Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
A NIJE KRIŽARSKI RAT

Amerikanci ciljaju Iračane i Afganistance novozavjetnim citatima

ACOG
Foto: Trijicon
1/2
19.01.2010.
u 12:54

Tvrtka Trijicon koja optičkim nišanima ("snajperima") opskrbljuje američku vojsku, a tvrtku je osnovao južnoafrički fanatični kršćanin, koji na svoje dijelove oružja gravira citate o Isusu Kristu, što je u izravnoj suprotnosti s vojnim propisima o odvojenosti Crkve i države.

Proizvođač optičkih nišana Trijicon iz Wixoma u Michiganu, koji ima višegodišnji ugovor vrijedan oko 66 milijuna dolara za opskrbu američke kopnene vojske i Marinskog korpusa SAD-a (samo marincima prodaju 800.000 optičkih nišana), prouzročio je nove političke glavobolje američkom vojnom vrhu.

Američka vojna pravila izričito zabranjuju propovjedanje bilo koje vjere u Iraku i Afganistanu, a uvedena su baš da se spriječi kritka da je rat koji vode protiv Al-Qa'ide i iračkih ustanika "križarski", jer tu povijesno-političko-vjerski nabijenu konotaciju stalno ističu muslimanski ekstremisti.

Trijicon je potvrdio da na optičke nišane koje isporučuje američkoj vojsci stavlja biblijske citate. Istim fontom i veličinom slova kao i oznaka modela, na Trijiconovim nišanima ACOG (Advanced Combat Optical Guides, napredni borbeni optički ciljnici) piše recimo 2COR4:6, a to se odnosi na citat iz Novog Zavjeta, druge poslanice Korinćanima, šesti stih četvrtog ulomka ("Ta Bog koji reče: Neka iz tame svjetlost zasine!, on zasvijetli u srcima našim da nam spoznanje slave Božje zasvijetli na licu Kristovu") ili JN8:12 – dvanaesti stih osmog ulomka Evanđelja po Ivanu ("Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života")

Tom Munson, direktor prodaje i marketinga u Trijiconu, kaže da su natpisi na nišanima "oduvijek bili tu" i da njihovo stavljanje nije ništa pogrešno ni nelegalno, te da cijelo pitanje poteže grupa koja "nije kršćanska". Natpise Trijicon gravira na ciljnike u skladu s uputama osnivača tvrtke Glyna Bindona, iznimno nabožnog kršćanina iz Južne Afrike (poginuo 2003. u zrakoplovnoj nesreći).

Na slikama na internetskoj stranici američkog Ministarstva obrane vide se irački vojnici koje obučavaju Amerikanci s puškama opremljenim "biblijskim ciljnicima".

- To je loše, to krši ustav i krši brojne savezne zakone - kaže odvjetnik Michael "Mikey" Weinstein, bivši časnik Ratnog zrakoplovstva SAD-a, koji predvodi zakladu Military Religious Freedom Foundation usmjerenu na očuvanje odvojenosti crkve i države u vojsci. Mikey Weinstein kaže da su brojni članovi njegove zaklade koji trenutačno služe u američkoj vojsci uputili pritužbe na oznake na ciljnicima, a tvrdi i da su im onda njihovi zapovjednici rekli da je oružje s tim ciljnicima "duhovno transformirano vatreno oružje u službi Isusa Krista".

- Ovo je vjerojatno najbolji primjer kršenja odvojenosti crkve i države u ovoj zemlji. To predstavlja doslovno nametanje fundamentalističkog kršćanstva, kroz cijev oružja, ljudima protiv kojih se borimo. Mi ohrabrujemo neprijatelja - kaže Weinstein.

Glasnogovornici Kopnene vojske i Marinskog korpusa izjavili su da njihove službe nisu znale za biblijske oznake na ciljnicima, i da vojni vrh raspravlja hoće li, i koje će, korake poduzeti nakon što je cijela stvar izašla u medijima. Nije poznat točan broj Trijiconovih ciljnika koje trenutačno koristi vojska.

Komentara 32

SC
shq_controI
14:55 19.01.2010.

pa dobro, Marsijanac... zašto \"pljuc\"? pa za koga ti navijaš??? za \"vatreno oružje u službi Isusa Krista...\" ili \"vatreno oružje u službi Muhameda...\"?

IN
Infinion
15:00 19.01.2010.

Vrlo je bitno sto pise na optici i da li su je napravili ateisti ili vjernici, kulturni ili nekulturni kad te pogodi u glavu. ....... Kakva glupa rasprava, za vrijeme domovinskog rata pucao sam po srbima iz RPG-a na kojem je pisalo sve na cirilici, iz kalasa sam pucao sa mecima porjekla Srbija i Rumunjska...itd. Ne sjecam se da je to srbima smetalo ........ kakva glupa rasprava :-)))

LO
Loco
14:10 19.01.2010.

Ajde juma, svi ste vi zatucani bogomoljci isti, samo bi kopali oči jedni drugima jer je vaš bog veći od njihovog, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije