Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel

Andreis: Nadripisarima se mora zabraniti pristup sudovima

'16.11.2010., Koturaska, Zagreb- Leo Andreis, predsjednik Hrvatske odvjetnicke komore. Photo: Boris Scitar/PIXSELL '
'Boris Scitar/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
02.06.2011.
u 12:00

Nadripisari su, kaže Andreis, velika šteta za pravni poredak. Nestručni su, nanose štetu strankama, a za to ne odgovaraju. Pritom još varaju državu na porezu

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) žestoko se pobunila protiv namjere radne skupine da iz Kaznenog zakona izbaci djelo nadripisarstva.

Osuđujuće presude

Odvjetnici su, osim toga, prozvali i Državno odvjetništvo da zbog lijenosti ne želi ništa poduzimati protiv ljudi koji građanima za novac pružaju pravne usluge za koje nisu kompetentni. Predsjednik HOK-a Leo Andreis kaže da je nadripisarstvo masovna pojava, a tu tvrdnju ilustrira podatkom da je samo u tri godine, od 2000. do 2003., zbog toga HOK podnio čak 120 kaznenih prijava. Navodi, međutim, da općinska državna odvjetništva, u čijoj su nadležnosti takvi slučajevi, nisu ništa željela poduzeti po tim prijavama. Osuđujuće presude za nadripisarstvo donesene su, navodi Andreis, u svega dva ili tri slučaja, i to onda kada je HOK preuzeo kazneni progon od Državnog odvjetništva.

– Sada je, pak, nadripisarstvo izbačeno iz zakona. Navodno je obrazloženje radne skupine za taj potez da ni jedna zemlja ne donosi zakon kako bi se njime štitio privatni interes, već se štiti javni interes – kaže Andreis i pita se kako je uopće moguće postaviti takvu tezu, budući da se nadripisarstvo na prvome mjestu sprečava radi zaštite građana. – Ako interes građana da imaju adekvatnu pravnu zaštitu nije javni interes, onda ne znam što jest – ogorčen je predsjednik HOK-a.

O neslaganju s idejom da se nadripisarstvo izbaci iz Kaznenog zakona Odvjetnička komora obavijestila je i Ministarstvo pravosuđa, kojemu su o tome uputili dopis.

– Ukine li se djelo nadripisarstva, to znači da će se golemoj skupini ljudi, redom nestručnjaka, omogućiti da rade i naplaćuju honorare a da za to ne plaćaju porez i da pritom za svoj rad nemaju nikakve obveze ni odgovornosti. Takav je pogled na stvari nedopustiv – kaže Andreis.

Traže ekskluzivitet

Predsjednik HOK-a navodi da u drugim zemljama koje ne predviđaju kazneno djelo nadripisarstva postoji sustav koji na druge načine onemogućava nestručnjacima da se bave pružanjem pravnih usluga. Sustavi su, kaže, takvi da pristup sudu imaju samo odvjetnici ili pak korporativni pravnici. Odvjetnici su, nastavlja, davno tražili da se Zakonom o parničnom postupku uredi ekskluzivitet u zastupanju, ali to ne prolazi.

– Nadripisarstvo, međutim, nije samo zastupanje na sudovima. To uključuje i davanje pravnih savjeta, pisanje podnesaka, žalbi i pružanje drugih pravnih radnji. Problem je što nadripisar ništa ne potpisuje, nego sve potpisuje stranka. Time odgovornost za štetu ne snosi nadripisar, već stranka – zaključuje Andreis.

Komentara 39

Avatar Aubix
Aubix
13:02 02.06.2011.

Hrvatski odvjetnici su među najskupljima u Europi, 2,5 do 3 puta skuplji od, recimo - njemačkih. I kako će si onda većina Hrvata priuštiti njihovu pomoć? Ako jedan njegov izlazak na sud košta 600, 700 kuna, jedna molba 350, žalba 400, 500 kuna, kako će si građanin priuštiti ovlašrenog odvjetnika i to još u Hrvatskoj gdje prosječni postupak traje 10-ak godina? Oni su ionako po cijenama dostupni isključivo najbogatijima i samo zbog njih i postoje. Zato ću ja uvijek angažirati \"nadripisare\" pravnike: jeftiniji su, jednako kvalitetni, angažiraniji (moj bivši odvjetnik koji me je zastupao 2,5 godine nije zapamtio kako se zovem, ali mi je zato naplaćivao honorare koji su bili na kraju skuplji od parnice), i kao takvi dostupniji običnom hrvatskom čovjeku. Hrvatice i Hrvati! Zanemarite ovo što blebeću pripadnici odvjetničkog ceha i potražite si nadripisare. Bolje ćete proći!

OB
-obrisani-
13:16 02.06.2011.

Zanimljivo Ne sječam se da je “vrli i uvaženi“ tako burno reagirao kada je jedan od “bisera“ hrvatsjog odvjetništva na klincu od 15 god trenirao nanbudo jer se klinac drznuo zaustaviti promet u znak prosvjeda radi nogometnog igrališta, tek nakonn lavine optužbi je tkz “odvjetnika“ iz pitoresknog dalmatinskog grada koji je igrom slučaja bio i muž ministrice pravosuđa kaznila ta ista odvjetnička komora, ne sječam se da se pisalo o “našmrklenim“ mladim odvjetnicima koje je policija sklepetala sa kokainom i za očekivati je da ih se komora odluči ili kazniti ili odreči. Ali sada su u pitanju “nofci“, a to je grjeh, veliki i neoprostivi :))

ML
mladaklada
13:00 02.06.2011.

Ha ha, još jedno dodatno učvršćivanje monopola! Odvjetničke usluge uskoro vjerojatno opet poskupljuju. Sad im kažeš \"dobar dan\" i ode 500 kn, a ubuduće...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije