Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Amnesty International: Hrvatski novinari rade u strahu za život

29.11.2008.
u 13:38

Propust hrvatskih vlasti da stanu na kraj prijetnjama novinarima doveo je do atmosfere zastrašivanja u kojoj novinari rade izloženi velikoj opasnosti po život, objavio je u subotu Amnesty International reagirajući na posljednje prijetnje novinaru Dragi Hedlu.

Hedl, komentator Jutarnjeg lista, primio je prijetnje nakon tekstova koji ukazuju na umiješanost Branimira Glavaša, saborskog zastupnika i optuženika za ratne zločine, u ubojstva hrvatskih Srba u Osijeku tijekom Domovinskog rata.

Nepoznati pošiljatelj Hedlu je u četvrtak uputio SMS sljedećeg sadržaja: "Opet ti sa svojim tekstovima. Čuvaj se ti i onaj Fehir. Neće to da završi tek tako. Imamo da vas masakriramo. Će da oboje letite u zrak". Nakon toga, Hedlu je dodijeljena policijska zaštita.

- Prijetnje upućene Dragi Hedlu jasan su pokušaj odvraćanja njega i drugih novinara koji imaju presudnu ulogu u otkrivanju kršenja ljudskih prava od objavljivanja njihovih otkrića - izjavila je Nicola Duckworth, direktorica programa AI-a za Europu i središnju Aziju, priopćio je AI iz Londona.

- Pozivamo hrvatske vlasti da provedu hitnu, nepristranu i učinkovitu istragu kako bi se osiguralo da odgovorni za te prijetnje budu izvedeni pred sud. Organizacija također poziva vlasti da poduzmu učinkovite mjere kako bi se stalo na kraj sve češćim zastrašivanjima i napadima koji su ponekad kobni - dodaje se u priopćenju AI-a.

Reporteri bez granica osuđuju prijetnje Hedlu
Reporteri bez granica osudili su u subotu najnovije prijetnje smrću hrvatskom novinaru Dragi Hedlu ocjenjujući da one pokazuju kako odgovorni za zločine žele prikriti svoje nedjela.

- Čini se kako su novinari koji pišu o ratnim zločinima postali glavne mete onih koji žele da se zaborave njihove odgovornosti u ratu - stoji u priopćenju te međunarodne novinarske udruge sa sjedištem u Bruxellesu.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije