Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srebrnopruga napuhača

Analizirali najotrovniju ribu na svijetu ulovljenu u Jadranu: Zubima može drobiti i metal

Aquarium Pula/Sasa Miljevic/PIXSELL
20.05.2024.
u 22:07

Cijela je životinja otrovna, uključujući meso, kožu i sluz. Protuotrov ne postoji, a otrov blokira živčane impulse, što može dovesti do smrti.

Najotrovnija riba na svijetu, srebrnopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus), ulovljena u Medulinskom zaljevu išla je na analizu. U Laboratoriju prirodnih znanosti pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, pod vodstvom dr. sc. Nevena Iveše, obradili su analizu sadržaja želuca ove ribe. Ribu je ulovio slovenski državljanin Anton Vidovič, a zahvaljujući dojavi ribolovca Marija Lazarića, znanstvenici su imali priliku analizirati svježi primjerak, piše Novi list. 

Srebrnopruge napuhače obitavaju u Tihom i Indijskom oceanu te Crvenom moru. U Jadranu je ovo prvi zabilježeni slučaj analize sadržaja želuca ove vrste. Iveša smatra da je riječ o izoliranom primjerku, jer ove ribe rijetko žive u jatima. U želucu ribe pronađene su tri udice, a u ustima još jedna, što svjedoči o njezinoj agresivnosti i upornosti u lovu, slike analize možete pogledati OVDJE

Ova riba nosi višestruke opasnosti, uključujući ugrize, zbog čega je bitno znati kako postupati s njom. Cijela je životinja otrovna, uključujući meso, kožu i sluz. Protuotrov ne postoji, a otrov blokira živčane impulse, što može dovesti do smrti.

VEZANI ČLANCI: 

Iveša je uočio ostatke autohtonih rakova, školjkaša i drugih morskih organizama u želucu ribe, što svjedoči o njezinim snažnim zubima koji mogu drobiti i metal. Iako ova riba trenutno nije invazivna u Jadranu, njezini zubi mogu uzrokovati probleme ribarima jer uništava ribarske alate i ulov.

U zemljama poput Japana, srebrnopruge napuhače su cijenjena delicija, no njihova konzumacija strogo je regulirana. Dolazak ovih riba u Jadran može se pripisati zagrijavanju mora i povećanom maritimnom prometu. Prvi put zabilježena u Mediteranu 2003. godine, ova riba sada se širi duž obale Sirije, Libanona, Turske i južne Grčke. U Jadranu je prvi put zabilježena 2012. godine.

Iveša upozorava da pojavu ove ribe treba shvatiti kao upozorenje na moguće promjene i sve veću prisutnost ovakvih slučajeva. Ribare treba upozoriti da dojave ulove, da ih ne diraju i ne vraćaju u more, već ih usmrte. Veći problem od jedne nepoznate ribe predstavljaju nesreće na moru, uključujući velike brzine plovila, nalete na kupače i ozljede s propelerima, piše Novi list. 

>>> Najduža hrvatska plaža dugačka je 8 kilometara: Znate li gdje se nalazi?

1/6

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije