Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U IZVJEŠTAJU KONGRESNICIMA 2021.
Povratak na članak

Amerikanci lani zaključili: Više ga ne možemo nadograđivati, Bradleyeva je borbena ranjivost zabrinjavajuća

Bradleyeva je borbena ranjivost zabrinjavajuća, upozorava kongresnike na kraju 2021. Congressional Research Service

Komentari 74

EB
Em-Be.123
09:21 07.01.2022.

Uvijek mi se čini da sve ideje i namjere koje dolaze od strane HDZ-a i preko njihovih medijskih pera, poput D. Ivankovića, u svojoj pozadini kriju korupcionaške motive. U ovom slučaju, činjenice o Bradleyima ne važe, jer Hrvatska je u posljednjih tridesetak godina od potencijalno industrijskog diva na istoku Europe postala prosjačka zemlja bez igdje ičega, bez tvornica i ljudi, ovisna o svojem kaotičnom masovnom turizmu. Pa zar u takvom stanju da ona računa na kupnju nekakvih Lynxova, i ostalu suvremenu opremu 21. stoljeća?! Treba znati da se sofisticirana ratna tehnika proizvodi u prvom redu zato da bude aktivna s njom povezana industrija, i tako dižu kapaciteti nacionalnih ekonomija zaposlenošću proizvodnih i ljudskih kapaciteta, a u drugom redu da se zarađuje novac izvozom u zemlje poput naše. Mi smo ispod razine i ovakvih Bradleya. Inače, bolje i 50 Bradleya, nego 5 Lynxova...

VL
SI
Silvio1
06:55 07.01.2022.

Autor ima jasan cilj a to je ogaditi Bradleye. Hrvatska je bogata zemlja i zato trebamo najbolje nove tenkove. Kao kada kupujemo aute. Ili će biti Mercedes ili ništa.

VL
Avatar borovanjiva
borovanjiva
08:46 07.01.2022.

Autor je napisao što mi je Vlada servirala.

VL
DS
dado_sk
08:58 07.01.2022.

Lynx je prototip. Nije ispalio metka. Ne zna se uopće kako će se pokazati. Treba ostaviti ovo što imamo a to je bvp m80. Pričekati kako će se lynx pokazati,pogledati šta ima na tržištu i onda odlučiti novo ali da se radi u ĐĐ. Licencirano. Stavi milijun eura u m80,noćne kamere,malo rakete i dobiješ isto kao i Bradley. Veća su nam briga tenkovi. M84 je odavno zastario. Davno je bila 1984. A ni tad nije bio zadnja riječ tehnike.

VL
IM
Immanuell
14:08 07.01.2022.

Svaki tenk na svijetu je danas zastarjelo oružje. Za svaki i najnapredniji model postoji ne jedno protuoklopno oružje. U slučaju moderno opremljenog protivnika, tenk se pretvara u zamku iz koje izlaza nema. Metalni grob za posadu. Probajte malo potražiti po internetu kako je Turska zaustavila sirijski oklop prilikom invazije na regiju oko Idliba. Bayraktarima su ih desetkovali. Zato ne kužim ovu igru s oklopom, osim dodvoravanja Amerima zbog kupovine francuskih aviona.......

VL
FL
fleki
07:42 07.01.2022.

Činjenica da je zastario. Imati nešto samo da se ima dovoljan broj je pogrešno. Ulijeva lažnu sigurnost što je izuzetno opasno u slučaju ozbiljnih borbenih aktivnosti. Zovu ga ubojica tenkova , no činjenica je da su mu u Pustinjskoj Olujii 90-ih put očistili borbeni avioni , a posebno helikopteri Apache sa protuoklopnim raketama. Ako niste znali, taj je rat započeo polijetanjem bombardera B-52 sa američkog kopna, zatim sinhroniziranim napadom tisuća raketa Tomahawk, udarom 2 manje eskadrile Apache helikoptera (+ KIowa warrior kao izvidnik) na 2 radarske postaje da se stvori " rupa" kroz koju ulazi pakao iz zraka. U isto vrijeme su iznad Bagdada neopaženo kružili tada napredni stelth bombarderi F 117A koji su ispustili svoj teret na komunikacijski centar , zgradu njihove glavne stranke i ostale bitne objekte u Izuzetno dobro branjenom Bagdadu. Bradley je u borbu ušao nakon što je rat već bio dobiven (skupa sa tenkovima Abrams). BIlo bi dobro da Hrvatska kupi 30-50 vrhunskih i modernih borbenih vozila da se ima čime raditi i na čemu se može obučiti vojska. U slučaju ozbiljne ratne opasnosti se ionako sve karte bacaju na vojsku pa se može pojačati i taj dio vojske. To je moje mišljenje bez da ikoga potcjenjujem.

VL
VL
17:07 07.01.2022.

Da, u Americi je to tako. Vojna industrija mora zarađivati pare, a to znači da čim se nacrta novi model aviona, onaj prethodni je već zastario.

VL
AB
abendblatt
16:10 08.01.2022.

Eto i Milanovic nam na silu zeli uvaliti staro zeljezo jer je on za Boljitak“ Hrvatske i optuzuje one koji se detaljno informiraju i analiziraju, da se novac ne baci uzalud. Banozic je za njega, njegove „skolovane savjetnike“ Magister znanosti, anjegov Ured para obavjestajna agencija.

VL
Avatar Lugarin50
Lugarin50
10:57 07.01.2022.

Odustanite od kupovine te krntije stare 30 godina.Milanović vam podmeće mućak,koji će vas gadno koštat u budučnosti.

VL
VE
vecernjimario
10:07 07.01.2022.

Dobra analiza. Svi sustavi vojske moraju biti u modernom ratovanju jednako umreženi jer je brzina informacije u realnom vremenu ključna u donošenju odluka na samom bojištu. Problem je što RH siromašna država i ne može proizvesti ili nabaviti primjerenu opremuu te smo uništili specijalnu industriju i općenito baznu industriju za proizvodnju takvih sredstava. Dakle, nismo sposobni i zato nas razno razni jebivjetri mogu ucjenivati i zajebavati kad god stignu.

VL
Avatar Jack Daniels
Jack Daniels
16:22 07.01.2022.

Bradley je i previsok ( visi od starog Shermana) i pretezak. To je bilo dovoljno za US Army sa njenom mega strukturom ali ne i za jednu Hrvatsku.

VL
Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
07:57 07.01.2022.

Cinjenica je da je kongres dosao do zakljucka da Bradleyi nisu nadogradivi. To se ne moze izmanipulirati jer je dokumentirano. Cinjenica je da su Njemacki Lynxi skuplji ali i moderniji. Ipak cinjenica je da nam Njemci nisu bas oslonljivi prijatelji. Oni po ponasanju ispadaju veci prijatelji nasih juznih agresivnih susjeda koji odlicno suradjivaju sa A. Vycicem i podrzavaju ga. Nas su precesto koristili samo kao materijal za trgovinu da bi se njihovi interesi ostvarili. tako da bih se ja oslonio opet na oklopnjake Francuza, koji su do sada zadnjih decenija ispali najkorektniji prema nama.

VL
DU
Deleted user
15:52 07.01.2022.

A kaj veli Hranj ? Ma kaj on ima za reč ipak je tu predsjednik RH največi znalac i to sa bogatim iskustvom. Ajde avatar požuri sa 404 😁😁😁

VL
KO
Kopreinitz
09:36 07.01.2022.

Milanovicu, javi se brzo dibidusu ti i tvoji savjetnici, ajde demantiraj amerikanve i izvibi se Banozicu kojem nisi ni do gleznja.

VL
IB
iva.begovic
09:33 07.01.2022.

Ameri vode aktivnu politiku prema Kosovu i Albaniji koji su im strateški partneri neposredno uz rusku interesnu sferu u Srbiji. To je općepoznato. Da li je slučajno to što je naš predsjednik, u periodu između obavljanja premijerske i predsjedničke dužnosti,i, bio konzultant baš za kosovsku vladu? A ne za npr. bosansku ili slovensku? Hmm. Konzultacije, lobiranje - sve su to interesi koji se isprepleću. Temeljni prijepor između predsjednika i premijera, meni se čini, u tome je, što jedan više zastupa interese USA, a drugi je više EU orijentiran. I to bismo mi kao birači trebali znati prepoznati, čitanjem između redaka, s razumijevanjem. Bez da nam se nacrta, povezujući. Čak i način komunikcije otkriva koji od ta dva političara drži da ima moćnijeg zaštitnika. Al tko će nas građane od takvih zaštiti.

VL
Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
07:12 07.01.2022.

Sto znaju Ameri kada je neurozni Zoka drugacije odlucio vec u Savskoj pri klopi djabne ribe.

VL
SI
sisavac
07:12 07.01.2022.

Pojednostavljeno, banožić je u pravu, a zoki po ne znam koji put, laže i izmišlja... Kakve koristi od 45 god starih krntija? Ako je smisao da se česima, vlasnicima đure đakovića, namjesti posao obnove bradleya, tj. novu limariju, optiku, ondaa shvaćamo za koga zoki navija. Za vojsku su takva stara vozila samo trošak. Oldtimerima nije mjesto u vojsci. Zašto nismo onda ostavili migove, taman bi bili vršnjaci s amerima..

VL
JU
jurisicdavorin
11:06 08.01.2022.

pogledajte film "Pentagonski ratovi"

VL
Avatar Prodanović
Prodanović
12:52 07.01.2022.

Tko zna što bi maršal Zoka prevozio u nima iz Albanije..ipak je on tamo bio savjetnik premijera!

VL
Avatar Bjesomar
Bjesomar
09:29 07.01.2022.

Pa mi nemamo poštenog tenka a nabavljali bi tu kramu? Zašto se za te novce ne kupi par novih Izraelskih Merkavi? Nova košta cca 5ml.usd a svemirski je brod za Bradley. Uostalom taj Bradley se da koristiti u ravnici ii po pustinjama a kako bi funkcionirao po našim planinama i kamenjarima? To bi više bilo na remontu nego u funkciji. Imamo one donirane MRAP.ove pa što je sa njima? Za tihih noći može se čuti kako hrđaju.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.