Naslovnica Vijesti Svijet

Amerikanci ciljaju Iračane i Afganistance novozavjetnim citatima

Tvrtka Trijicon koja optičkim nišanima ("snajperima") opskrbljuje američku vojsku, a tvrtku je osnovao južnoafrički fanatični kršćanin, koji na svoje dijelove oružja gravira citate o Isusu Kristu, što je u izravnoj suprotnosti s vojnim propisima o odvojenosti Crkve i države.
19. siječnja 2010. u 12:54 32 komentara 179 prikaza
ACOG
Foto: Trijicon
Pogledajte galeriju 1/2

Proizvođač optičkih nišana Trijicon iz Wixoma u Michiganu, koji ima višegodišnji ugovor vrijedan oko 66 milijuna dolara za opskrbu američke kopnene vojske i Marinskog korpusa SAD-a (samo marincima prodaju 800.000 optičkih nišana), prouzročio je nove političke glavobolje američkom vojnom vrhu.

Američka vojna pravila izričito zabranjuju propovjedanje bilo koje vjere u Iraku i Afganistanu, a uvedena su baš da se spriječi kritka da je rat koji vode protiv Al-Qa'ide i iračkih ustanika "križarski", jer tu povijesno-političko-vjerski nabijenu konotaciju stalno ističu muslimanski ekstremisti.

Trijicon je potvrdio da na optičke nišane koje isporučuje američkoj vojsci stavlja biblijske citate. Istim fontom i veličinom slova kao i oznaka modela, na Trijiconovim nišanima ACOG (Advanced Combat Optical Guides, napredni borbeni optički ciljnici) piše recimo 2COR4:6, a to se odnosi na citat iz Novog Zavjeta, druge poslanice Korinćanima, šesti stih četvrtog ulomka ("Ta Bog koji reče: Neka iz tame svjetlost zasine!, on zasvijetli u srcima našim da nam spoznanje slave Božje zasvijetli na licu Kristovu") ili JN8:12 – dvanaesti stih osmog ulomka Evanđelja po Ivanu ("Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života")

Tom Munson, direktor prodaje i marketinga u Trijiconu, kaže da su natpisi na nišanima "oduvijek bili tu" i da njihovo stavljanje nije ništa pogrešno ni nelegalno, te da cijelo pitanje poteže grupa koja "nije kršćanska". Natpise Trijicon gravira na ciljnike u skladu s uputama osnivača tvrtke Glyna Bindona, iznimno nabožnog kršćanina iz Južne Afrike (poginuo 2003. u zrakoplovnoj nesreći).

Na slikama na internetskoj stranici američkog Ministarstva obrane vide se irački vojnici koje obučavaju Amerikanci s puškama opremljenim "biblijskim ciljnicima".

- To je loše, to krši ustav i krši brojne savezne zakone - kaže odvjetnik Michael "Mikey" Weinstein, bivši časnik Ratnog zrakoplovstva SAD-a, koji predvodi zakladu Military Religious Freedom Foundation usmjerenu na očuvanje odvojenosti crkve i države u vojsci. Mikey Weinstein kaže da su brojni članovi njegove zaklade koji trenutačno služe u američkoj vojsci uputili pritužbe na oznake na ciljnicima, a tvrdi i da su im onda njihovi zapovjednici rekli da je oružje s tim ciljnicima "duhovno transformirano vatreno oružje u službi Isusa Krista".

- Ovo je vjerojatno najbolji primjer kršenja odvojenosti crkve i države u ovoj zemlji. To predstavlja doslovno nametanje fundamentalističkog kršćanstva, kroz cijev oružja, ljudima protiv kojih se borimo. Mi ohrabrujemo neprijatelja - kaže Weinstein.

Glasnogovornici Kopnene vojske i Marinskog korpusa izjavili su da njihove službe nisu znale za biblijske oznake na ciljnicima, i da vojni vrh raspravlja hoće li, i koje će, korake poduzeti nakon što je cijela stvar izašla u medijima. Nije poznat točan broj Trijiconovih ciljnika koje trenutačno koristi vojska.

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

  • shq_controI:

    pa dobro, Marsijanac... zašto \"pljuc\"? pa za koga ti navijaš??? za \"vatreno oružje u službi Isusa Krista...\" ili \"vatreno oružje u službi Muhameda...\"?

  • Infinion:

    Vrlo je bitno sto pise na optici i da li su je napravili ateisti ili vjernici, kulturni ili nekulturni kad te pogodi u glavu. ....... Kakva glupa rasprava, za vrijeme domovinskog rata pucao sam po srbima iz RPG-a na kojem ... prikaži još! je pisalo sve na cirilici, iz kalasa sam pucao sa mecima porjekla Srbija i Rumunjska...itd. Ne sjecam se da je to srbima smetalo ........ kakva glupa rasprava :-)))

  • Loco:

    Ajde juma, svi ste vi zatucani bogomoljci isti, samo bi kopali oči jedni drugima jer je vaš bog veći od njihovog, zar ne?