Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči drugog kruga

Analiza rezultata: HDZ je već pobjednik izbora

Andrej Plenković
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
02.06.2017.
u 11:10

SDP u nizu županija ne opravdava naziv druge političke snage u državi. Štoviše, u nekim županijama njegova je uloga marginalna.

U nedjelju birači izlaze kako bi izabrali preostalih 55 gradonačelnika, 102 načelnika općina i osam župana, dok su u prvom krugu izabrali 73 gradonačelnika, 326 načelnika općina i 12 župana.

Lokalni su izbori, kao i prije četiri godine, izbori na kojima HDZ pokazuje svoju snagu, SDP slabost, a neovisni kandidati svoj potencijal. Dok HDZ nema nijedne županije u kojoj nije nešto osvojio, SDP ima niz “crnih rupa” na istoku i jugu Hrvatske, gdje u nizu županija ne opravdavaju naziv druge političke snage u državi. Štoviše, u nekima je njihova uloga marginalna, za razliku od bolje organiziranog HDZ-a.

Andrej Plenković
1/66

HDZ ima šest, a u drugom krugu mogu ih dobiti još sedam župana

Po svemu sudeći, te slabosti SDP-a koriste nezavisni kandidati koji po broju osvojenih (grado)načelničkih mandata ozbiljno prijete pozicijama SDP-a, pa im čak i HSS već puše za vratom. Čak i da SDP, nezavisne liste i ostali osvoje sve što mogu osvojiti u drugom krugu, a HDZ baš ništa, opet bi HDZ bio pobjednik lokalnih izbora s osvojenih najviše mandata načelnika, gradonačelnika i župana te vijećnika.

Imaju šest od 20 župana, a u drugom krugu mogu ih dobiti još sedam. Drugi je SDP s dva župana i mogućnošću da osvoji još tri mjesta župana. HDZ je osvojio 43 od 128 gradonačelničkih mjesta, a bore se za još 43, dok ih SDP ima 12 i mogućnost da osvoje još 25. I HDZ već ima 160 načelnika općina, a to još može postati njihovih 70 kandidata, dok SDP ima 32 načelnička mjesta i mogućnost dobiti još 28.

Dok je Most napravio iskorak te je ušao u skupštine 15 županija, po čemu su treća opcija u državi, te se njihovi kandidati bore za tri mjesta župana (uključujući Tomislava Panenića na nezavisnoj listi), Mostove liste, osim u Metkoviću i Omišu (iako također nezavisna lista), na općinskoj i gradskoj razini nisu prisutne niti imaju značajnih udjela u vlasti.

HDZ ima šansu u drugom krugu nadmašiti rezultat iz 2013. kad su od 576 pobijedili u 259 (47,97 %) jedinica područne i lokalne samouprave. Dobili su 10 župana, a SDP tri, 57 gradonačelnika, SDP 27, i 192 načelnika općina, a SDP 45. Prema tomu, i SDP još ima šanse nadmašiti svoj rezultat otprije četiri godine, ali žele li ozbiljnije sudjelovati u vlasti i na nacionalnoj razini, očigledno je da će se morati pozabaviti svojim stranačkim organizacijama na lokalnoj razini.

U tablici smo izdvojili lokalne jedinice u kojima će se, osim onih poznatih dvoboja zbog političkih razloga, voditi borba za svaki glas s obzirom na razmjerno malu razliku u broju glasova u prvom krugu.  

  

Komentara 72

ZA
zakrapina
14:15 02.06.2017.

Za sve sdp trolove: HDZ je pobjedio u najbogatijim gradovima i općinama, a to su ti u Zagrebačkom prstenu Zaprešić, Sveta Nedelja i Velika Gorica, (Velika Gorica je grad s najvišim plaćama u Hrvatskoj i najmanje nezaposlenih i Velika Gorica će na novom popisu stanovnika biti ispred Osijeka i Rijeke koji demografski propadaju). Hdz je u PG županiji osvojio Bakar, Mali Lošinj, to su najbogatiji gradići u PG županiji, u Međimurju su osvojili najrazvijeniji Prelog i hrpu općina, u Varaždinskoj županiji Novi Marof, u Krapinsko-Zagorskoj županiji Krapinu, u Istri općinu Sveti Petar u Šumi. Uglavnom HDZ je osvojil puno gradova i općina i teško je sve nabrojati, lakše bi bilo napisati kaje SDP osvojil, a niš novo nisu osvojili, čak su u mnogim općinama i gradovima gdje su vladali, sdp-ovci izgubili. Popušili su Varaždin, Đakovo, Kutinu, Dubrovnik, Split itd.

GE
genex
11:43 02.06.2017.

čitam ove komentare od @nitko,ivanlu,cinbenik i vidim koliko pacijenata za doktora božu.vi se sigurno smatrate sposobnima a iz vaših komentara da se zaključiti da za vaše bijedne živote optužujete hdz.pretpostavljam zbog toga što vas nisu uhljebili nego neke svoje a vi jadni sposobni prosipate žuč po portalima. ovo je, hvala bogu,demokratska zemlja sa slobodom poduzetništva.zasučite rukave i pokažite koliko vrijedite.zaposlite nekog,uplatite nešto u proračun.

Avatar Abcda
Abcda
16:01 02.06.2017.

SDP & C° seli u vecna lovista .... Hvala ti Gospe, hvala ti Franjo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije