Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPA PUTINU?

Amerika ostaje jak partner Europe

Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
13.11.2016.
u 23:45

Washington već poziva saveznike da povećaju izdvajanja za obranu

Politika koju je novoizabrani američki predsjednik Donald Trump zagovarao u predizbornoj kampanji izazvala je zabrinutost u Europi da bi SAD mogao smanjiti svoj doprinos NATO-u koji upravo radi na najvećem jačanju svoje vojne sile od završetka Hladnoga rata zbog sve agresivnije politike Rusije.

Naime, Trump je šokirao Europljane kazavši u predizbornoj kampanji da će Washington dva puta promisliti treba li priskočiti u pomoć nekom savezniku u NATO-u ako on ne izdvaja dovoljno za obranu.

Poznato je da Washington već godinama poziva saveznike da povećaju izdvajanja za obranu, s obzirom na to da SAD za obranu izdvaja gotovo dvije trećine ukupnih sredstava NATO-a.

Analitičari smatraju da su ti strahovi možda preuveličani jer vanjska politika nije bila velik čimbenik u izborima, budući da je Trump fokusiran na unutarnja pitanja, te iako je još prerano da bi se moglo reći što će on doista učiniti, zasigurno neće totalno preokrenuti politiku glede NATO-a.

Isto tako, analitičari ističu da je NATO na čelu sa SAD-om bio kamen temeljac obrane zapadnog svijeta još od 1949. godine i to će i ostati. Njegova središnja svrha jest obrana članica tog pakta. Da Trump neće promijeniti svoju politiku prema NATO-u, već će nastaviti provoditi dosadašnju, uvjeren je i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg koji je nakon Trumpove pobjede u više navrata stavio naglasak na važnost američkog globalnog liderstva ističući kako njihov savez povezuje najbliže američke prijatelje u vrijeme mira i sukoba gotovo 70 godina i kako je snažan NATO dobar i za SAD i za Europu. 

>> 7 stvari koje o 'The Donaldu' vjerojatno 
niste znali

Komentara 8

Avatar lvan12
lvan12
00:10 14.11.2016.

Koje gluposti za nepovjerovati... SAD u izolacionizam? Na koji način se prva ekonomija i vojska svijeta može izolirati???? Putin osvaja Europu??? S čime? 142M protiv 507M ljudi? Ekonomijom od 1.2B protiv ekonomije od 17B ??? Ne zovu li se takvi napisi zapravo modernim rječnikom, trolanje?

Avatar mason
mason
03:43 14.11.2016.

A sto ako npr Njemacka kaze ne pristalemo.Sto ce Trump uraditi.Zatvoriti baze u Njemackoj i povuci vojsku.Je li stvarno to u interesu USA.

PR
Prekobrda
02:23 14.11.2016.

Stoltenberg ce uskoro biti nezaposlen i traziti kakv takav posao, mozda prihvati da mete ulice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije