Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Amerika ostaje jak partner Europe

Washington već poziva saveznike da povećaju izdvajanja za obranu
13. studenoga 2016. u 23:45 8 komentara 857 prikaza
Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Politika koju je novoizabrani američki predsjednik Donald Trump zagovarao u predizbornoj kampanji izazvala je zabrinutost u Europi da bi SAD mogao smanjiti svoj doprinos NATO-u koji upravo radi na najvećem jačanju svoje vojne sile od završetka Hladnoga rata zbog sve agresivnije politike Rusije.

Stipe Mesić 'Iskusan sam...' Mesić ponudio pomoć Trumpu: 'Pobijedili ste iako je sve bilo protiv vas' Donald Trump i Barack Obama Prvi potezi Trumpova tri prioriteta: Ovo je obećao uoči izbora za predsjednika

Naime, Trump je šokirao Europljane kazavši u predizbornoj kampanji da će Washington dva puta promisliti treba li priskočiti u pomoć nekom savezniku u NATO-u ako on ne izdvaja dovoljno za obranu.

Poznato je da Washington već godinama poziva saveznike da povećaju izdvajanja za obranu, s obzirom na to da SAD za obranu izdvaja gotovo dvije trećine ukupnih sredstava NATO-a.

Analitičari smatraju da su ti strahovi možda preuveličani jer vanjska politika nije bila velik čimbenik u izborima, budući da je Trump fokusiran na unutarnja pitanja, te iako je još prerano da bi se moglo reći što će on doista učiniti, zasigurno neće totalno preokrenuti politiku glede NATO-a.

Isto tako, analitičari ističu da je NATO na čelu sa SAD-om bio kamen temeljac obrane zapadnog svijeta još od 1949. godine i to će i ostati. Njegova središnja svrha jest obrana članica tog pakta. Da Trump neće promijeniti svoju politiku prema NATO-u, već će nastaviti provoditi dosadašnju, uvjeren je i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg koji je nakon Trumpove pobjede u više navrata stavio naglasak na važnost američkog globalnog liderstva ističući kako njihov savez povezuje najbliže američke prijatelje u vrijeme mira i sukoba gotovo 70 godina i kako je snažan NATO dobar i za SAD i za Europu. 

>> 7 stvari koje o 'The Donaldu' vjerojatno 
niste znali

Rusija preuzima Istok Europe i Balkan pod svoje

Političko približavanje Donalda Trumpa Putinu bila bi apsolutna katastrofa za Baltik i za zemlje istočne Europe te Balkana. A upravo je to ono čemu ruski predsjednik Vladimir Putin teži.

U tom slučaju, Putin bi opet imao dominaciju nad zemljama istočne Europe i Baltika. Tako bi, da dođe do napete situacije, Europa ostala bez podrške SAD-a i bila mnogo slabija te ne bi bila dovoljno snažna za obranu bilo koje ugrožene zemlje istočne Europe, Baltika i Balkana.

SAD u izolacionizam, Putin osvaja Europu

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump održat će riječ i početi voditi izolacionističku politiku te napustiti NATO, čime bi prepustio Europu na brigu samoj sebi, a time i ranjivijoj bez zaštite NATO-a.

Putin bi vjerojatno time iskoristio situaciju i preuzeo dominaciju nad cijelom Europom.

ČUDO SE DOGODILO
Neviđena situacija zatekla hrvatskog prvaka, mnogi ne vjeruju da je ovo istina!
Merkur osiguranje
Ne zanemarujte zdravlje
Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti
 • Avatar lvan12
  lvan12:

  Koje gluposti za nepovjerovati... SAD u izolacionizam? Na koji način se prva ekonomija i vojska svijeta može izolirati???? Putin osvaja Europu??? S čime? 142M protiv 507M ljudi? Ekonomijom od 1.2B protiv ekonomije od 17B ??? Ne zovu li se takvi ... prikaži još! napisi zapravo modernim rječnikom, trolanje?

 • Avatar mason
  mason:

  A sto ako npr Njemacka kaze ne pristalemo.Sto ce Trump uraditi.Zatvoriti baze u Njemackoj i povuci vojsku.Je li stvarno to u interesu USA.

 • Prekobrda:

  Stoltenberg ce uskoro biti nezaposlen i traziti kakv takav posao, mozda prihvati da mete ulice.