Naslovnica Vijesti Svijet

'Amerikanci u zaljevu komad su mesa među našim zubima'

General u iranskoj Revolucionarnoj gardi rekao je da američka prisutnost u Zaljevu više nije opasnost već prilika
14. svibnja 2019. u 13:19 7 komentara 1584 prikaza
Marinci
Foto: Reuters

U jeku rastućih tenzija u Perzijskom zaljevu između Irana i SAD-a, u vodama nedaleko od obale Ujedinjenih Arapskih Emirata, u sabotaži su oštećena dva saudijska naftna tankera.

RATNA ZVONA Trump: Bolje je da ne znate što znam o Iranu

Na putu za luku Ras Tanura tankeri su trebali pokupiti naftu koja je trebala biti dostavljena američkim kupcima kompanije Saudi Aramco. Saudijski ministar za energetiku Kalid al-Falih tvrdi da je napad imao cilj potkopati sigurnost naftnih dostava kupcima u svijetu, međutim, nije htio otkriti na koji način je izvedena sabotaža ili tko je odgovoran.

Izjava ministra Al-Faliha dala je naslutiti da prstom upire u Iran.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova prozvalo je incident “zabrinjavajućim i strašnim” te pozvalo na provođenje istrage, dok je šef Odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku iranskog vijeća Shura Hishmatullah Fallah Bisha kazao da iza tih sabotaža stoji “treća zemlja”, kojoj je cilj destabilizirati regiju u kojoj svaki dan rastu tenziju.

USS Abraham Lincoln ZAHLAĐENI ODNOSI Neustrašivi Iranci: Američka flota može biti uništena jednom raketom

S druge strane, član Odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku u iranskom parlamentu Mustafa Kawakibian tvrdi kako je ta sabotaža izmišljena. “Ono što se dogodilo u luci u Fujairahu izmišljen je slučaj”, kazao je Quanbian.

Američki državni tajnik Mike Pompeo, umjesto u najavljeni posjet Moskvi, gdje se trebao sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, jučer je stigao u Bruxelles, gdje je sa šefovima diplomacije EU razgovarao o Iranu. Nakon što su Iranci odbili pregovarati s Donaldom Trumpom, tenzije i dalje rastu.

Iran NA RUBU RATA Trumpov poker može zapaliti Perzijski zaljev

Brigadni general u iranskoj Revolucionarnoj gardi Amir Ali Hajizadeh kazao je da američka vojna nazočnost u zaljevu više “nije prijetnja Iranu, nego prilika” te da je prisutnost američkog nosača zrakoplova s 40-50 zrakoplova i šest tisuća vojnika bila značajna prijetnja u prošlosti, ali “danas su se opasnosti pretvorile u mogućnosti”.

“Amerikanci su u Zaljevu kao komad mesa među našim zubima, a mi ćemo se boriti protiv njih u slučaju bilo kakve akcije protiv nas”, zaprijetio je Ali Hajizadeh naglasivši da su iranske rakete sposobne ciljati američke nosače zrakoplova na udaljenosti od 300 do 700 km.      

Fotografiranje vjenčanja u Sjevernoj Koreji

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
 • Avatar intimus500
  intimus500:

  Ali se general mapusio iranskog hasisa .... ako dode do rata bude prvi pobjegao 😁😁

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  baš je fora od uobičajenog odlaska i ulaska nosača aviona u zaljev raditi komediju, prikazivati kao neku poruku iranu... zamisli, amerikanac svako malo brodom uđe u crno more, pa se zadrži dan dva duže od dopuštenog... rusa iritira, al ok, ... prikaži još! nitko nikome ništ neće napraviti. meni je daleko veća fora kako se u americi dignu obrve i pokrene lavina prijetnji rusima kad rus pošalje dva aviona da krstare uz američku obalu, na impozantnih 400 km udaljenosti od kopna... jednom čak na 100... 100 ruskih vojnika u venezueli je strašno za američku sigurnost. a iranci znaju što rade. budimo realni, u slučaju napada amerikanaca na iran, što mislite dal bi se iran suzdržavao od udara na američke ciljeve u zaljevu? ne bi. s prvim bombama na teheran ili neki centar, krenule bi i iranske rakete, na sve strane. svi bi osjetili taj sukob, ne samo iranci. i to znaju svi. dal ćeš poslati tanker po saudijsku naftu u slučaju napada na iran? ne. kome bi koristio novi rat kojeg ameri opet ne mogu dobiti? nikome. saudijci bi bankrotirali, kuvajćani isto, u bahrejnu bi izbio ustanak i većina bi preuzela vlast, ne bi bila talac manjine... ne navijati za nikoga, već smiriti strasti, i baviti se biznisom. problem amera je da ih baš u tome biznisu više ne prati sreća. pa idu na mišiće. pa dok izdrže.

 • Toni66:

  U jednome filmu nedavno da mi smo ti tipovi koji organiziramo i vodimo te male ratove , jer time izbjegavamo veliki nuklearni svjetski rat . Amerika je kao Bog i svi znaju da mogu da rade što god zažele i ... prikaži još!ele i to bez brige skoro sa cijelim svijetom . Svaki je posebno veso i sretan da nije on baš na listi za odstrel i tako dobivaju prijatelje svuda ako su poslušni ili ako nisu zna se kako prolaze kao ovce kad vukovi navale ... Ovo sm rekao još prije mjesec dana ako šta može ako sada mora jadna napadnuta Saudijska da se brani -napadom ? U Americi neznanju godinama jer Putin izabrao Trampa ali ovdje cijeli zapad zna u sekundi da su Iranci eto napali jadnu Saudijsku i to vožnjom Saudiskih tankera u nazad !!!jer posle ubojstva Američkog Novinara i dokazano tko ubija u samom predstavništvu nema istjerivanja jednog jedinog diplomata ni kod kojeg demokrata kao one Ruske strašne krivce koji su brašnom mazali svoje ruse u Engleskoj čisti krivac Putin u sekundi i . Još je matori imao veliku veliku sreću da ga nisu tako liječili da bi završio kao Milošević te time bi "dokaz" bio pravi pa da se se treba Putina suditi za umorstvo !!!!