Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD i Kuba

Amerika odškrinula vrata svoje polustoljetne blokade Kube

Kuba turisti
REUTERS
01.07.2010.
u 21:18

Najlakše je na Kubu bilo putovati sportašima, znanstvenicima i umjetnicima, teže poslovnjacima, a turistički je posjet bio praktično nemoguć

Počinje se otapati vodonepropusni američki embargo na odnose s Kubom. Zakon koji bi mogao omogućiti američkim državljanima da putuju na Kubu, a Havana da kupuje američku robu na kredit, prošao je prvi korak na podužem putu da bude usvojen na Capitol Hillu i postane stvarnost - prošao je raspravu Odbora za poljoprivredu.

Kubanske i američke banke nisu smjele imati izravne transakcije. Država je morala posredovati. krediti su bili neizvodivi, a američke su poljoprivredne proizvode Kubanci mogli uvoziti samo za gotov novac. Tako je bilo od 1962. godine, a ostat će još koju godinu koliko traje procedura. Posljednjih je godina ta vrsta izolacije Kube postala besmislena.

Kubanski su emigranti s američkim putovnicama onamo putovali po posebnom slobodnijem režimu jer je vlastima odgovaralo da se "novi Amerikanci" pokazuju pred svojim zemljacima. Svi ostali su morali uložiti poseban zahtjev na odobravanje, pri čemu su morali navesti dokaze o razlozima i trajanju putovanja. Najlakše je bilo sportašima, znanstvenicima i umjetnicima, teže poslovnjacima, a turistički je posjet bio praktično onemogućen.

Ipak, tisuće Amerikanaca dolaze na Kubu mimo volje svoje vlade putem stranih agencija i viza izvađenih u trećim zemljama, što postojeće zakone čini grotesknima i besmislenima.

Osim toga, SAD su zemlja s kojom Kuba unatoč svemu ima najveću trgovinsku razmjenu. Očekuje se da će otpor novom režimu pružiti najžešći desničari, ali bi liberalizacija uvoza najfinijih cigara i ruma možda mogla omekšati umjerenije koji tu robu i onako nabavljaju preko posrednika i još se time hvale.

Ključne riječi

Komentara 31

Avatar jura-100
jura-100
08:29 02.07.2010.

\"... turistički je posjet bio praktično nemoguć\" opet \"novinar\" Kiš piše o stvarima o kojima pojma nema- To što ovdje tvrdi je obična glupost - Kuba je non-stop prepuna Amera turista

OB
-obrisani-
21:27 01.07.2010.

Iskreno nemam pojma što je USA dobila s tom blokadom osim što mi je jasno zašto je blokada donesena kad je donesena! No, to je neproduktivan odnos već desetljećima!

OB
-obrisani-
18:14 06.07.2010.

Dobro Obama usmjerava Ameriku. Ovo će olakšati brojne frustracije na relaciji dviju zemalja, a omogućit će bolji standard i više demokratskih sloboda na Kubi, kao i njeno sve veće otvaranje. Ako stvari budu išle na dobro, mogao bi se očekivati uzlet gospodarstva u toj simpatičnoj zemlji snažne povijesti i duha.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije