Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ DOGOVORA
Povratak na članak

Plenković: Ponudili smo novi protokol, Cerar: Nismo približili stajališta

– Mnogo smo bliže pronalaženju konačnog dogovora o granici nego ikada prije – kazao je Plenković te dodao da smatra kako se postupno može doći do rješenja koje će biti prihvatljivo i Hrvatskoj i Sloveniji.

Komentari 124

DU
Deleted user
15:21 19.12.2017.

Čitam u podosta komentara kako je HR dobro prošla u odluci suda te da je samo 'problem' u izgubljenoj 1/4 Savudrijske vale, ali prije svega bi želio apostrofirati nekoliko činjenica : Slovenski razlog uvjetovanja pristupa HR EU nije bio zbog granice na kopnu već samo na moru. Pritisak na HR bio je svo vrijeme uvjetovan željom da Slovenija povlaštenim statusom članice EU natjera HR na ustupanje zahtjeva za granicom na moru kako bi dobila pristup otvorenom moru s time da je bitno naglasiti kako pravno na to nikad nije imala pravo. Osimskim sporazumima morska granica između Jugoslavije i Italije određena je skroz na sjeveru i prati liniju vanjske granice Jugoslavije i Italije prema moru. Nadalje Badinterova komisija jasno zaključuje kako granice između bivših federalnih jedinica smatraju se državnim granicama sljednica i ne mogu se mijenjati silom, nego samo sporazumom - načelo uti possidetis. Takodjer, Slovenija je 2005 godine na osnovu potpisanog izrazito štetnog sporazuma Račan Drnovšek proglasila zaštićene ekološke zone i epikontinentskog pojasa Republike Slovenije i to 15,55 nautički milja od rta Madona pa sve do 45 paralele prema Istri od vanjske morske granice IT i HR u otvorenom moru samo kako bi imali nesmetan dodir s otvorenim morem na kojeg nema pravo jer je okružena dvama terit. morima IT i HR i nikad ni jedna republika u Jugi nije imala poseban izlaz na otv. more. Stoga zaključujem, HR nikako nije dobro prošla već je ovom odlukom izgubila 4,7 km2 svog teritorija!

VL
EU
EURUSD
14:36 19.12.2017.

kao slovenci nisu dobili ništa, možda i je tako, ali ništa od toga i nije njihovo. Oni su od 100 tražili 70 posto i na kraju dobili 53 posto. a mi kao dobili sve na kopnu, ali to je ionako bilo naše, dakle mi tražili 50, a nakraju dobili 47 posto, i kao mi smo prošli bolje. Slovenci kakvi god jesu, bore se za nacionalne interese, i nije ih briga na čiju štetu...

VL
DU
Deleted user
14:16 19.12.2017.

kakve prijateljske zemlje, ta otvoreno je zaprijetio napadom na hrvatski teritorij, a još usto drže i svetu geru. hoće li premijer objasniti što radi vojska?

VL
TO
tolitol
14:00 19.12.2017.

Kao što sam nekoliko puta napisao, arbitražna presuda je uravnotežena i nema nikakve veze s "dimnjakom" koji je Račan poklanjao Sloveniji. Slovenske teritorijalne vode nemaju doticaj s međunarodnim vodama, nema nikakvog "junction" za koji su Slovenci očekivali da će postati dio slovenskih teritorijalnih voda. Hrvatska je zadržala morsku granicu s Italijom. U Savudrijskoj vali Slovenci su dobili tri četvrtine i to je manje-više jedina stvar u kojoj su nešto dobili. Zato se bojim bilo kakvih razgovora i dealova s naše strane jer ne vjerujem da će Slovenija koja je zapravo loše prošla (u odnosu na ono čemu su se nadali) pristajati na ustupke, ali se zato bojim da bi ovi naši to mogli učiniti.

VL
RE
realisticki
14:39 19.12.2017.

Opet se Plenković bavi diplomatsko filozofijom. Izrazit se da dobro zvuči, a u stvari situacija je porazna. "Sugerirali smo pravni temelj za granicu i na kopnu i na moru", što znači da su Slovencima ulijevali u glavu, utjecali na njih, nagovarali ih, i navodili ih da su oni u krivu, a Hrvatska u pravu. Riječ sugestija znači i uticanje na onoga koji se nalazi u hipnotičkom snu. To je ponižavajući potez prema partneru sa kojim se pregovara. Pa nisu Slovenci HNS.

VL
ST
stomugromova
15:57 19.12.2017.

Po Konvenciji UN o pravu mora iz 1982g.,nije moguće ograničiti pravo države u njenom teritorijalnom moru.To znači da nikakav slovenski koridor nije moguć,neovisno što će to i dalje ostati hrvatski teritorij.Slovenija i njeni brodovi imaju pravo na neškodljivi prolaz,a too su imali i prije.A taj koridor gdje bi RH imala ograničen suverenitet,ne dolazi u obzir.

VL
TR
tramontana
14:54 19.12.2017.

Ne shvaćam zašto Slovenci toliko ustrajavaju, a u svakom slučaju su izgubili status pomorske zemlje.

VL
GA
Gastarbeiter2
15:01 19.12.2017.

Razumije li neko ovaj naslov? Ili što je pisac htio da kaže?

VL
CV
cvor276
14:47 19.12.2017.

Cerar se opet drži arbitraže a Plenki sve u rukavicama. Zašto konačno jasno i glasno izjavimo i u bebu im kažemo da su u arbitražnom postupku varali i muljali i da su obični lopovi jer su nas htjeli prevariti i izvarati.

VL
Avatar kenj@c
kenj@c
14:54 19.12.2017.

Najbolje bi bilo da priznamo arbitražu, naše ribare preselimo u zapadnu istru i sa talijanima se dogovorimo pa razvučemo jednu veeeeeliku mrežu ispod vale.tako da ni jedna riba ne može doć do tog njihovog pirana

VL
A1
Ardo 1944
17:27 19.12.2017.

Mislim da ćemo se dogovoriti sa našim" velikim "prijateljima Slovencima u ovom sastavu onda kada Sava krene prema Bledu.

VL
DO
Donato
14:00 19.12.2017.

Blabla bla,prijateljske zemlje bla bla bla,nema dogovora nikada,netko mora izvjesiti bijelu zastavu a taj je sigurno Plenković,koji hvalospjevi na uvodu a zna da nema dogovora,slovenci tupe svoje mi svoje i što i kako dalje? ha Plenki?

VL
DU
Deleted user
18:05 19.12.2017.

Hrvatska igra sa 7 igraca protiv Sovenije koja jos uvijek ima 11 a sudija sudi i dobivamo crveni karton.Slabi smo mi igraci i to jos od pocetka i neki petokolonasi se umjesali i sve potpisuju na nasu stetu.....AMATERI i izdajicee , nita novo kod nas.Samo pojam arbirtraza je ubitacan za Hrvatsku a zasto nije tu sud medjunarodnog mora u Hamburgu?Zato jer bi kod tog suda slovenci izgubili i jos bi morali platiti sve sudske troskove. Gilbert Guillame je bio jasan! Slobenija dobiva 3/4 Piranskog zaljeva Slovenija dobiva koridor kroz hrvatsko more sirine dvije i pol nauticke milje.Ako se nesto u tim vodama dogodi ,Hrvatska ce za to odgovarati. To znaci da je Slovenski "JUCTION" do otvorenog mora podrucije u kojem brodovi i zrakoplovi imaju jednaka prava kao na otvorenom moru.Slovenija je dobila izlaz na otvoreno more! Na kraju Hrvatska mora i platiti sve sudske troskove.

VL
MA
Marko1337
15:48 19.12.2017.

janezi imaju adut u rukavu, izdajnik račan i njegova zločinačka partija prodali su Savudrijsku valu. Za to trebaju odgovarti svi izdajnici zajedno sa udbašima bajićem i cvitanom koji nisu podnjeli tužbu protiv tog najvećeg kriminala u novijoj hrvatskoj povijesti.

VL
Avatar korona
korona
13:58 19.12.2017.

Trla baba lan,da joj prođe dan.

VL
HA
hanzi
10:41 20.12.2017.

Prvi dogovor, kog su ratificirala obadva parlamenta je bio SOPS (sporazum o prekograničnoj suradnji) koji je imao i svoj ribarski dio. Ali ga posle Hrvatska nije htjela primenljivati, danas ribari nebi imali nikakvih problema. Posle je bilo nekoliko sporazuma, koje je HR konstantno kršila, pa se sad pitate, zašto vam niko više ne vjeruje.

VL
HA
hanzi
11:05 20.12.2017.

Odmah poslije objave odluke arbitražnog suda je Rudolf komentirao granico na moru i rekao, da po međunarodnom pravu, može iti granica kako ju je zacrtao sud, ne treba da bude uvijek po sredini. Ako se uzme poseljenost jedne i druge strane zaljeva i dužina obale svake države u zaljevu.

VL
DU
Deleted user
18:26 19.12.2017.

Kada Cerar diplpmatski kaze da se nismo priblizili onda to se moze prevest na Hrvatski.Hrvate smo dobro maznuli pa ako triba jos jedan puta! A taj nas Plenkovic je dosao iz paralelnog svijeta i totalno izgubljen u vremenu i prostoru pjevusi neke balade o ljubavi i z medu

VL
HR
hrza
17:08 19.12.2017.

Ni za 1000 godina.

VL
NV
NV
19:34 19.12.2017.

Opet je namagarčio Plenkovića!

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.