon, kao i da im je potvrdio kako je Porezna uprava blokirala Agrokor zbog poreznog duga. Na sjednici Vlade nije bilo ministra financija Z. Marića, koji je već najavljivao da će se izuzeti iz odlučivanja o Agrokoru jer je prije ministarske funkcije bio u upravi kompanije. U Vladi, međutim, kažu da nije riječ o formalnom izuzimanju te da ministra nije bio zbog drugih obveza.

Vlada popustila u odnosu na prvu verziju zakona

1. Dužnik mora pristati na početak procesa, ali...

Postupak se ni na koji način neće moći aktivirati bez privole vlasnika, no postoji iznimka. Zatraže li vjerovnici stečaj, a sud utvrdi da tvrtka ispunjava kriterije za izvanrednu upravu, umjesto stečaja, primijenit će se zakon.

2. Broj zaposlenih smanjuje se s 8000 na 5000 radnika

Uvjet koji je Vlada na početku postavila od 8000 zaposlenih vrijedi samo za Agrokor i još 5 tvrtki pa su ga spustili na 5000 zaposlenika. Sada vrijedi za ukupno deset tvrtki u Hrvatskoj, a od privatnih samo Atlantic Grupa.

Povjerenik može zaduživati tvrtku 

3. Povjerenik će uz suglasnost vjerovničkog vijeća moći podići kredit, kojim bi se namirila potraživanja dobavljača nastala prije pokretanja postupka. Vraćanje tog kredita imalo bi prednost pred ostalima.

28 - 1 by Anonymous QerbN6INx on Scribd

>> VIDEO Dalić i Šprlje detaljno objasnili zakon za spas Agrokora

>> Bankari: Standstill nastupa danas! Predsjednik Uprave Sberbank Hrvatska objasnio koje korake će poduzeti u Agrokoru

Komentara 32

BI
Biker
21:46 31.03.2017.

LOPOVI ... unistise Hrvatsku drzavu i rastjerase svoj narod po bijelom svijetu .....

DU
Deleted user
21:14 31.03.2017.

Zakon treba patentirati tako da netko iz bijelog svijeta kad ga prepiše mora ovim lumenima plaćati tantijeme. Oni su se dosjetili nečeg što još nitko nije u povijesti kapitalizma.

MA
marcellus
20:53 31.03.2017.

haha koja otimačina pa to je prestrašno, pa ovo nema veze ni s pravom ni zakonom ni ničim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije